Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Läste det – försökte att glömma lika fort”

Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN
Frölundas ordförande Mats Grauers. Foto: BILDBYRÅN
Tommy Åström. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Journalisten Tommy Åström tycker att SHL-klubbarna som saknar damsatsning ska portas från högstaligan.

Däribland Frölunda – som nu svarar på tv-profilens utspel.

– Jag vill kontra med ett annat förslag. Alla SHL-klubbar behöver inte bedriva damlag – men däremot flickhockey, säger klubbens ordförande Mats Grauers.

Uppståndelsen kring damhockeyn i Sverige har varit stor den senaste tiden.

Detta efter att samtliga 43 spelare i Damkronorna valt att bojkotta landslagets läger i samband med den femnationersturnering som just nu spelas i Finland.

Bakgrunden till bojkotten är att spelarna anser att de ekonomiska förutsättningarna för damerna har försämrats rejält.

Radio- och Tv-profilen Tommy Åström riktade i sin podcast Sporthuset stor kritik mot svenska ishockeyförbundet – och anser att de borde ställa ett ultimatum till SHL-klubbarna.

Kritiken mot Frölunda: ”Ingen satsning”

– Sätt upp krav att spel i högsta ligan bara upplåts åt klubbar som har både en herr- och damverksamhet. Just nu har fem SHL-klubbar, med Frölunda i spetsen, ingen som helst satsning på damernas seniorverksamhet, sa han.

 

LÄS MER: Profilens förslag: Kasta ut SHL-lag 

Tv-profilen Tommy Åström anser att SHL-klubbarna som saknar damsatsning ska portas från ligan. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Frölundas ordförande Mats Grauers har tagit del av kritiken som riktats mot klubben – men anser att den är totalt felaktig.

– Jag läste det han sa men försökte glömma lika fort, säger Grauers och fortsätter:

– Nummer ett tycker jag inte att man kan lägga in sådana förpliktelser om damidrott i svenska hockeyligan. Men om man skulle göra det, då skulle jag vilja kontra med ett annat förslag. Alla SHL-klubbar behöver inte bedriva damlag – men däremot flickhockey. Jag tror att det vore bra om vi såg till att börja bygga från grunden. Det är min stora önskan och dröm, säger han.

Då kan Frölunda ha ett damlag

Frölunda har dragit i gång en hockeyskola för flickor och det finns ett flicklag med spelare födda mellan 2009 och 2011 i föreningen.

På sikt vill man även ha ett damlag i Frölundas regi – men Grauers tror att en realistisk bedömning är att det handlar om först sju till tio år.

– Det kommer aldrig att bli någon svensk damhockey om inte flickverksamheten utvecklas och ställs i likhet med grabbarnas, att det finns samma förutsättningar för båda två, säger han.

– Tittar vi på SDHL i dag så består halva ligan av spelare som inte kommer från Sverige. Det kan vara kul givetvis, men för att svensk damhockey ska växa är det oerhört viktigt att vi satsar på flickverksamheten och ser till att de får bra möjligheter. Jag motsätter mig inte vår högstaliga här på något sätt, men jag tror verkligen att vi ska börja i rätt ände.

Frölundas ordförande Mats Grauers. Foto: BILDBYRÅN

Problem med istider

Frölundas ordförande ser dock ett problem som kan uppstå om flickverksamheten utökas. Det handlar om istider.

– Det är ett stort bekymmer som inte ska behöva gå ut över flickorna. Men får vi fler hockeyspelande ungdomar i Sverige så räcker inte ishallarna till, det är fullständigt eftersatt. Självklart ska alla ungdomar få samma möjligheter, men då gäller det att kommunerna runtom i landet svarar upp och ser till att möjligheterna finns.

LÄS MER: Henrik Lundqvist stöttar Damkronorna 

De fem senaste mästarna i SHL