Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi vill gå upp och smasha in den nu!”

Ryan Lasch jublar.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frölunda firar.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Adam Reideborn deppar.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Frölunda är en seger från SM-guld. 

Laget körde över SM-finalmotståndet Djurgården med 6-2 på hemmais.

– Självklart vill vi gå upp och smasha in den, säger lagkaptenen Joel Lundqvist.

Djurgårdens tendens att dra på sig utvisningar, för att därefter prestera svagt i boxplay, har lyfts fram som en av flera avgörande faktorer under SM-finalspelet. 

Det blev tydligt även under tisdagens möte i Scandinavium. Tio minuter in i den första perioden gav Joel Lundqvist Frölunda ledningen i powerplay – och efter 52 spelade sekunder i den andra kunde Ryan Lasch utöka ledningen i samma spelform. 

Och Frölunda fortsatte att gasa i den andra perioden – även i spel fem mot fem. Joel Mustonen tryckte in en retur i den 23:e minuten, och kort därefter satte Jacob Peterson 4-0 genom ett kanonskott från högra tekningscirkeln. 

Frölunda utklassade Djurgården

Där såg matchen ut att vara avgjord – men Djurgården injicerade en dos spänning i matchen när det var dags för tredje perioden. Inom loppet av en och en halv minut hade Jakob Lilja och Niclas Bergfors gjort varsitt powerplay-mål och sett till att ställningen var 4-2. 

Frölunda vann dock till slut med 6-2. Samuel Fagemo skickade in 5-2 i PP med sex minuter kvar av matchen, och Max Friberg fastställde slutresultatet i öppen kasse.

Nu leder Frölunda finalserien med 3-2 i matcher och är endast en seger från SM-guld, som i så fall skulle vara det femte i klubbens historia. Nästa möte spelas i Globen på torsdag. 

– Jättebra match, första två släpper vi inte till några målchanser och spelar som vi ska göra. Enkelt när vi ska och vi vågar spela när det finns lägen. Sättet vi jobbar på är grymt bra, säger Simon Hjalmarsson i C More.

Lundqvist: ”Vi vill smasha in den”

Lagkaptenen Joel Lundqvist:

– Mycket bra, var en väl en period när de gör två snabba i powerplay, lite slarvigt med utvisningar där men vi hittar tillbak och trycker tillbaka dem.

Blir ni stressade när de gör de där två snabba målen?

– Man får lite puls ändå, det behövs inte mycket. De får lite luft och känner att det finns en chans. Det är hockey. Men det gäller att vara stark.

Nu har ni matchboll och bra läge att kunna avgöra på torsdag.

– Vi har ingenting. Bra läge som du säger men det är så tajt, och det har varit otroligt tuffa matcher borta. Självklart vill vi gå upp och smasha in den. Det kommer bli stenhårt men vi ska gå för det.

GULDKAPTEN? Joel Lundqvists Frölunda är en match ifrån klubbens femte SM-guld i historien.Foto: Lovisa Waldeck

”Inte vågat tänka på ett guld”

Joel Mustonen:

– Det är grymt att ha det här publiktrycket, det hjälper oss verkligen. Vi är väldigt starka på hemmaplan och det är kul att det fortsätter så. Det känns som vi har ett väldigt bra självförtroende varje gång vi spelar här.

Upplever ni att ni har ett mentalt övertag mot Djurgården inför torsdag?

– Ja det är klart att det är stor press på dem att de måste vinna. Men samtidigt  är det så små marginaler. Det enda vi kan göra nu är bara att ladda om och komma ut starkt på torsdag. Vi måste lägga fokus på det vi ska göra för att säkra det på torsdag.

Hur var det att hänga en kasse?

– Det är klart att det alltid är kul att bidra på det sättet. Det kan jag inte ljuga om, det är en upplevelse att göra mål i en SM-final. Det hade varit fint om jag hade en till i mig innan serien är över.

Hur vore det att säkra guldet i ett fullsatt Globen?

– Jag har själv inte ens vågat tänka på ett guld än. Det är en så pass stor grej det här så jag försöker bara ha fokus på en grej åt gången. Just nu har jag bara fokus på början av nästa match. Så jag tror inte att jag vågar svara på några frågor om guld än.

Är det lätt att bara ha fokus på det som händer nu? Kommer man på sig själv ibland?

– Man kan göra det ibland mellan matcherna men då gäller bara styra om tankarna direkt och inse att det är de viktigaste och största matcherna kvar. De är farligt att sväva i väg,

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Djurgården Hockey – direkt i Messenger 

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Frölunda – direkt i Messenger