Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poängmaskinen har gjort sitt i Frölunda

Ryan Lasch.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Kontraktet är utgående.

Nu pekar allt mot att poängmaskinen Ryan Lasch, 33, lämnar Frölunda.

– Jag tror att både jag och Frölunda har insett att det leder till att vi går skilda vägar, säger han till GP.

– Jag vet att det kommer att bli ett annorlunda Frölunda nästa år, men det är inte säkert att det blir ett sämre Frölunda, säger Roger Rönnberg till GT.

Den amerikanske stjärnforwarden kom till Frölunda 2015 och har sen dess hunnit med två sejourer i klubben och utvecklats till en av SHL:s allra bästa spelare. Enligt många den absolut främste.

Nu går kontraktet ut.

SportExpressens Johan Svensson kunde i början av 2020 avslöja att Lasch uppvaktas av klubbar i såväl Schweiz som Ryssland och att det finns stora anbud. Nu tar 33-åringen farväl av Frölunda i en intervju med GP. 

Ny klubbadress är inte helt klar.

– Det har varit fantastiskt här i Göteborg. Vi har gjort exakt vad jag trodde vi skulle göra som lag när jag kom tillbaka – och det var att vinna fler titlar. Det var ju därför som jag kom tillbaka. Om det här är mitt sista år här så har jag definitivt uppnått vad jag ville i laget och föreningen, säger han till tidningen.

Ryan Lasch efter SM-guldet i fjol.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ryan Lasch och Rhett Rakshani efter SM-guldet i fjol.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Ryan Lasch lämnar Frölunda

Han stänger inte helt för en återkomst i Frölunda, men allt pekar mot att Lasch, som har två SM-guld och tre CHL-guld på meritlistan, spelar någon helt annanstans nästa säsong.

– Vi har haft en öppen dialog, det har vi. Vi har försökt att ta oss framåt – och vi ska fundera på det i sommar. Om inget utvecklas vidare, vill säga. Men jag tror att vi båda har insett att det leder till att vi går skilda vägar, säger Lasch till GP.

Om Ryan Lasch får bestämma så kommer han spela hockey i många år framöver.

– Jag kan inte förutspå framtiden, men jag har älskat tiden och att spela här. Jag skulle vara dum om jag inte hade dörren öppen för att komma tillbaka hit. Jag känner att jag kan spela länge till. Min kropp känns bra, jag har inget stort som strular. Jag tar hand om min kropp bra vid sidan av isen. Jag försöker slå Joel (Lundqvist), faktiskt.

Förra säsongen vann Lasch SM-guld med Frölunda, vann poängligan i både grundserie och slutspel och utsågs till slutspelets MVP.

Frölundas tränare Roger Rönnberg på en pressträff under måndagen.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

”Bra att vi har den erfarenheten”

Frölundas tränare Roger Rönnberg kommenterar nyheten enligt följande:

– Han har ju hjälpt vår offensiv i många år, och hjälpt vårt powerplay i många år. Jag vet att det kommer att bli ett annorlunda Frölunda nästa år, men det är inte säkert att det blir ett sämre Frölunda. Vi har varit med om det här en gång tidigare och det var 2016 efter första SM-guldet vi tog, då hade vi tappat Ryan. Vi gjorde en fantastisk höst det året, vann CHL-guld och åkte ut i sjunde avgörande mot Brynäs i semifinalen. Vi hade med en lite bättre push spelat SM-final även det året, och jag tror att det är bra att vi har den erfarenheten med oss nu.

För Rönnberg är det positivt att Lasch öppnar för att återvända till klubben ytterligare en sejour.

– Det är viktigt att alla spelare som är i Frölunda skapar starka band med föreningen och känslomässigt blir Frölundaspelare och blir göteborgare. Det är jätteviktigt för oss, säger han.