Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Står inför den tuffaste utmaningen någonsin”

Frölundas ordförande Mats Grauers och klubbdirektör Christina Lechtaler presenterar Frölundas stora vinst för säsongen 2019/2020.Foto: STEFAN NILSSON
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

9,7 miljoner i vinst.

44 miljoner kronor i kassan.

Men coronaviruset har gjort den närmaste framtiden väldigt osäker för Frölunda. 

– Vi står inför den kanske tuffaste utmaningen någonsin, säger klubbdirektören Christian Lechtaler.

Presentationen av den stora vinsten var som så mycket annat just nu: enkel och avskalad utan trängsel.

Med armlängds lucka mötte Frölundas ordförande Mats Grauers och klubbdirektören Christian Lechtaler oss journalister utanför kontoret, i lä bakom Frölundaborg på grund av den hårda vinden.

Siktar på 60 miljoner

Men den storm av kritik som under många år sköljde över Frölunda efter uteblivna framgångar och tom kassakista är borta.

För Frölunda, åtminstone fram till coronakrisen, är en ekonomiskt stark klubb. Överskottet på 9,7 miljoner för 2019/2020 är det största sedan 2006, silveråret. Säsongen efter det andra guldet på tre år.

– 2018 bestämde vi oss för att jobba upp ett eget kapital på 60 miljoner till år 2023 och dessutom ha minst 50 procent av den summan i likvida medel. Efter två år har vi 44 miljoner och allt i likvida medel, konstaterar ordförande Grauers.

”Ett oerhört speciellt år”

Att det blev nästan tio miljoner i vinst den här säsongen trots en avslutningsmatch utan publik och inställt slutspel är ingredienser som gör Frölunda-ledarna lite extra stolta.

– Nu står vi inför ett oerhört speciellt år, men vi har kanske ligans bästa förutsättningar att klara de svårigheter vi står inför, säger Mats Grauers.

Svårigheterna stavas corona. 

Sponsorer som får permittera, varsla och kanske säga upp personal har svårt att sätta av pengar till att stödja en idrottsklubb.

Strandade förhandlingar

Och när publik tillåts på arenorna står skrivet i stjärnorna.

– Vad vi vet är att vi ska spela mot HV 71 den 19 september och behöver förbereda oss för det. Men det är omöjligt att säga hur stort det ekonomiska tappet kommer att vara, säger Christian Lechtaler.

Hyran av Scandinavium är en stor stötesten. Frölunda vill ha en hyra som styrs av hur många åskådare som finns i arenan.

Men de förhandlingarna är strandade just nu.

– Vi förväntar oss att avtalet omarbetas, säger Mats Grauers.