Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelar SM-finalen – med ett dolt synfel

Frölundas Jacob Peterson har varit drabbad av ett dolt synfel under säsongen. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Jacob Peterson efter sin första träning med Frölunda innan slutspelet. Foto: Oskar Lindwall

GÖTEBORG. Med fyra mål och fyra assist har han varit en joker för Frölunda i SM-slutspelet.

Men bakom succén har Jacob Peterson, 19, varit drabbad av ett dolt synfel den här säsongen – som blivit värre och värre med tiden.

– Jag har haft en ögonsjukdom som lett till att jag fått sämre och sämre syn på ena ögat hela tiden, berättar han.

 

Se den dramatiska SM-finalen mellan Djurgården och Frölunda (länk till C More) 

Efter att ha gjort stor succé i allsvenska Björklöven under säsongen anslöt junioren Jacob Peterson till Frölundas trupp inför SM-slutspelet.

Till en början matchades han ganska sparsamt – men har efter Pathrik Westerholms skada nu vuxit ut till en viktig pusselbit i laget.

Så här långt har han svarat för åtta poäng (4+4) på 15 slutspelsmatcher.

– Jag tycker att det känns bättre och bättre för mig hela tiden. Jag har fått mer förtroende i laget och det är alltid kul att bidra med poäng. Det är vad man vill göra som en forward, säger han.

Men trots att den här säsongen varit en enda stor framgångssaga för Jacob Peterson spelmässigt så har han dragits med vissa bekymmer.

”Har fått sämre och sämre syn hela tiden”

Under tiden i Umeå i vintras uppdagades det att han led av ett dolt synfel på ena ögat, som tvingade honom att genomgå en operation.

– Jag har haft en ögonsjukdom som lett till att jag fått sämre och sämre syn på ena ögat hela tiden. Men som tur var så insåg vi vad det handlade om i vintras och kunde göra någonting åt det, säger han.

Är det här något du varit drabbad av hela livet?

– Det har kommit på senare tid, jag har haft det i ett till två år och det har blivit värre och värre hela tiden. Till slut blev det ganska illa och då kände vi att vi behövde göra någonting åt det.

”Känns som jag vant mig vid det”

Hur illa var det när det var illa?

– Jag såg inte så bra med det ögat, och det gör jag fortfarande inte utan lins. Men det är inte att det gör ont eller så, utan det är bara synen. Det andra ögat har kompenserat lite, så man vänjer sig vid det.

Hur har det påverkat dig på isen? Synen är ju trots allt en ganska viktig sak.

– Ja det känns som det, men samtidigt känns det som jag vant mig vid det. Jag ser ju på ögat, det är bara att det är lite mindre. Det andra ögat har kompenserat så det har känts bra ändå. Men det känns ännu bättre nu med lins.

I den femte SM-finalen mot Djurgården i Scandinavium, där Peterson bidrog med ett mål, spelade han för första gången med linsen.

– Det tar ju lite tid när man ska beställa och allting sådant. Så jag fick den för en vecka sedan, testade på träning och i går på match. Det funkade bra.

Kan säkra guldet i Globen

Stor skillnad?

– Så stor skillnad var det inte, inte så att man tänker ”wow”. Men lite skillnad så klart. Men gött att få ordning på det, nu behöver jag inte tänka på det något mer.

Och nu har du chansen att vinna SM-guld – har du ens vågat tänka på det?

– Nej, det är ingenting man vågar tänka på. Vi ska i stället bara försöka komma ut lika bra som vi gjort de senaste matcherna. Vi ska gå ut lika hårt, forechecka på dem, ha mycket puck och spela med vårt självförtroende. Då ska det nog gå bra.

 

Den sjätte SM-finalen mellan Djurgården och Frölunda spelas klockan 19.30 under torsdagskvällen.