Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Snudd på oförskämt – jag förstår det inte”

Robin Figren.Foto: STEFAN LANTZ / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL:s vd Michael Marchal.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Robin Figren, 32, kan inte förstå SHL:s beslut att skjuta upp slutspelet i stället för att ställa in det helt.

Nu riktar den förre SM-guldhjälten kritik mot ligan.

– Det är snudd på oförskämt! Man måste kunna värdera något annat högre än att fortsätta spela, säger han till GP.

Tomma läktare när Frölunda mötte Djurgården på torsdagskvällen.Foto: ADAM IHSE / TT

När Frölunda mötte Djurgården i grundseriens sista omgång i går kväll var det inför tomma läktare i Scandinavium.

Allt fler länder har fattat beslut att ställa in resterande del av hockeysäsongen som en följd av coronavirusets spridning. Sverige väljer att försöka fullfölja slutspelet – men det kommer att ske förändringar. 

SHL meddelade under torsdagen att slutspelet till att börja med skjuts upp ett par veckor och åttondelsfinalerna kommer inte att spelas förrän den 24 mars. För att ha tid för slutspelet kommer dessutom samtliga matchserier från kvartsfinaler och framåt att kortas ned. I stället för det klassiska upplägget med bäst av sju kommer lagen att göra upp i bäst av fem matcher.

SHL:s vd Michael Marchal.Foto: ADAM DAVER / DN / TT

Följer utvecklingen

En som är oförstående till det beslutet är Frölundas förre guldhjälte Robin Figren. 

Han har den här säsongen öst in poäng i EHC Kloten i Schweiz. Det slutade med serieseger för hans lag – men något slutspel blev det inte. Schweiz valde att ställa in säsongen helt på grund av coronaviruset.

Figren följer utvecklingen i Sverige och SHL.

– För mig är det ... vi alla är ganska enade i världen om att hälsan för människor går först. Vi har på något sätt redan ett tydligt facit på hur det har sett ut på många andra ställen och jag kan tycka att det är korkat i hur man väljer att lösa situationen. Här i Schweiz pausades ligan i två veckor när vi hade sju eller åtta fall i landet för att se om det skulle se bättre ut. Jag kan förstå att man tar ett sådant beslut och försöker köpa sig tid. Det är väldigt många som går efter budskapet business as usual. De som gör det värderar inte läget så högt som man borde göra, säger han till GP.

Robin Figren.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Jag förstår inte SHL och Sverige”

Robin Figren tror att SHL kommer att ställa in säsongen helt.

– De skjuter ju på det nu men jag tror att de innerst inne vet hur det ser ut. De kanske måste sälja en extra keps eller halsduk och kör vidare i en vecka eller så och hoppet är ju det sista som överger människan. Men att dra ut på det i det här läget när världen ser ut som det gör ... det är snudd på oförskämt! Man måste kunna värdera något annat högre än att fortsätta spela, säger han till GP och utvecklar:

– Jag förstår inte SHL och Sverige. Lars Winnerbäck sa ju att den som vinner är trägen ... men du kommer till en punkt när du ska värdera hälsa framför annat och det är inte helt lätt. Alla idrottare har en yrkesstolthet och gör att man gör sitt jobb även om det finns yttre omständigheter som ligger som en blåmanet i ansiktet på dig. För egen del så har de senaste veckorna varit de mest knöliga och röriga i min hockeykarriär. Sverige kan titta på Schweiz för att se vad som ska hända eller vad som händer.

 

■ Missa inga nyheter! Ladda ner GT:s app – och slå på notiser – för senaste nytt.