Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slår larm: ”Där är jag väldigt orolig”

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Roger Rönnberg vill svensk ishockeys bästa och därför är Frölundas tränare orolig. 

Över alla som väljer bort sporten, över alla som slutar för tidigt. 

– Det här vill jag verkligen slåss för. Varenda själ som är intresserad av idrott, ta in dem i idrotten, utbrister Rönnberg i Expressens podcast Hockeypuls. 

Lyssna på Hockeypuls SpotifyiPhoneAcast

Roger Rönnberg, 50, har tillägnat hela sin yrkeskarriär åt sporten ishockey. 

Den finns i hans DNA.

Och av den anledningen vill han sporten väl. Han vill se den växa. Och utvecklas. 

Just nu, året 2021, är han rädd för att det snarare är på väg att bli en idrott för färre. 

– Jag skulle vilja att fler ges möjlighet till att spela ishockey. Fler som startar, fler som fortsätter. En bredare bas inom ishockeyn, för jag tycker den är för spetsig för tidigt. Det blir elittänk för tidigt, det har smugit sig in individuella aktörer som tränar upp spelare på camper och dylikt. Barnen blir specialiserade alldeles för tidigt. 

Färre spelar ishockey i dag

Sedan millennieskiftet har antalet licenserade ishockeyspelare i Sverige ökat marginellt, trots att landets totala befolkningsmängd växt med drygt tio procent. 

Värst är det i åldersspannet 10-19 där det till och med skett en minskning av antalet spelare.

Från 39 306 licenser år 2001 till 35 425 spelare år 2020.

– Det är ett samhällsproblem, tycker jag. Vi får inte fler ishallar om det inte blir fler licenserade spelare. Det blir ett moment 22. Med alla problem vi har ute i samhället i dag är det ett samhällsansvar att få barn att börja idrotta i stället för att de ska drälla runt på stan och göra tokigheter. Jag tror verkligen på idrott och skola i en samverkan för att fånga upp fler till idrotten. Det är bra för skolan, idrotten och samhället. 

Vill skapa ett genuint idrottsintresse

Roger Rönnberg väver ut sitt resonemang i Expressens podcast Hockeypuls och menar bland annat att det behövs fler idrottsälskare i alla samhällsskikt. 

Bara då kan ishockeyn – och andra sporter – växa.

– Vi behöver föda och göda ett idrottsintresse i stället för att barnen bara rycks ifrån sin ”padda” och har en hockeyträning. Jag vill se fler barn som får leka ishockey eller sport i största allmänheten. Att vi får tillbaka den breda basen och skjuter på elittänket långt fram till gymnasieåldern. Före det behöver vi en större bredd i svensk ishockey, där är jag väldigt orolig. Vi kommer aldrig få någon topp på elitnivå, i junior- eller landslag, om vi inte har den stora bredden. 

Under poddintervjun märks det vilken hjärtefråga detta är för en av svensk ishockeys bästa tränare genom tiderna, som vunnit JVM-guld med Juniorkronorna och tagit hem både SM och CHL i Frölundas färger.

– Det här vill jag verkligen slåss för. Varenda själ som är intresserad av idrott, ta in dem i idrotten! Och se till att de får upp det verkliga intresset för idrott, så att de kan föra det vidare. Varje barn vi förlorar från idrotten kommer inte växa upp och bli idrottstokar som tar hand om barn i framtiden. 

Han avslutar med ett exempel:

– Jag vill ha ett kommunalråd som är idrottstokig och bygger idrottshallar. Det får man inte om kommunalrådet blivit bort-toppad som sjuåring. Då kommer den vara bitter mot ishockeyn och ha skapat andra intressen, och bygga ett till bibliotek eller museum. Därför behöver vi idrotten i samhället. 

Lyssna på hela Hockeypuls-avsnittet med Roger Rönnberg i spelaren nedan eller i valfri poddapp:

https://embed.radioplay.io?id=98211&country_iso=se