Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Skulle jag jaga pengar hade jag inte suttit här”

Rönnberg tillbaka på Götaplatsen: "Blir ödmjuk och glad"
GT tog Roger Rönnberg till Götaplatsen.Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON

GÖTEBORG. Frölundas tränare Roger Rönnberg, 48, ser ut över Götaplatsen.

För snart två månader sedan var här fullt med folk som firade SM-guldet tillsammans med de färska mästarna.

Nu är det nästan tomt.

– Det känns lite surrealistiskt. Nyss stod vi här med 40 000 fans... Jag bara önskar att jag får uppleva det igen, säger Rönnberg.

Roger Rönnberg.Foto: HENRIK JANSSON

Roger Rönnberg gillade direkt tanken på att träffas på Götaplatsen. 

Firandet av två SM-guld har gjort den till en väldigt speciell plats i hans hjärta.

Att sitta några dagar före Frölundas sommaruppehåll och samtala om Göteborgs egen guldplats med guldmakare Rönnberg är en intressant upplevelse.

– Det är första gången jag är tillbaka efter firandet, det är nog första gången jag är tillbaka inne i stan överhuvudtaget. Det har gått i rasande fart med att snabbt komma i gång med den nya säsongen, säger han.

Vi sitter på trappan framför Konstmuseet och pratar. Ser förbi där scenen stod, låter blickarna fortsätta ner mot Avenyn där den öppna guldbussen kom runt hörnet på väg från Scandinavium till Götaplatsen 3 maj – dagen efter den avgörande segern mot Djurgården i Stockholm.

Roger Rönnberg: ”Sparar dem i telefonen”

Ser du bussen?

– Vår buss? Ja, absolut. Hur den kör upp mot Götaplatsen är minnen jag alltid kommer att ha med mig, svarar Roger Rönnberg.

Första gången var för tre år sedan, 2016. Är det någon skillnad på minnena från första gången och årets firande?

– Ja. Då var det mer chockartat, vi visste inte vad vi kunde förvänta oss. Den här gången kunde jag njuta på ett annat sätt. Jag visste ungefär vad som skulle hända, kunde insupa hur mycket Frölunda betyder för så många. Det är en häftig känsla att få vara en del av det.

Första året tog du en selfie på scenen med folkmassan bakom dig. Tog du en sån i år också?

– Ja, det gjorde jag.

Vad gör du med dem?

– Sparar i telefonen. De dyker upp i flödet så där ibland. Jag vill komma ihåg känslan.

Vi har en bild på dig från när du tog selfien 2016 – du ser väldigt nöjd ut när du tittar in i mobilen.

– Det är så häftigt. Det är när man träffas med fansen som det riktigt sjunker in vad vi har gjort. Första timmarna efter guldet är det så omtumlande och chockerande att säsongen har tagit slut, att man har kommit hela vägen och lyckats med målet. Det är först här som det börjar sjunka in, att vi verkligen lyckades, säger Roger Rönnberg.

Rönnberg tar en selfie under guldfirandet på Götaplatsen 2016.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Vi vill vara göteborgarnas lag”

Götaplatsen har blivit synonymt med göteborgska SM-guld inom de stora lagidrotterna.

Blåvitt firade SM-guldet här 2007. 

Frölunda har firat 2003, 2005, 2016 och 2019.

– Götaplatsen har ett symboliskt värde för idrottslagen här i Göteborg. Vi har hela tiden sagt att vi vill vara göteborgarnas lag. Och då är det här vi firar med våra fans, säger Rönnberg.

Vi är vana vid att idrottsklubbar pratar om nästa byte, nästa halvlek, en match i taget, vi ska inte ta ut något i förskott och så vidare. 

Men ni går ut inför säsongerna och säger att ni ska till Götaplatsen?

– Ja. Och jag tror på det. Vad jag än håller på med finns det bara ett förhållningssätt: att bli bäst. Allt annat är konstigt. Målet behöver vara tydligt och ska hjälpa till att inspirera oss, då är Götaplatsen en väldigt bra målbild före och under säsongen, säger Roger Rönnberg.

Under många år som journalist har jag aldrig tidigare analyserat en plats tillsammans med en tränare. Men det känns väldigt naturligt att gå vidare med snacket om platsen vid havsguden Poseidons fötter.

Ryggar nya spelare till någon gång när de ställs inför kravet att kliva upp på Götaplatsens scen efter säsongens sista match?

– Nej. Det är ju inget krav. Vi ska inspirera spelarna, medarbetarna, laget. Det är inget vi hotat med som ”kommer vi inte till Götaplatsen, då jäklar”. Det är en lockande målbild. Att få vinna i Göteborg – det är det bästa stället i Sverige. Det törs jag lova, säger Frölunda-tränaren med emfas.

Rönnberg efter årets SM-guld.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Frölunda var inte favorittippat

Lasse Lundvall var tränare i sammanlagt tio år i Frölunda, men det var uppdelat på tre perioder där den längsta var fem år.

Att överleva sex år i rad som tränare i Frölunda, tidigare känt för att skicka tränare i parti och minut, är rekord. 

Och då har Roger Rönnberg ändå tre år kvar på kontraktet.

Om ni håller takten står du här 2022 igen. Är det vart tredje år som det ska firas?

– Gärna oftare för mig. Tre år är en väldigt lång tid. Det är alldeles för sällan med tanke på de fina förutsättningar vi har. Å ena sidan vill jag hit varje år, å andra sidan måste vi också vara ödmjuka om hur tuff och jämn svenska hockeyligan har blivit de senaste åren. Det är många klubbar som gör ett fint jobb, säger Rönnberg.

Många klubbar tränar hårt med guldet som mål. Men det var Frölunda som vann.

Var ni själva förvånade eller var det bara logiskt i er värld?

– Varken eller. Vi såg det som en klunga som kom in på ett upplopp, laget med bästa spurten skulle vinna. Där är jag imponerad av mitt lag, att där fanns krafter kvar på ett otroligt sätt.

Alla SHL-lag har kört hårt under gemensamma försäsongsträningen. Frölunda går till sommarledighet med nästan hela mästarlaget kvar toppat med några vassa nyförvärv.

Förra året vann ni utan att ha varit topptippat. Nu är ni det.

– Vi lägger inte så mycket vikt vid det. De som tippar har sällan rätt, konstaterar Frölunda-tränaren.

Tippar du själv då?

– Jag tror alltid att vi ska vinna, men jag är lika dålig tippare som alla andra. Jag trodde vi skulle vinna i år, men det trodde jag förra året också. Då åkte vi ut kvartsfinalen mot Malmö, trots att jag fortfarande tycker att vi hade ett lag för att vinna.

Roger Rönnberg intervjuas av GT:s Stefan Nilsson.Foto: HENRIK JANSSON

”Sveriges finaste stad”

Roger Rönnberg har just dragit i gång sin sjunde säsong i Frölunda. På de sex första har det blivit två SM-guld och tre CHL-titlar.

Finns det någon risk för att du blir nöjd?

– Nej, jag funkar inte så. Jag mäter inte föreningens och mina framgångar i guld, vi jobbar långsiktigt med att utveckla föreningen till att bli en mästarförening. En mästarförening vinner två år i rad, en mästarförenig är alltid i final och så vidare. Vi har tagit oss en bit på vägen dit, men har mycket kvar att göra innan vi är där.

Min känsla är att Frölunda inte kommer att behöva bära ut dig utan att du tackar för dig när det inte finns någon utmaning kvar?

– Det får vi se. Jag är bara ödmjuk för att jag har fått jobba här i sex år och har tre år kvar i Sveriges finaste förening i Sveriges finaste stad. Jag är oerhört tacksam varje dag jag åker till jobbet och får jobba med de otroliga kolleger jag har.

Du är från Luleå, ni slog ut Luleå i semifinalen. Väntar de inte på att du ska komma hem?

– Det tror jag inte. Vi hade ganska tuffa år där när vi höll på att bygga om föreningen. Jag förväntar mig inte att de vill ha hem mig.

Men har du inga andra mål än att vara kvar i Frölunda och försöka vinna så ofta som möjligt?

– Nej, några sådana har jag inte satt upp. Det är det här som gäller. Tre år är till är en lång period, men det är tre att chanser att vinna igen. Och dem vill jag ta, säger Roger Rönnberg.

Men efter kvartsfinalfinalförlusten mot Malmö, som du ibland återkommer till, funderade du inte på om du hade nått ditt max med Frölunda?

– Nej, jag var inte tveksam på det sättet. Men jag var oerhört självkritisk. Jag duckar inte för att ställa mig framför spegeln och fråga vad jag kunde ha gjort annorlunda. Det är storheten i dagens Frölunda. Alla tänker på samma sätt. Den första person man kritiserar är sig själv, då blir det lättare att samarbeta.

Roger Rönnberg firar efter att SM-guldet säkrats i Globen den 2 maj.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Rönnberg: ”Jag är inte långsint”

Roger Rönnberg pratar gärna med journalister, men säger att han inte lägger så stor vikt vid vad vi i media skriver då vi inte har förutsättningarna eftersom vi inte är med innanför Frölundas stängda dörrar.

Men en gång var du arg på mig för en artikel jag hade skrivit. Du stod och väntade när jag kom in i Scandinavium, kom med långa kliv och började skälla?

– Det kommer jag inte ihåg. Det kan väl ha berott på någon rubriksättare, haha. Men det är viktigt för lagets skull att reagera om det står något som inte stämmer. Men jag är inte långsint.

Men är det svårt att ta kritik mot att ni har spelat kass hockey och du har coachat dåligt?

– Efter 1–7 borta mot Örebro kan jag förstå att det blev svarta rubriker. Men ingen var mer ledsen, besviken eller upprörd än vi själva. Ibland undrar jag om omvärlden förstår vilka krav man har på sig som spelare och ledare i dagens Frölunda.

Laget hackade emellanåt fram till CHL-finalen i Scandinavium. Det pratades om nytt misslyckande, här och där krävdes att folk skulle få sparken, till exempel sportchefen Fredrik Sjöström.

Lägger du märke till sådant?

– Nej, det gör jag inte när det är såna smågrejor utifrån. Det är vad vi gör som är viktigt. Jag har respekt för våra fans, de ska få tycka och tänka. Men tyvärr har de inte alltid alla fakta som vi har.

Som till exempel när kanadensiske backen Chay Genoway försvann efter säsongen. Ersättaren Karl Stollery var klar efter några dagar.

– Vårt management med Fredrik Sjöström, Björn Liliander och Christian Lechtaler bör hyllas bland annat för det. Om folk visste vilka bra affärer de gör för Frölunda skulle de hyllas mer, slår Roger Rönnberg fast.

”Jag har fått många frågor av andra klubbar, men aldrig en så intressant fråga som jag fick av Mats (Grauers, Frölundas ordförande).”Foto: HENRIK JANSSON

”Aldrig fått en så intressant fråga”

Frölunda vann SHL och CHL, men högst upp i hockeyligornas egen näringskedja finns NHL.

När får vi se Roger Rönnberg där?

– Det får du fråga NHL-klubbarnas general managers om, svarar han snabbt.

Men om en klubb typ Detroit ringer och säger att de behöver en ny coach?

– Det krävs mer för att övertyga mig att åka över dit än en lösryckt fråga. Anledningen till att jag sitter här i Göteborg är att föreningen med Mats Grauers i spetsen presenterade en vision för att jobba långsiktigt och förändra kulturen i föreningen. Jag har fått många frågor av andra klubbar, men aldrig en så intressant fråga som jag fick av Mats.

Det är inte bara NHL som betalar bra löner. Om Roger Rönnberg hade hamnat i Schweiz till exempel kunde han ha tjänat tillräckligt för att sluta jobba vid 60.

Är inte det frestande?

– Om jag inte hade gillat att jobba hade jag kunnat göra så. Men nu älskar jag mitt jobb, så jag tänker inte så. Jag tänker tvärtom. Jag har inte så många år som helst att coacha på elitnivå. Under de åren vill jag vara i en miljö där man verkligen får göra allt fullt ut. Det gör vi i Frölunda, svarar Roger Rönnberg.

Och det är mer intressant än pengar?

– Mycket mer intressant.

Men du har ju en bra lön i Frölunda?

– Ja. Men om jag skulle jaga pengar hade jag inte suttit här.

Du låter nöjd?

– Ja, jag trivs som fanken med mitt jobb, säger han snabbt.

”De spelare som varit med får tala om för de som inte har varit det vad det innebär att vinna i Göteborg”, säger Roger Rönnberg.Foto: HENRIK JANSSON

Återsamlas 1 augusti

Intervjun går mot sitt slut. Roger Rönnberg ska på ytterligare ett av alla möten som han som huvudtränare för svenska mästarna ska vara med på som en del av förberedelserna inför nästa säsong.

1 augusti är det återsamling drygt sex veckor före SHL-starten mot Brynäs 14 september.

Kommer ni att prata om Götaplatsen även inför nästa säsong?

– Vi påminner varandra, absolut. Att föda den målbilden är jätteviktigt. De spelare som varit med får tala om för de som inte har varit det vad det innebär att vinna i Göteborg. Det är viktigt för längtan och åtrån efter att vinna, säger Roger Rönnberg.

Eftersom Frölunda tog guld fick klubben mindre tid än alla andra konkurrenter, förutom finalmotståndaren Djurgården, att förbereda nästa säsong.

Tappade ni rentav fart inför hösten då ni spelade in i maj?

– Vi fick lite kortare sommarperiod, hade gärna kört ännu mer sommarträning. Men det kan aldrig vara något problem att vinna, säger Roger Rönnberg.

Frölundas tränare reser sig upp, går till bilen – och funderar förmodligen återigen på hur scenen ska byggas nästa år.