Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Alla lag i den här ligan skulle vilja ha honom”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Ryan Lasch, 32, är historisk.

Efter två assist mot Linköping är Frölundastjärnan nu uppe i 244 poäng totalt i SHL.

En imponerande notering som ingen annan nordamerikansk spelare nått tidigare.

Och efteråt hyllades han av sina lagkamrater.

– Han är den skickligaste spelaren jag någonsin spelat med. Alla lag i den här ligan skulle vilja ha honom, säger Viktor Ekbom.

De regerande svenska mästarna Frölunda har fått en tung start på säsongen.

Efter två raka förluster fick man chansen att vända på skutan hemma mot Linköping. Och man fick en drömstart i Scandinavium. 

Rhett Rakhshani gjorde 1-0 i den 15:e minuten och strax innan den första periodpausen ökade SImon Hjalmarsson på till 2-0 efter att ha spelats fram av Rakhshani och Ryan Lasch.

Assistpoängen innebar att Lasch där och då tangerade den förre Brynässpelaren Tom Bissetts nordamerikanska poängrekord i SHL på 243 poäng. 

Att Frölundas poängmaskin en dag skulle slå Bissetts rekord var knappast en högoddsare, men redan i andra perioden var det nya rekordet ett faktum.

Ryan Lasch slår nytt rekord

Den här gången var det Jacob Peterson som spelades fram av Lasch och Jacob Johansson i LHC -målet fick återigen vittja nätet. Något som betyder att Ryan Lasch, 32, numera är den nordamerikanske spelare som har gjort flest poäng i SHL någonsin.

– Det känns speciellt, men det är faktiskt ingenting som jag har haft siktet på eller försökt att uppnå, det hände bara.  Jag hade aldrig kommit hit utan så skickliga medspelare, säger han själv.

Lasch hyllades stort av sina lagkamrater och tränare efteråt.

– Först och främst är jag inte ett dugg förvånad att han slår det rekordet. Han är den skickligaste spelaren jag någonsin spelat med. Alla lag i den här ligan skulle vilja ha honom, och vi är väldigt tacksamma över att han är här, säger Viktor Ekbom.

”Det uppskattar jag hos Ryan”

Roger Rönnberg:

– Det är jättekul att Lasch går och blir poängbästa nordamerikan. 244 poäng är ganska imponerande! Men jag är faktiskt mer imponerad på sättet han får Jacob Peterson att spela. Det är stort ledarskap och något som jag uppskattar mer hos Ryan än hans hockeyspelande. Han tar hand om Jacob som hade en ganska jobbig och knackig match nere i Jönköping senast och får honom att spela så pass bra som han gör i dag. Det vittnar om ledarskap, säger han.

Frölunda vann till sist matchen mot Linköping med 4–0 och tar därmed tre viktiga poäng efter den tuffa starten.

Något som Lasch uppskattade mer än rekordet.

– Jag tycker inte att vi har spelat bra hockey innan, så enkelt har det varit. Vi gjorde många misstag de två senaste matcherna och spelade inte tillsammans. Idag gjorde vi det och det visade sig, säger han.