Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SHL-klubben ifrågasätts för turkiska samarbetet

Frölundas ordförande Mats Grauers.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Turkiet väcker vrede världen över för sin offensiv i norra Syrien.

Samtidigt samarbetar flera svenska idrottsföreningar med Turkish Airlines – som till 49 procent ägs av den turkiska staten.

En av dem är SHL-klubben Frölunda.

– Vi har ett ingånget avtal, de stöder oss och vi har skyldighet att leverera tillbaka, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.

Turkiska trupper har dragit in i nordöstra Syrien, enligt presidenten Recep Tayyip Erdogan för att ”skapa en säker zon för miljoner återvändande syriska flyktingar”. 

– Syftet med offensiven är att Turkiet vill gå in i nordöstra Syrien, i de kurdkontrollerade områden, och försvaga Turkiets fiende nummer ett: kurdiska rebellgrupper, sa Expressens Kassem Hamadé på plats vid den syriska gränsen.  

FN uppgav på fredagen att nära 300 kurdiska soldater dött i striderna, och båda sidor har drabbats av civila dödsfall. Hundratusentals personer har tvingats fly.

Sveriges riksdag har enats om att regering ska verka för ett vapenembargo mot Turkiet och USA:s president Donald Trump har hotat med ”sällan tidigare skådade” sanktioner. 

– Vi vittnar en etnisk rensning av Turkiet i Syrien, förgörandet av en pålitlig allierad i kurderna, sa den republikanske senatorn Lindsey Graham enligt CNN.

Turkish Airlines är huvudpartner till Frölunda.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

”Jag har inga kommentarer”

Nu ifrågasätts ishockeyklubben Frölunda för sitt samarbete med Turkish Airlines, som till 49 procent ägs av den turkiska staten.

På sociala medier har flera Frölundasupportrar uttryckt sitt missnöje med sponsoravtalet.

För ett år sedan blev flygbolaget huvudpartner till Frölunda och syns på klubbens matchtröjor i SHL:

”Turkish Airlines samarbetar med fotbollsklubbarna Besiktas och Galatasaray. Och har varit partner med Borussia Dortmund och Manchester United. När det globala och välkända flygbolaget sneglade mot ishockeyn föll valet på Frölunda HC”, skrev Frölunda på sin hemsida i samband med att samarbetet offentliggjordes.

Frölundas hemsida i samband med att samarbetet med Turkish Airlines offentliggjordes för ett år sedan.

– Det är väldigt glädjande att Turkish Airlines väljer att inleda ett samarbete med oss. Det stärker bilden av Frölunda HC som en stark aktör med ett starkt varumärke, sa Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler då.

– Det är ett stort steg för Turkish Airlines att gå in i svensk ishockey och framförallt en av de största föreningarna i Sverige. Vi ser detta som en start på ett långt samarbete och vi anser att Frölunda är en kvalitetsförening som arbetar affärsmässigt. Frölunda värnar dessutom sin barn- och ungdomsverksamhet och det är viktigt för oss, sa Ozgur Boran, general manager för Turkish Airlines i Göteborg.

I dag vill Frölundas klubbdirektör inte uttala sig om samarbetet.

– Jag har inga kommentarer just nu, säger Christian Lechtaler.

Frölundas ordförande Mats Grauers.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Vet lika lite som alla andra”

När GT når Frölundas ordförande Mats Grauers säger han att klubben inte har tagit upp frågan internt än.

Ser ni det som problematiskt?

– När vi ingick det här samarbetet fanns det ingenting som gav signaler på att det skulle se ut som det gör i dag. Av det skälet har vi inte möjlighet att ompröva samarbetet som det ser ut nu. Men sen när det blir aktuellt att förnya avtalet får vi se hur situationen ser ut då. Vi försöker, som inom all idrott, att ställa oss utanför politiken.

– Och när vi ingick samarbetet hade vi ingen politisk karta att ta ställning till och det är svårt att förutse förändringar.

Ni har deras logga på era tröjor bland annat. Ni ser inget skäl till att avbryta avtalet med tanke på det som hänt?

– Vi har ett ingånget avtal, de stöder oss och vi har skyldighet att leverera tillbaka. Just nu har vi inte tagit upp frågan internt. Vi vet lika lite som alla andra. Frågan är lite för tidigt väckt.

Huvudpartneravtalet sträcker sig över ett år.

Har ni planer på att sätta er internt och diskutera?

– Man får ju fundera på om det påverkar vårt varumärke på något sätt. Vi har inte kommit dit för det är nytt det som händer där nere, och har inte funnits skäl för oss att engagera oss. Som sagt, inom idrotten vill man gärna ställa sig utanför det politiska rummet, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.