Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så nära var det att Färjestad fick Dahlin

Foto: TOMMY HOLL / IBL
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / TIMOTHY T. LUDWIG-USA TODAY SPOR SIPA USA
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Landets största backtalang har sin hockeyfostran i Lidköping och Frölunda. 

Det är klubbarna Rasmus Dahlin förknippas med. 

Men vägen fram till toppen hade kunnat se annorlunda ut.

– Tanken var att de skulle bo ihop, säger Peter Jakobsson som i Hockeypuls podcast avslöjar hur nära det var att Färjestad BK värvade Dahlin. 

Lyssna på Hockeypuls SpotifyiPhoneAcast

Året är 2014.

Två hockeyföräldrar är på väg till Karlstad för att deras söner ska få visa upp sig i Färjestads gröna och vita färger.

Träningspass och möten med klubben är inbokade, och tanken är att familjerna Jakobsson och Dahlin ska hinna med att titta in den lägenheten som grabbarna ska bo i. 

Rasmus och Carl. 

I dag, NHL- och SHL-spelare.

Då, lovande talanger som skulle spela ishockey i Färjestad tillsammans.

– Jag jobbade inte åt Färjestad då, men jag hade med mig Rasmus till Karlstad. Han och hans pappa Martin var med, berättar Peter Jakobsson och fortsätter:

– Carl och Rasmus kände varandra sedan pojklandslaget. De var där (Karlstad) och tränade, vi tittade på lägenhet i staden och tanken var att Carl och Rasmus skulle bo ihop.

Hade möte med juniorchefen

Peter Jakobsson hade en stark koppling till Färjestad efter att ha vunnit två SM-guld med klubben, men under den här perioden – 2014 – hade han ingen officiell roll i föreningen.

Ändå försökte han hjälpa FBK.

– Ja, absolut, eftersom att jag kände många i Karlstad och Färjestad. Vi hade möte med Clabbe Eriksson, dåvarande junioransvarig. Killarna gick i årskurs sju då och tränade med U15-U16. De visade upp sig. 

Kort därefter valde Carl Jakobsson, som 14-åring, att flytta från Gotland till Karlstad för att spela med Färjestads U16-lag. 

Rasmus Dahlin valde en annan väg. 

– Något sprack, så Rasmus blev kvar ett år i Lidköping, sedan dök han upp i Frölunda. Vi vet hur det gick efter det. En fantastisk person och hockeyspelare. 

Varför sprack det?

– Jag vet faktiskt inte. Om det var för att man inte fick ihop det familjemässigt eller vad det var. Jag hade en möjlighet att kunna resa mycket i jobbet och vara där och stötta. 

För dig var det givet att Färjestad skulle ta in honom?

– Ja, självklart. Klart att Färjestad hade tagit emot honom med öppna armar. 

Valdes som etta i NHL-draften

Peter Jakobsson är inte förvånad över Rasmus Dahlins framfart, inte heller bitter för att han inte valde Färjestad. 

I stället gläds han över Dahlins hockeykarriär, som innehållit CHL-guld, JVM-silver, OS-spel och att som andra svensk genom tiderna ha blivit vald som nummer ett i NHL-draften 2018.

– Han gjorde en fantastisk resa i Frölunda och de gjorde ett fantastiskt jobb med honom, men han var i alla fall här (Färjestad) och vände. 

Tre år senare skulle Jakobsson ta över GM-rollen i Färjestad och sedan dess har han värvat ett tiotal spelare till klubben, men någon Rasmus Dahlin blev det aldrig. 

– Det var den bästa värvningen som aldrig blev av trots att jag inte var anställd av Färjestad BK där och då, säger han i Expressens podcast Hockeypuls.