Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rönnberg: ”Vi kan inte låsa in spelarna”

Frölunda möter Djurgården i Scandinavium på torsdagskvällen.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Frölundas tränare Roger Rönnberg.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Scandinavium.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Flera länder har ställt in idrottsevenemang på grund av coronaviruset.

I Sverige ska SM-slutspelet i ishockey snart dra i gång.

Nu är frågan om det blir som planerat.

– Vi måste fokusera på match, prestera och utgå från att det blir spel som vanligt, säger Joel Lundqvist, lagkapten för de regerande mästarna Frölunda.

Scandinavium.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Scandinavium.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Oron för coronaviruset är stor och runtom i världen fattas beslut om att idrottsevenemang ställs in eller avgörs utan publik. 

I Sverige har Folkhälsomyndigheten höjt risken för allmän smittspridning till ”mycket hög” – och diskussioner har under onsdagen pågått om att förbjuda större allmänna sammankomster.

– Vi håller på att ha en dialog med regeringen om större evenemang, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, på en presskonferens under onsdagseftermiddagen.

På torsdagskvällen ska Frölunda ta emot Djurgården i Scandinavium i SHL:s sista omgång. I dag – dagen efter 3–0-segern mot Malmö – handlade mycket av snacket i samband med Frölundas träning om corona.

– Skönt med vinst i går, nu är det en match kvar. Sen är det klart, det är mycket runtomkring nu, vad som händer och vad som sker. Men vi måste fokusera på match, prestera och utgå från att det blir spel som vanligt, säger Frölundas lagkapten Joel Lundqvist.

Frölundas lagkapten Joel Lundqvist.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Vore konstigt om man inte påverkades”

Hur mycket påverkas ni av det?

– Det är ju hela samhällsdebatten, det är allt det pratas om: ligor som gör uppehåll, ställs in och allt möjligt. Det vore konstigt om man inte påverkades på ett eller annat sätt, men det är vad det är och vi måste ”foka” på vårt.

Hur skulle det vara att spela utan publik?

– Inte ens träningsmatcher brukar vi spela utan publik. Det är klart, någonstans i botten så spelar vi för något väldigt stort, det kommer man inte att tappa. Det är bara den extra grejen, publiken och inramningen som skapas i slutspel… det är den bästa tiden på året, både för spelare och för publik. Just att känna spänningen och atmosfären. Det är en stor del som i så fall försvinner, men själva tävlingen är ju kvar.

Hur påverkar det dig vid sidan av hockeyn?

– Man försöker tvätta händerna lite oftare, men i övrigt är det inte mycket andra direktiv. Man har sitt familjeliv med aktiviteter och annat, och det rullar på som vanligt än så länge i alla fall. Sen får man förhålla sig till om det händer något annat.

Frölundas tränare Roger Rönnberg.Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT

”Vi kan inte låsa in spelarna”

Frölundas tränare Roger Rönnberg:

– Vi avvaktar vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar, sen kommer ligan att gå på deras rekommendation. Vi kan bara förhålla oss till det.

Vad går ni efter för restriktioner inom laget, förutom att tvätta händerna?

– Vi kan inte ha mycket mer restriktioner än så. Vi kan inte låsa in spelarna. Men de får tänka sig för. Det kanske inte är det bästa tillfället att gå på konsert eller liknande. Men den enda restriktionen hittills är att inte resa till Italien.

På lördag spelar Frölunda åttondelsfinal. De regerande mästarna slutar antingen sjua eller åtta i tabellen och får därmed möta antingen Växjö eller Malmö i åttondelen.