Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Räckte fingret mot AIK – borde få tröjan hissad”

Anders Broström.Foto: HENRIK JANSSON
Broström jublar efter sitt mål i matchen mot Hammarby 1982.Foto: PER KAGRELL
Domaren Gary Eriksson i diskussion med Anders Broström 1980.Foto: JAN DÜSING
Broström, den mest utvisade spelaren i svensk hockey, lämnar rinken efter ett matchstraff i ödesmatchen mot Modo.Foto: KENNETH JONASSON
Patrik Sjöberg.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Den omtalade matchen den 28 januari 1979. Anders Broström i Frölunda ger fingret åt AIK-fansen efter matchen på Johanneshovs Isstadion.Foto: JAN WIRÉN

Anders Broström, 66, är en av elitseriens största profiler genom tiderna. 

Men han tjänade inga större pengar under karriären – och tvingas nu jobba för att få pensionärslivet att gå ihop.

Samtidigt pågår kampen för att få hans tröja hissad i Scandinavium:

– Bara det att han räckt fingret mot AIK gör att han borde hänga där, säger Frölundasupportern Patrik Sjöberg.    

Tre Kronors förbundskapten Hans ”Virus” Lindberg och Anders Broström inför ”Bros” debut i landslaget 1977.Foto: BERNT CLAESSON

Ronnebyfödde Anders Broström spelade i Frölunda under 70- och 80-talet. Fem av åtta säsonger i klubben vann han elitseriens busliga, och i Scandinavium var och är han älskad för sin uppoffrande spelstil och sitt hårda skott. 

66-åringen syns ofta till på Frölundas hemmamatcher och drar sig inte för att tycka till om sakernas tillstånd, inte sällan på Facebook där han skriver med STORA BOKSTÄVER. 

I mitten av september röt han ifrån ordentligt när William Nylander och Toronto Maple Leafs inte hade kommit överens om ett nytt kontrakt. 

– Pojkspoling! Han tror att han är en världsstjärna, det är han ju inte riktigt. Det är ju bedrövligt alltså. 72 miljoner eller 63, vad är skillnaden egentligen när man kommer upp i sådana fantasisummor? Det blir ju bara löjligt, sa Broström. 

William Nylander.Foto: John E Sokolowski/USA TODAY/IBL

 

”Lite fjantigt”

I dag säger han: 

– Det blev ju lite upphaussat, haha. Men jag var nog inte helt fel ute för till och med Salming kritiserade ju honom i Expressen.  

Du tycker att det är roligt med debatt? 

– Ja, för fan. Det är jag inte rädd för. Och han (Nylander) har ju inte kontrakt ännu så det blir bara lite fjantigt tycker jag. 

Höjdhopparen Patrik Sjöberg har följt hockeyidolen genom karriären och lyfter fram Broströms inställning som en av hans största tillgångar:

– För oss som gick på hockey på 70- och 80-talet så såg vi honom som den tuffaste. Han har verkligen gjort avtryck i klubben på ett sådant sätt. Och han var alltid hatad av motståndarlagen. Broström skulle skrämma motståndarna, det var ju detta halva publiken kom till Scandinavium för att se. Man visste att det skulle bli bråk. Man visste att det skulle bli tufft. Det finns ju inte i hockeyn i dag på samma sätt. Det är både på gott och ont, men det var underhållande som fan, säger Patrik Sjöberg.

Patrik Sjöberg vill se Anders Broströms tröja i taket.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kampanj med Sjöbergs stöd

I klubben blev Anders Broström något av en ikon. Han har hyllats vid flertalet olika ceremonier, men aldrig fått sin tröja upphissad i Scandinaviums tak.

Något som har mött kritik genom åren, bland annat genom Facebook-gruppen ”Anders Broström, Upp med tröja 9 i taket nu.”

Men för att få sin tröja hissad behöver man ha gjort tio säsonger i klubben. Broström slutade på åtta. 

– Jag vet ju att ”Goa gubbar” (Frölundas supporterklubb) har fört en kampanj, men det kommer aldrig ändras. Vad det beror på vet jag inte. Men bara fingret gör att han borde hänga där. Det hade räckt att han spelade en match, säger Patrik Sjöberg och syftar på den gången då Broström gav AIK-supportrarna fingret i Johanneshov efter en kvittering: 

– Där och då gjorde han sig odödlig för alla hardcore frölundaiter. Det har jag även hört från stockholmare efteråt att även om de hatade honom så är det detta som de tycker är så jävla fräckt och det som var synonymt med Frölunda. Det var ett gäng i laget som kanske inte hade de där kvalitéerna, men de hade både hjärta och fighting spirit, säger Patrik Sjöberg.

Anders Broström.Foto: HENRIK JANSSON

 

Anders Broström skrattar när han får höra vad Sjöberg har sagt om fingergesten.  

– Det kanske är många som håller med honom där. Sjöberg är en riktig profil, han är inte heller rädd för att säga vad han tycker och tänker. Och jag måste säga att han gör ett fantastiskt jobb för att skydda barn och ungdomar. Det är riktigt stort.

Och att inte tröjan hänger i taket är inget som grämer honom.

– Jag går inte och funderar på det, för det kommer aldrig att hända. Jag tycker ändå att jag har fått de stora grejerna: jag är hedersmedlem i ”Goa Gubbar” och invald i idrottens Hall of Fame i Göteborg. Min son sa ”pappa, det blir inte större än så”, och det ligger mycket i det.

Även om han ser merparten av Frölundas hemmamatcher på plats är kontakten med klubben sporadisk.

– Oldtimers har ju sina träningar men jag är ju inte med på isen längre.

Varför inte? 

– Jag lade ner det när jag bytte höftled för tio-tolv år sedan. Då sa jag att det får vara bra. Jag hade inget mer att bevisa och har inte varit på is efter det. Jag står i båset och säger hur de ska spela i stället, haha. 

Håller du i gång på något annat sätt? 

– Där är man ju av naturen väldigt lat, men man måste ju göra det. Man blir inte yngre och det skadar inte med lite motion. Det blir lite promenader och så men ingen riktig träning. Vi får väl se om man får foten ur någon gång. Man blir lite piggare av träningen givetvis. 

När Broström förra hösten fyllde 65 gick han i pension. Vibrationsskador i fötterna gjorde att han inte kunde fortsätta köra gräsklippare och någon annan tjänst inom kommunen fanns inte. 

Anders Broström jublar framför HV 71:s målvakt Hannu Lassila 1980.Foto: CHRISTER STRANDBERG

 

Jobbar tre dagar i veckan 

Men att helt sluta arbeta gick inte. 

– Jag var ledig i en vecka och sedan fick jag jobb på Svensk Brandkonsult. Jag levererar material till dem som är ute på byggena och brandtätar och fogar och sådant. Jag kör bil för det mesta. 

Han fortsätter: 

– Jag är pensionär men är tvungen att jobba tre dagar i veckan för att få det att gå ihop. Men det är inte synd om mig på något sätt. Det är ren fakta bara. Och det blir en bra extrainkomst och jag tycker att det är perfekt med fyra dagars semester i veckan. 

– Den ersättningen vi fick i hockeyn på den tiden var mer eller mindre förlorad arbetsförtjänst och det var inte pensionsgrundande, så om man krasst ser tillbaka på den tiden har man ju gått minus. Det var inga pengar man kunde lägga undan direkt. 

Och den vanliga pensionen räcker inte? 

– Nej, jag tror att jag får ut 10 800 efter skatt. Det är på marginalen, så då måste man jobba. Jag tänker köra på så länge de tycker att jag gör nytta, det är jag tvungen till. Och så länge jag orkar förstås. Både höfter och knän börjar ge sig till känna, men jag hankar mig fram bra. 

Broström lyfter även fram den sociala biten som arbetslivet tillför. 

– Det där lilla tjatet man fick i omklädningsrummet förr, det får man på ett annat sätt nu när man är ute hos gubbarna. Jag tycker att det är viktigt, och så det ekonomiska också då givetvis.