Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt ras – tappade allt i andra perioden

Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Frölunda stod för ett nytt ras i Scandinavium.

Precis som i premiären mot Brynäs förlorade de andra perioden mot Leksand med 0–3 och förlorade till slut med 2–4.

– Den skarpa attityden vi hade i förra veckan fanns inte. Det här var ett steg tillbaka, säger besvikne tränaren Roger Rönnberg.

Leksand har gått som tåget i CHL med fyra raka segrar. Men i SHL hade leksingarna kammat noll på de tre första matcherna.

Frölunda kom däremot styrkta av segrar i de två senaste matcherna mot Skellefteå och Luleå.

Men det var Leksand som tog kommandot direkt efter först nedsläpp. Dalkarlarna körde på i Frölundas zon på det sätt som hemmalaget gjort vid matchöppningarna under många år.

Nytt Frölunda-ras i andra perioden

Redan tidigt fick Mikael Ruohomaa ett friläge, som Matt Tomkins (stod för tredje matchen i rad) dock stoppade.

Tomkins hade för övrigt en hel del att göra under perioden där Leksand avlossade nio skott mot mål.

Men även Frölunda fick tryck på sina motståndare i första perioden. De skapade också flera chanser, bland annat hade Johan Sundström och Elmer Söderblom (som avgjorde mot Luleå senast) var sitt friläge.

Sundströms chans räddades av Kasimir Kaskisuo medan Söderblom sköt utanför i sitt kanonläge.

Det fanns i första perioden inte så mycket som förebådade Frölundas ras i andra perioden.

Men precis som när Brynäs var i Scandinavium i premiären släppte Frölunda in tre mål utan att göra något själva.

Lasch brände straff

Den stabilitet som visades mot Skellefteå och Luleå var plötsligt helt borta när hemmaspelarna stod och tittade på när leksingarna gjorde mål.

Nils Åman gjorde 1–0 efter drygt sex minuter, Patrik Zackrisson 2–0 när ungefär halva perioden var spelad och Calle Själin prickade in trean när 2.43 återstod av perioden.

Tredje perioden började med en jättechans för Frölunda att närma sig Leksand. Max Friberg kom fri, men hakades så att domarna dömde straff.

Anfallsstjärnan Ryan Lasch åkte fram, satte fart – och sköt utanför.

Första målet för Folin

Matchen fjärde mål stod i stället Nils Åman för på en kontring.

Men efter drygt elva minuter fick Frölunda ändå en reducering när nye backen Christian Folin drog på med ett rejält slagskott och gjorde sitt första mål i SHL.

En stund senare fick Frölunda trots allt lite hopp när Jens Olsson i powerplay dundrade in 2–4.

Det blev lite spänning mot slutet när Frölunda plockade ut Matt Tomkins och tryckte på med sex utespelare, men Leksand hade inga större problem att rida ut stormen.

– Jag kände det nästan från första minuten av matchen att det var Leksand som var skarpa och vi som var lite på hälarna redan från början. Vi var på i anfallszon, där det är roligt att vara. Men på egen planhalva var vi inte alls redo att ta jobbet för varandra, säger Roger Rönnberg.

– I andra perioden släppte vi in mål som vi inte ens var i närheten av att släppa mot Skellefteå eller Luleå, men nu var det vidöppet. Jag gillar inte alls attityden hos oss i dag.