Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nilsson matchhjälte – sänkte Skellefteå

Foto: ERLAND SEGERSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Han gjorde sitt första Frölunda-mål i premiären, men då blev det förlust.

Men när Jacob Nilsson gjorde 1–0 för Frölunda borta mot Skellefteå i den andra var det avgörande för 2–0-segern.

– Det är klart att det var viktigt att få första målet i en så tät match, säger Nilsson.

Frölunda kom ut med full fart direkt i första perioden och hade matchens första riktiga målchans när Patrik Carlsson, magsjuk i första omgången, kom i ett friläge. Men Gustaf Lindvall i Skellefteås mål var beredd och räddade.

Skellefteå började ta över och Jonathan Johnson, som har fått sin hockeyfostran i Frölunda, fick två chanser. Men Frölundas debuterande kanadensiske målvakt Matt Tomkins var lika tät som kollegan i Skellefteå-målet.

Lugnare i andra perioden

Skellefteå drog på sig två utvisningar, men Frölunda kom inte närmare än ett bra läge för Joel Lundqvist på en Ryan Lasch-passning.

Skellefteå lyckades inte heller göra mål i sitt numerära överläge.

Efter den tempostarka första perioden blev det betydligt lugnare i inledningen på den andra.

Precis som i första akten var Skellefteå lite tyngre och låg tätt på Frölunda-spelarna över hela banan.

– Det var ganska mycket böljande spel, stundtals väldigt svängigt, säger Jacob Nilsson.

Ryan Lasch kom vid ett tillfälle fri från mittzonen, men lyckades ändå inte göra mål. Bara sekunder senare träffade han stolpen på en sargretur.

Michael Kapla hade ett bra tillfälle på en fin passning från Joakim Lindström, men fick inte till skottet.

Läcker tunnel

Periodens läckerhet stod dock Linus Karlsson för när han tunnlade Simon Edvardsson och skapade ett bra läge, som han dock inte lyckades förvalta när han sköt mellan sina egna ben.

Redan efter drygt två minuter in i tredje målet kom matchens första mål. När Michael Kapla i egen zon skulle ta hand om pucken ramlade han och blixtsnabbt var Jacob Nilsson framme och snodde pucken.

– Vad backen gjorde tänkte jag inte på. Jag såg pucken och högg direkt, såg att jag fick en väldigt vass målchans. Jag valde att sikta på krysset, där brukar finnas en lucka, säger Jacob Nilsson.

Nyförvärvet från Färjestad gjorde som i premiären mot Brynäs – mål. Han pricksköt förbi Gustaf Lindvall i Skellefteås mål.

Smart spelande Frölunda

Målet blev avgörande.

– Det är klart att det är jätteviktigt att få första målet, speciellt i en sådan här match som inte bjudit på så mycket. Efter målet ville vi inte bjuda på något och det lyckades vi ju med, säger Nilsson.

Skellefteå försökte trissa upp farten och kom med kraft in i Frölundas zon, men göteborgarna stod upp bra, hela tiden beredda på kontringar. 

Skellefteå tryckte på för ett segermål, men ett smart spelande Frölunda kunde hålla undan.

I slutsekunderna kunde Jan Mursak spika 2–0-segern i tom kasse och säkra säsongens första SHL-seger.

– Det är klart att det är en jättelättnad att vinna efter förlusten mot Brynäs. Vi visste att det skulle bli en tuff drabbning, det är skönt att åka härifrån med tre poäng, säger Jacob Nilsson.