Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mästarnas nya kläder – från premiären 1959

Tröjan som ska användas mot Djurgården på torsdag, den ser ut som den som användes 20 november 1959.Foto: FRÖLUNDA
Kjell Jönsson, som spelade i Frölunda i klubbens första match i högsta serien, hälsar på Frölundas lagkapten Joel Lundqvist.Foto: FRÖLUNDA

Kjell Jönsson, 80, spelade för Frölunda mot Djurgården 20 november 1959 – klubbens första match i högsta serien.

När Djurgården kommer till Scandinavium på torsdag har spelarna likadana tröjor som då – och Jönsson sitter på läktaren.

– Den matchen var inte så rolig, vi förlorade med 0–7, minns han.

Under måndagen presenterade Frölunda matchstället som ska användas i nästa SHL-match. Blått och gult. Mer likt landslaget än grönt, vitt och rött som senare blev klubbens färger.

Så såg hemmaspelarna ut för 60 år sen, 15 år efter att klubben bildades, när de ställde upp för sin första match i högsta serien.

Tumba spelade för Djurgården

Djurgården kom med landslagsstjärnor som Sven Tumba, Rolle Stoltz, Lasse Björn...

– Dom hade minst halva landslaget. Vi kom underifrån, hade inga stora stjärnor och visste inte hur bra eller dåliga vi var. Men Djurgården var bra, minns Jönsson.

Hans starkaste minne är inte något av målen utan något helt annat.

– Tumba sköt en puck i huvudet på vår lagkapten, Rune Johansson. Det blev Runes sista match, han spelade aldrig mer efter det, säger Kjell Jönsson.

Det var på den tiden spelarna inte hade hjälm.

Retrotröjan.Foto: FRÖLUNDA

Stig Hylland var vassare

Förlusten mot Djurgården inledde säsongen som avslutades med 3–19 mot Södertälje och 2–14 i returen mot Djurgården.

Frölunda ramlade ur allsvenskan, men tog sig tillbaka direkt året efter med landslagsstjärnorna Lasse Lundvall och Sura-Pelle Pettersson i laget.

Kjell Jönsson‚ som gjorde nio mål under Frölundas första säsong i högsta serien, kommer att finnas på plats när Frölunda använder retrotröjorna mot Djurgården på torsdag.

– Vi är fem kvar från första säsongen, men det är bara min gamle kedjekompis Stig Hylland och jag som orkar komma till matchen, berättar Kjell Jönsson.

Hylland var lite vassare framför mål än Jönsson första säsongen, stod för elva fullträffar.

Kjell Jönsson, som spelade i Frölunda i klubbens första match i högsta serien, träffade Frölundas lagkaptener vid måndagsträningen. Från vänster: Nicklas Lasu, Joel Lundqvist och Simon Hjalmarsson.Foto: FRÖLUNDA

Gillar jubileumsmatcherna

Kjell Jönsson var med och tog Frölundas första SM-guld 1965. Efter spelarkarriären blev han tränare, var 1983–1984 ansvarig för det sista Frölunda-laget som spelade som Västra Frölunda IF innan klubben förvandlades till Frölunda HC.

Han går på matcherna i Scandinavium ibland.

– Det är kul att Frölunda har sådana här jubileumsmatcher och uppmärksammar oss som är lite äldre. Det var lite dåligt med det tidigare, men nu har det börjat bli bättre, säger Kjell Jönsson.