Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slog klubbrekordet – men hade ingen aning

Joel Lundqvist firas av Max Friberg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Tillbaka efter fem matchers avstängning – då blev Joel Lundqvist tvåmålsskytt och hjälte i mötet med HV71.

Därmed har kaptenen tangerat Niklas Anderssons klubbrekord som Frölundas bäste målskytt genom alla tider.

– Att komma upp till Niklas, en spelare man sett upp till i alla år – det är speciellt, säger Lundqvist. 

Det var den 10 december, när Frölunda mötte just HV71, som Joel Lundqvist blev avstängd efter en omdiskuterad domarknuff.

Kaptenen överklagade domen till Riksidrottsnämnden, men fick avslag.

Men i årets sista match hemma mot HV71 var 38-åringen tillbaka, och han fick en smakstart i sin comeback.

Elva minuter in på den första perioden, när Eric Martinsson satt utvisad, satte han ledningsmålet med ett ”misslyckat” backhandskott.

”Såg framför mig att den skulle sitta högre”

– Jag såg framför mig att det skulle sitta högre, men jag fick pucken lite knöligt på utsidan. Det blev svårläst för målvakten, en halvträff. Den satt fint, säger han.

Frölunda utökade ledningen till 2–0 i andra perioden när Patrik Carlsson höll sig framme och petade in returen på Jesper Sellgrens skott.

HV 71 fick ett tröstmål när Filip Sandberg reducerade i powerplay i tredje perioden.

Men Jens Olsson avgjorde tillställningen när han skickade in 3–1 i tom kasse.

Joel Lundqvist gjorde också 4–1 innan matchen var över – vilket innebar att han tangerade Niklas Anderssons klubbrekord på 236 fullträffar.

– Det är kul, det här hade man inte trott. Att komma upp till Niklas, en spelare man sett upp till i alla år – det är speciellt, säger Lundqvist som inte hade koll på att han tangerade rekordet.

– Nej, inte alls. Jag visste innan säsongen att jag hade ett antal mål kvar, sen har jag haft noll fokus på det där. Men det är självklart kul, säger han.

Slog rekordet – men var ovetandes

Det andra målet, som kom i tom kasse, fick han ”gratis” av Linus Nässén – som passade Lundqvist när de kom fria mot det öppna målet.

– Han är en lagspelare så man vet att man får tillbaka den.  Jag tänkte att han skulle få den men han gav tillbaka den. Det var snällt, säger Lundqvist.

Frölundas tränare Roger Rönnberg gladdes också åt kaptenens rekord, även om han precis som Lundqvist var ovetande.

– Har han det? Oj vad roligt. Jag har dålig koll på sånt där. Däremot vet jag exakt vad han har för corsi, expected goals, målchanser och sådana tråkiga saker som vi nördar håller på med.

– Men vad roligt för honom, det är häftigt. Joel är en sådan bred spelare. Han är inte enbart en offensiv spelare utan jag tror också att han leder tacklingsligan i SHL. Så det är jätte, jättehäftigt – det ska han vara stolt över. Det är ett häftigt rekord att ha.