Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Luleåkolonin i Frölundas bås: ”En kul twist på det”

Anders Burström.Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Han släppte hockeyn helt, och har varit utan tränaruppdrag de tre senaste åren.

Men nu är Luleåprofilen Anders Burström, 44, tillbaka i båset igen – när han återförenas med Roger Rönnberg i Frölunda.

– Kickarna som man får i matchsituationer är svårt att uppnå på annat sätt. Det har jag saknat, säger han.

Det var efter att Viktor Stråhle bröt sitt kontrakt med Frölunda i våras och skrev på för Brynäs som Frölunda gav sig ut på jakt efter en ny assisterande tränare.

Flera kandidater var uppe på bordet – men valet föll till sist på Anders Burström, 44.

Luleå-profilen som har starka kopplingar i Norrbotten efter sina år som spelare och tränare – ansluter till Göteborg på ett treårskontrakt.

– Det känns kul att vara i gång, både med hockeyn och det privata livet. Fru och tre barn har flyttat med ner, så det har varit mycket med skolor och allt som ska klaffa här i inledningen, säger han.

Förutom den rent geografiska omställningen att flytta 120 mil söderut från Luleå till Göteborg, så blir det också en yrkesmässig nystart för Burström.

Tog timeout från hockeyn

Efter att han avslutade jobbet som assisterande tränare i Luleå 2017 valde han också att lämna ishockeyn.

Har du saknat det?

– Jo det har man... Jag ska inte säga att jag har toksaknat det varje dag, men man har ändå hållit på med hockey hela livet och det är en stor del av en själv. Samtidigt vet man hur kul det är att jobba i en grupp mot en målsättning. Att vara med i det vardagliga, och utvecklas både som individer och grupp... Det är något jag drivs av.

– Sen är det ju så, kickarna som man får i matchsituationer är svårt att uppnå på annat sätt. Det har jag saknat, säger han.

Roger Rönnberg och Anders Burström i Frölundas bås.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Tre Luleåtränare i Frölundas bås

Någon längre inkörningsperiod i Frölundas ledarstab har dock inte krävts. Både Roger Rönnberg och Kristofer Näslund kommer från Luleå och är bekanta ansikten sedan tidigare.

– Det har underlättat i den här fasen så klart. Vi behöver inte känna var vi har varandra, utan kommunikationen är enkel och det är pang på direkt.

Nu är ni verkligen en Luleåkoloni i båset. Det är lite speciellt?

– Det är lite kul i sig så klart, men det viktiga är vad vi åstadkommer tillsammans i ledarteamet och gruppen. Men det är en kul twist på det, att alla tre är från Luleå.

Roger Rönnberg har berättat att Joakim Fagervall (Malmös nya tränare som också är från Norrbotten) hade ett finger med i spelet. Att han rekommenderade dig? 

– Exakt hur processen gick till vet jag inte. Men jag jobbade med Jocke i Luleå och vi hade ett gott samarbete. Har han lagt ett gott ord någonstans så är jag ödmjuk och tacksam. Jocke är en bra herre, säger Burström.

”Vill bidra med min erfarenhet”

Vad känner du framför allt att du vill bidra med i Frölunda?

– Det är så pass tidigt än... Men jag vill bidra med min erfarenhet och framför allt den person jag är. Vi tre olika personligheter i båset och förhoppningsvis kan vi komplettera varandra bra i vår coachning.

Burström kommer i huvudsak att ansvara för det som Viktor Stråhle gjorde i fjol. Det vill säga det offensiva, spelet med puck. 

Där har du fått en bra start. Ni har gjort en hel del mål under försäsongen.

– Det är kul förstås! Hockey går ju ut på att göra mål. Vi vill spela en hockey där vi både är kreativa och intensiva, det är balansen vi vill hitta. Vi ska vara ett hårt jobbande lag men samtidigt spela kontrollerat och kreativt med pucken. Det är kul att många saker sett bra ut så här långt. Men det är en lång utvecklingsprocess som kommer att pågå hela vägen fram till i vår.

Genomgick en hjärtoperation i våras

I sommar har dock Burström haft anledning att tänka på någonting helt annat än hockey.

I maj genomgick han en hjärtoperation efter att ett läckage uppdagades i hjärtat för tre år sedan.

– Jag har varit i en rehabiliteringsfas, men nu har det gått tre månader sen operationen så bröstbenet har växt ihop. Så det är check på den biten. Men sen är det klart, det kommer att vara kontroller kontinuerligt så att det fortsätter se bra ut.

Skönt förstår jag att genomgå den operationen efter flera år?

– Ja, det var ju 2017 som läckaget upptäcktes, vid nyår bestämde vi oss för operation. Så det är skönt att man kunnat ägna sig åt rehabiliteringen under våren och sommaren, för att vara redo för det som väntar nu i höst.

Anders Burström

Ålder: 44 år

Spelarkarriär: Luleå HF, HPK, Jokerit, Södertälje SK.

Tränarkarriär: Piteå HC, Luleå HF, Frölunda HC.