Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låtskrivarens vädjan: ”Ta bort indianjäveln”

Martin Westerstrand i bandet Lillasyster ligger bakom Frölundas introlåt.Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån
Inför varje hemmamatch i Scandinavium åker spelarna i Frölunda ut ur indianhuvudet.Foto: BILDBYRÅN

Låtskrivaren Martin Westerstrand, som skrivit låten ”Till Scandinavium” med bandet Lillasyster som spelas när Frölunda åker in på isen inför matchstart, vill att Indians slopas ur klubbens namn.

– Ta bort indianjäveln! Gör det bara. Det är inte viktigt överhuvudtaget, säger han till Göteborgs-Posten.

Namnet är under utredning sedan flera amerikanska idrottsklubbar tagit bort namn som anses nedvärderande mot minoritetsgrupper. Ett exempel är NFL-klubben Washington Redskins, som meddelar att de kommer att stryka sitt smeknamn.

Debatten har pågått en längre tid. Nu kan Frölunda Indians komma att byta namn.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Det är inte viktigt”

– Frölunda Indians är inte nedvärderande eller så historiskt laddat, men jag tycker heller inte att det viktigt att det ska heta Indians. Vi kan hitta på nåt annat – och det kommer vara lika värdefullt för fans och göteborgare, säger Westerstrand till tidningen.

En konsekvens blir att ”Till Scandinavium”, med textraden ”ända sen jag var liten har jag vetat att jag är en indian”, antagligen ryker. Det rycker Martin Westerstrand på axlarna åt, men säger sig jättegärna skriva en ny sång till Frölunda om han får chansen.

 

LÄS MER: Experten: Frölunda bör byta namn nu 

LÄS MER: Joel Lundqvists utspel – vill behålla indianen 

LÄS MER: Frölunda om namnbyte: ”Följer utvecklingen”