Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Publikfavoriten klar för återkomst i SHL

Jan Mursak.
Foto: STEFAN LANTZ / BILDBYRÅN
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Frölunda har presenterat en publikfavorit:

Jan Mursak, 32, är klar för en comeback i klubben.

– Jag blev glad när Frölunda ville ha tillbaka mig och det var ett lätt beslut. Jag vill vinna fler titlar och jag hoppas kunna bidra igen, säger slovenen.

Redan i januari kunde GT:s hockeybloggare Johan Svensson avslöja att Jan Mursak var nära en återkomst till Frölunda.

Nu är nyheten bekräftad.

Frölunda presenterade den 32-årige slovenen under tisdagen.

– Det är en grym kille som vi hållit kontakten med - vi trivdes med varandra sist han var här. Jan är en toppcenter som är bra åt båda håll och en vältränad och driven kille, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström i ett uttalande.

Jan Mursak i Frölundatröjan 2018.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Öste in poäng 2018

Jan Mursak öste in poäng för Frölunda under sin korta sejour i klubben 2018. Det blev tio mål och tio assist på 15 grundseriematcher innan Frölunda åkte ur i kvartsfinalen mot Malmö.

Slovenen flyttade därefter vidare till Schweiz och SC Bern.

– Det var ett svårt beslut. I Frölunda kände jag för första gången i karriären att jag passade in. Jag gillade stan, föreningen och laget, men fick ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Samtidigt hade jag en känsla av att jag skulle komma tillbaka, säger han till klubbens hemsida.

Mursak har skrivit ett treårskontrakt med Frölunda.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Isolerad i Schweiz

Nu har han skrivit på ett treårskontrakt med Frölunda.

– Jag blev glad när Frölunda ville ha tillbaka mig och det var ett lätt beslut. Jag vill vinna fler titlar och jag hoppas kunna bidra igen.

Mursak befinner sig just nu i princip isolerad med sin familj i hemmet i Schweiz.

– Bara samhällsnyttiga verksamheter är öppna. Som sjukhus, apotek och mataffärer. Vi kan gå ut, men bara fem personer får vara tillsammans samtidigt. Egentligen har jag ju semester nu, men kommer ingenstans. Som det ser ut nu blir vi kvar här till slutet av april, berättar han.

Jan Mursak, som kommer bära tröja nummer nio, blir Frölundas andra nyförvärv – på måndagen blev backveteranen Jens Olsson klar för klubben.

Sedan tidigare står det klart att åtta spelare lämnar Frölunda efter den gångna säsongen: nordamerikanerna Brandon Gormley, Rhett Rakhshani och Karl Stollery, den unga trion Jacob Peterson, Jacob Moverare och Samuel Fagemo samt Oliwer Fjellström och Arvid Söderblom.

Jan Mursak

Ålder: 32 år.

Längd: 181 centimeter.

Vikt: 83 kilo.

Skjuter: Höger.

Klubbar: HK Maribor, HC Ceske Budejovice, Saginaw Spirit, Grand Rapids Griffins, Belleville Blues, Detroit Red Wings, Olimpija Ljubljana, Amur Khabarovsk, CSKA Moskva, Torpedo Nizhny Novgorod, Frölunda HC, SC Bern.

Meriter: Schweizisk mästare (2019).