Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frölunda permitterar spelare och anställda

Foto: TOMMY HOLL / TT
Frölundas huvudtränare Roger Rönnberg.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE / TT

GÖTEBORG. Frölunda permitterar alla sina spelare och anställda fram till den 30 april. 

Nu presenterar SHL-klubben sina åtgärder för att hantera coronakrisen.

– Vi skulle haft en verksamhet nu. Det har vi inte, säger Frölundas presschef Peter Kymmer till GP.

Flera företag tvingas agera när coronaviruset sprider sig världen över.

Så även idrottsklubbar.

BK Häcken presenterade sina åtgärder, med korttidspermitteringar och lönesänkningar både i den sportsliga verksamheten och på kontoret, i tisdags och IFK Göteborg sjösatte sitt sparpaket, med permitteringar och uppsägning av personal, i går

Nu agerar Frölunda, svenska mästare i fjol och CHL-vinnare i år:

– All tillsvidareanställd personal och alla med kontrakt är permitterade fram till den 30 april. Det gäller samma regler för alla andra som permitteras, berättar Peter Kymmer, medieansvarig för klubben, för GP.

Tomma läktare i Scandinavium när Frölunda tog emot Djurgården i säsongens sista match.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Alla förstår läget”

Frölundas säsong fick ett abrupt slut på grund av coronapandemin. Den sista matchen för säsongen spelades inför tomma läktare i Scandinavium och slutspelet, som egentligen skulle ha pågått nu, ställdes in.

Om hur spelarna tog emot beskedet om permitteringar säger Frölundas presschef:

– Ingen har sagt nåt om det här. Alla förstår läget. Vi får alla dra vårt strå till stacken. Det är lite mer invecklat för spelarna, men de är också permitterade. Deras löner och vad de tjänar berättar vi inga detaljer om – men de är också permitterade.

Frölundas presschef Peter Kymmer.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Frölunda kommer inte att varsla personal som IFK Göteborg gör.

– Det är inte aktuellt just nu. Nu har vi fattat detta beslut – och det gäller fram till den 30 april. Vad som händer efter det vet varken du eller jag. Det är omöjligt att sia om, säger Kymmer till GP.

Detta är korttidspermittering

■ Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen och företagets personalkostnader minskar. 

 

■ Systemet används för att undvika uppsägningar och underlätta för företag att snabbt komma i gång igen när läget vänder. För att använda korttidspermitteringen måste både arbetsgivare och arbetstagare vara överens om det. Korttidspermittering kan sägas vara stöd vid korttidsarbete med en kraftigt höjd subventionsgrad.

 

Finns det något lönetak?

Enligt beräkningarna i förslaget är lönetaket 44 000 kronor. Taket kommer regleras i en förordning som regeringen beslutar om i samband med att lagen träder i kraft.

 

Källa: regeringen.se