Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guldhjälten lämnar mästarna för rivalen

Christian Folin.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Christian Folin, 30, vann SM-guld med Växjö.

Nu lämnar han mästarna och flyttar till Frölunda – där han fick sin hockeyfostran.

– Det är klart att det är väldigt starka känslor för mig kring det här, säger Folin.

– Vi vill få in en ledare och försvarsgeneral på backsidan och Christian visade inte minst i Växjö hur viktig han kan vara, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Christian Folin, som spelat NHL-hockey för Minnesota Wild, Los Angeles Kings, Philadelphia Flyers och Montréal Canadiens, kom till Växjö Lakers i januari och växte ut till en viktig kugge i det lag som vann SM-guld den 10 maj.

Trots att han inte hade spelat match på nästan ett år eller spelat på stor rink på ett decennium anpassade han sig snabbt till den svenska hockeyn.

Men nu lämnar den 30-årige backen Växjö.

– Vi tyckte väldigt mycket om Christian men vi vet att det finns fler klubbar som tycker om honom. Bland annat ett lag som är lokaliserat nära hans hemort och där även hans nyinköpta hus ligger, sa Henrik Evertsson, sportchefen som värvade Folin till Växjö, till Smålandsposten tidigare i veckan.

Christian Folin vann SM-guld med Växjö den gångna säsongen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”En ledare med bra karaktär”

Nu flyttar Christian Folin till Frölunda. Det bekräftar klubben på sin hemsida.

– Christian är en ledare med bra karaktär och med sina styrkor i det defensiva spelet. Att han är från regionen och från vår akademi är ju extra kul, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Kungsbackasonen är fostrad i Hanhals, men gick via Frölundas U16 upp till J20 innan han flyttade till Nordamerika 2010. Efter tio säsonger och 244 NHL-matcher vände han alltså hem till Sverige i vintras och blev svensk mästare med Växjö.

– Det var otroligt att vinna sista matchen på säsongen. Det är något jag vill göra framöver också, säger han i en tv-intervju på Frölundas Facebook-sida.

Folin i Los Angeles Kings-tröjan 2018.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”Jättekul att vara tillbaka”

Christian Folins kontrakt med Frölunda sträcker sig över fyra säsonger, till våren 2025.

– Det ska bli roligt att få spela i Scandinavium igen och höra alla fans skrika på en. Det är klart att det är väldigt starka känslor för mig kring det här. Frölunda är föreningen jag har följt ända sedan jag var liten och jag flyttade hit när jag var 16 år, gjorde hela min utbildning och la grunden för min karriär här. Det är jättekul att vara tillbaka och få chansen att dra på sig tröjan igen.

Vad han vill bidra med?

– Min största talang är att jag hatar när andra lag gör mål. Det är något jag har haft i mig ända sedan jag var liten. Jag gillar inte att släppa in mål och gör allt jag kan för att det inte ska hända. Jag tror att Frölundas spelstil kommer att passa mig bra och jag ska bidra med det jag är bra på.

Frölunda, som slutade sjua i grundserien den gångna säsongen och åkte ut i kvartsfinalen efter fyra raka förluster mot Rögle, har redan spetsat truppen med namnkunniga nyförvärv som den förre poängkungen Ryan Lasch och den tjeckiske landslagsforwarden Michael Spacek.

– Det finns en väldigt bra grund i Frölunda, med starka ledare och många bra spelare. Jag tror att vi kan ta enorma steg framöver, säger Christian Folin.

Christian Folin

Ålder: 30 år.

Längd: 191 centimeter.

Vikt: 93 kilo.

Skjuter: Höger.

Moderklubb: Hanhals IF.

Klubbar: Frölunda HC, Fargo Force, Austin Bruins, UMass-Lowell, Minnesota Wild, Iowa Wild, Los Angeles Kings, Philadelphia Flyers, Montreal Canadiens, Laval Rocket, Växjö Lakers.

Meriter: SM-guld 2021.

https://www.facebook.com/frolundahc/posts/10158794709652217