Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kim Martin med i nya satsningen

Frölunda startar damlag hösten 2022.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Kim Martin Hasson blir sportchef.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Frölunda startar damlag hösten 2022.

Det meddelade klubben på en presskonferens i dag.

Förra landslagsmålvakten Kim Martin Hasson blir sportchef. 

– Vi har kommit så långt med vår satsning på flickor att vi nu tidigarelägger vår satsning på ett damlag. Nu blir vi en hel klubb, säger ordföranden Mats Grauers.

Det har länge varit ett mål för Frölunda att starta ett damlag och den initiala planen var att ha ett damlag klart 2023/2024.

Men nu blir det tidigare än så.

På en presskonferens meddelade Frölundas ordförande Mats Grauers att man planerar att ha ett damlag redan hösten 2022.

– Vi som SHL-lag är bortskämda organisationer. Vi har en skyldighet at bygga upp en verksamhet. Vi behöver åtminstone ha serier för flickor att spela i, nu får de oftast spela internt eller mot eller med killar. Har vi en sådan verksamhet är det uppenbart att flickorna lägga av med hockeyn, säger Mats Grauers.

Det nya laget kommer att börja i division 1.

Landslagsmålvakten blir sportchef

Kim Martin Hasson, den tidigare landslagsmålvakten, blir sportchef för damlaget och börjar jobba i klubben 1 maj nästa år.

– Vi började planera 2016/2017 där styrelsen var väldigt tydlig med hur vi skulle arbeta med flickor, akademi och ett A-lag. Under hösten har vi sett behovet att starta tidigare, då tog vi fram en ekonomi som tillåter det, säger Mats Grauers.

– Det känns som att vi som förening har en situation att klara av det. För det är en stor skillnad att bedriva dubbla verksamheter. Men nu känner vi att det har startat på rätt sätt och att vi är trygga med att kunna göra det på riktigt.

Hur mycket pengar som behövs för satsningen vill inte ordföranden specificera.

– Det beror på vilken serie vi ligger i. Men vi har en budget för division ett, skulle det vara så väl att vi går upp i SDHL då har vi en klar budget för det, svarar Grauers.

Har det funnits tryck från sponsorerna att dra i gång ett damlag?

– Det har inte styrt oss. Men självklart kommer näringslivet i framtiden att ställa krav på en jämställd föreningen. Så är det, så ser samhället ut, säger ordföranden.

– Jag kommer ju från Sävehof, som är en fantastiskt jämställd förening. Jag har haft med mig det och älskar det sättet som den föreningen är uppbyggd. Hockeyn såg fullständigt annorlunda ut. Nu får jag dessbättre en möjlighet att få vara med på starten på detta och det är jag jättetacksam och stolt för.