Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjätte nyförvärvet: Plockar in OS-back

Foto: Christopher Szagola / Cal Sport Media
Karl Stollery and Cody Goloubef under OS i Sydkorea. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Frölunda är svenska mästare 2018/19. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Frölunda har hittat Chay Genoways ersättare.

Den kanadensiske OS-spelaren Karl Stollery, 31, ansluter till de svenska mästarna från finska KHL-klubben Jokerit.

– Frölunda är ett vinnande lag och har ett spel som passar mig, säger Stollery.

Frölunda har redan presenterat två tunga nyförvärv i Johan Sundström, 26, och Nicklas Lasu, 29. Nu fortsätter de svenska mästarna sitt truppbygge inför nästa säsong. 

Den meriterade backen Karl Stollery ansluter från finska Jokerit.

– Jag ser verkligen fram emot att komma till Göteborg. Jag har pratat med Gormley (Brandon) och Genoway (Chay) som jag känner sedan tidigare och dom har bara bra saker att säga om stan och klubben. Frölunda är ett vinnande lag och har ett spel som passar mig. Det här blir spännande, säger han till Frölundas hemsida.

Karl Stollery i duell med Nicklas Bäckström i NHL-mötet mellan New Jersey Devils och Washington Capitals 2017. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Vann OS-brons med Kanada

Innan Stollery gick till Jokerit pendlade han mellan NHL och AHL. Han har noterats för 23 NHL-matcher i Colorado Avalanche, San Jose Sharks och New Jersey Devils.

2018 vann han OS-brons med Kanada i Sydkorea.

– Jag har spelat i många klubbar och i flera länder och det är en fördel. Jag har trivts bra under mina två säsonger i Europa och det var en av anledningarna till att jag valde Frölunda, säger han.

Karl Stollery beskriver sig själv som en tvåvägsback som trivs på de större isarna i Europa.

– Karl är användbar i många spelformer och förutom skridskoåkningen har han ett bra passningsspel. Han har rutin och är en bra kille, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Tre Kronors Viktor Stålberg och Kanadas Karl Stollery i närkamp under OS i Sydkorea 2018. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Han ska spela sitt spel”

Kontraktet med Frölunda är skrivet över kommande säsong, till våren 2020, och den kanadensiske backen kan ses som en ersättare till stjärnan Chay Genoway som lämnat klubben efter SM-guldet för ett nytt äventyr i KHL-klubben Torpedo Nizhny Novgorod.

– Typ, ja, men han är först och främst Karl Stollery. Han ska spela sitt spel, inte ersätta någon, poängterar Fredrik Sjöström.

Sedan tidigare har Frölunda gjort klart med målvakten Niklas Rubin, 23, och backarna Theodor Lennström, 24, och Julius Bergman, 23, på tvåårskontrakt.

Johan Gustafsson, 27, Chay Genoway, 32, Jonathan Sigalet, 33, Mattias Nörstebö, 23, Gustav Lindström, 20, Pathrik Westerholm, 27, och Ponthus Westerholm, 27, har lämnat Frölunda efter årets SM-guld.

Oliwer Fjellström, 20, och Linus Nässén, 18, lånas ut till Timrå kommande säsong.

https://twitter.com/frolunda_hc/status/1128255936810893313?s=20

Karl Stollery

Ålder: 31 år.

Längd: 180 centimeter.

Vikt: 82 kilo.

Skjuter: Vänster.

Moderklubb: Camrose MHA.

Klubbar: Camrose Kodiaks, Merrimack College, Cleveland Monsters, Colorado Avalanche, San Jose Sharks, Worcester Sharks, San Jose Barracuda, New Jersey Devils, Albany Devils, Dinamo Riga, Jokerit, Frölunda.