Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kanske är det slutet på att jag bestämmer”

Joel Lundqvist knuffar linjedomaren i matchen mot HV71.
Frölundas lagkapten Joel Lundqvist.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Först klarade sig Joel Lundqvist undan anmälning.

Men nu tvingas Frölunda klara sig utan sin lagkapten i fem matcher efter domarknuffen i torsdagens match mot HV71.

”Joel Lundqvist har god uppsikt och bedöms vara helt medveten om att sitt agerande”, skriver disciplinnämnden. 

– Jag accepterar domen, men håller inte med, säger Lundqvist. 

Joel Lundqvist uppmärksammades stort i sociala medier efter torsdagens segermatch borta mot HV71.

Anledningen var knuffen som han delade ut mot linjemannen Rickard Nilsson.

Det renderade inte i något straff under matchen och när SportExpressen pratade med domarchefen Tomas Thorsbrink under fredagsförmiddagen lät det inte som att Lundqvist skulle straffas.

Joel Lundqvist anmäls efter knuffen

– Man ska aldrig säga aldrig. Men då är det domarna själva som får skicka in en anmälan. Domarna har chansen att skicka in en anmälan även nu. Men de har haft den chansen hela tiden, även direkt efter match, men har inte valt att göra det, sa Thorsbrink.

Men efter att domarna suttit i möte under fredagen bestämde man sig till sist för att anmäla händelsen till situationsrummet.

– Situationen har analyserats under dagen, på isen uppfattar domarna situationen som oavsiktlig då de uppfattar att Frölundaspelaren är ute efter att komma åt HV71-spelaren och då använder linjedomaren som en hävstång. Dock kvarstår knuffen och efter att ha analyserat situationen vidare anser domarna att beteendet inte följer hur vi vill ha det inom svensk ishockey och inte heller följer regelboken där knuff mot domare ej är tillåtet, säger Tomas Thorsbrink i en kommentar på SHL:s hemsida.

”En relativt kraftfull knuff”

Thorsbrink fortsätter:

– Under dagen har vi haft dialog med såväl förbundet som SHL:s skyddsombud och oavsett eventuell intention så ska domarna vara fredade från fysisk kontakt och våld.

Senare under fredagskvällen kom beskedet: Lundqvist stängs av i Frölundas kommande fem matcher. Han tvingas dessutom betala böter på 23 750 kronor.

”Joel Lundqvist har god uppsikt och bedöms vara helt medveten om att sitt agerande. Det är dessutom fråga om en relativt kraftfull knuff som utdelas”, skriver disciplinnämnden i sin dom.

Joel Lundqvist själv gjorde ett yttrande om situationen till disciplinnämnden. Han menar att han inte hade någon intention att knuffa domaren.

– Precis när jag ska stanna viker den andra linjedomaren in framför mig och jag drar samtidigt i HV-spelaren för att få stopp på honom. Det blir en rotation framåt och min arm åker upp för att jag inte ska åka in i domaren som precis svängt in framför mig, sa Lundqvist.

Lundqvists svar 

På fredagskvällen kommenterade Frölundastjärnan domen. 

– Klart man är besviken över domen, men först och främst på sig själv som sätter sig i en sådan situation. Jag accepterar domen men håller inte med. Nämnden bortser helt från mina argument och hur jag uppfattade situationen. Tycker hanteringen av hela ärendet hade kunnat göras bättre. Men återigen, jag är mest besviken på mig själv, säger Lundqvist och tillägger: 

– Kanske är detta slutet på att jag bestämmer i svensk hockey... som många pratat högt om.