Joel Lundqvist är Årets göteborgare

Joel Lundqvists – Årets göteborgare.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON
Joel Lundqvist jublar med Le Mat-pokalen under firandet av SM-guldet på Götaplatsen i våras.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Joel Lundqvist ”in action”.
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Fyra gånger har han tagit SM-guld med Frölunda.

Fyra gånger har han därefter festat med göteborgarna på Götaplatsen.

Frölundas lagkapten Joel Lundqvist, 37, har redan fått sina hyllningar.

Men som Årets göteborgare 2019 får han stå i centrum på ett nytt sätt.

– Självklart är det väldigt hedrande. Och jag känner mig som en ambassadör för Göteborg, säger Lundqvist.

MOTIVERING: Joel Lundqvist har vunnit många segrar och spelat fler matcher än någon annan för sitt älskade Frölunda Hockey. SM-guldet är hela lagets prestation, men utan en klok kapten klarar sig ingen som är ute på hal is. Han är en drivande kraft bakom lagets vinnarkultur och en favoritspelare hos den stora publiken. Joel Lundqvist bidrar stort till Göteborgs rykte som hockeyns huvudstad och är en värdig Årets Göteborgare 2019.

GT träffar Joel Lundqvist på Eriksberg i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Joel Lundqvist fick själv välja plats för sin första intervju som Årets göteborgare. Vi ville att han skulle ta oss till en plats i Göteborg som betyder mycket för honom.

Beskedet blev: ”Vi ses vid Eriksbergshallen på Hisingen”. 

Han kom direkt från ännu en av tusentals träningar med Frölunda och beställde en cappuccino inne i restaurangen som blev vår mötesplats.

Grattis! Var du beredd på att det var din tur att bli Årets göteborgare i år?

– Nej. Det är inget man går runt och funderar på. Det är ju lite utanför det vi håller på med. Men det är självklart väldigt hedrande, svarar Joel Lundqvist.

Varför tror du att just du blev årets val?

– Jag har läst på lite, kollat motiveringen bakom utnämningarna. Man ska glädja andra och vara en ambassadör. Vi har gjort många glada med Frölunda genom åren och visst har jag känt mig som en ambassadör för Göteborg i många år, säger Joel Lundqvist.

Men vad gör vi på Eriksberg? Jag tänkte att du skulle ta oss till Scandinavium, där du är en av de som gjort flest matcher i Frölundas tröja, eller till Götaplatsen, där ni brukar fira era SM-guld.

– Det hade varit alldeles för enkelt, säger han i ett första, kort svar. 

Det andra svaret är betydligt längre.

– Det finns två anledningar. Den ena kan ju låta lite konstig när jag väljer en favoritplats, men härifrån ser man Älvsborgsbron. Eftersom jag bor på Hönö passerar jag den varje dag när jag ska in till stan eller hem. Det är en skön känsla när man åker där, säger han och tystnar kort innan han lite poetiskt fortsätter:

– För mig är Göteborg stan och havet. När det är en fin dag och du ser hela havet och sen ser in mot stan. Att få den vyn... att suga in den känslan... 

Joel Lundqvist intervjuas av GT:s Stefan Nilsson.
Foto: HENRIK JANSSON

”Var en härlig plats redan då”

För att förklara Eriksbergs betydelse tar han oss med på en tillbakablick, 21 år bakåt i tiden, från den tiden då han gjorde allting tillsammans med tvillingbrorsan Henrik – sedan snart 15 år målvakt i New York Rangers i NHL, världens bästa hockeyliga.

– Henrik och jag flyttade hit 1998, när vi var 16 år, för att gå på Frölundas hockeygymnasium. Då bodde vi tillsammans i Lunden, börjar han.

Hockeytvillingarna Lundqvist bodde första delen av sitt liv i Åre där pappa Peter var skidlärare. När bröderna var elva år flyttade familjen till tennismetropolen Båstad där storasyster Gabriella skulle kunna utveckla sin talang i tennis.

Efter fem år bland racketer och tennisbollar och hockey i närliggande Rögle stannade mamma Eva och pappa Peter kvar i Båstad när sönerna rörde på sig och flyttade tjugo mil norrut till Göteborg.

– Mamma och pappa kom upp på helgerna ibland för att vi skulle komma utanför lägenheten. De sa att ”nu behöver vi luft” och så åkte vi ofta hit och promenerade på kajen. På den tiden var det inte så bebyggt som i dag, men det var en härlig plats redan då. Här finns ju kombinationen stan och hav. Och för sex-sju år sen skaffade våra föräldrar en lägenhet här, berättar Joel Lundqvist.

Joel Lundqvist jublar på Götaplatsen efter SM-guldet i våras.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Bor på Hönö

När han pratar om Göteborg finns havet med i var och varannan mening. En kontrast till uppväxten i Åre, 85 mil norrut.

– Vi var på Västkusten i stort sett alla somrar. Farmor bodde i Kungsbacka och vi var även i Båstad en del redan på 80-talet. Så havet har alltid funnits med, säger han.

Och somrarna på Västkusten avslutades alltid på samma sätt: i Göteborg.

– Vi var alltid på Liseberg innan vi åkte hem. Det ständiga hotet var att det inte skulle bli något Liseberg om vi inte skötte oss. Och det hjälpte. Hade vi inte fått åka till Liseberg hade vi ju gått under, säger Joel med ett leende.

Sedan några år tillbaka bor Joel och hans familj – hustrun Amanda, barnen Vilma, Viktor och Ebba – på Hönö där havet är ständigt närvarande.

Amanda, dotter till förre fotbollsprofilen Lennart Ottordahl och syster till förre Frölunda och Gais-spelaren Ivan, hade å sin sida redan tillbringat en del av sitt liv på grannön Öckerö.

Men det var inte i Göteborgs norra skärgård de träffades.

– Vi var 18 år när vi träffades, för 19 år sen... Båda gick i Katrinelundsgymnasiet på den tiden, säger han.

Eriksberg är en plats som betyder mycket för Joel Lundqvist.
Foto: HENRIK JANSSON

Joel Lundqvist

Ålder: 37, född 2 mars 1982.

Familj: Hustrun Amanda, 37, dietist och personlig tränare. Barnen Vilma, 11, Viktor, 8, och Ebba, 4.

Bor: På Hönö i Göteborgs norra skärgård.

Moderklubb: Järpens IF.

Övriga klubbar: Rögle 1991–1998, Frölunda J18 och J20 1998–2001, Frölunda A 2001–2006, 2009–, Dallas Stars (NHL) och Iowa Stars (AHL) 2006–2009.

Matcher I Frölunda: 990.

Tyngsta meriter: Tre VM-guld (2006, 2013, 2017, fyra SM-guld (2003, 2005, 2016, 2019), tre CHL-titlar (2016, 2017, 2019).

Aktuell: Årets göteborgare.

Inte bitter

Samma år som Joel och Amanda blev ett par debuterade han och Henrik i Frölundas A-lag. Men kärleken till Frölunda hade då redan funnits i många år.

– Vi var kanske sex år när vi första gången såg en Frölunda-match i Scandinavium. Det var det första elitlaget vi fick se live, det var speciellt. Jag kommer inte ihåg vilket lag de mötte, men intrycken var så starka att de följde med genom hela uppväxten, berättar Joel.

Tre år efter A-lagsdebuten tog tvillingbröderna Lundqvist sitt första SM-guld. Efter det andra, 2005, delade tvillingarna för första gången på sig när Henrik drog till NHL.

Joel hade ett färskt SM-silver i fickan när han själv året efter reste över till Nordamerika för att ta en plats i Dallas Stars NHL-lag.

Tre år senare återvände han till Göteborg och Frölunda.

– Det är klart att jag gärna hade gjort fler år där borta, det är inget snack om det. Men man måste inse fakta, hade jag varit bättre hade jag spelat där i fler år. Jag hade oflyt sista året med en skada som gjorde att jag missade halva den sista säsongen. Men hade jag varit tillräckligt bra hade jag kommit tillbaka dit, säger han utan att låta det minsta bitter.

I Frölunda blev han lagkapten direkt på hösten 2009. Och det har han varit sedan dess.

Frölunda och Joel Lundqvist firar SM-guldet på Götaplatsen den 3 maj 2019.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Kaptenernas kapten

Joel Lundqvist är för många själva sinnebilden för hur en ledare ska vara i ett lag. 

En som ställer hårda krav på sin omgivning, men som alltid går i bräschen och jobbar hårdast av alla.

En som alltid ställer upp och pratar för och om lag och klubb – även när det blåser.

Det är inte bara i Göteborg som Lundqvist går under epitetet ”kaptenernas kapten”.

– Jag är inte säker, men jag tror att det var Anders Broström som sa det första gången. Sedan har det spritt sig. Det är klart att det är kul och hedrande att folk uppskattar det man gör – men jag har lite svårt att ta det till mig, har lite svårt att prata om det som sägs om mig, säger han.

Joel har sen debuten i Frölunda 2000 tagit fyra SM-guld, tre VM-guld och tre CHL-titlar.

Och snart har han, som förste Frölunda-spelare genom tiderna, passerat tusen matcher i klubbens tröja. Ändå hånas han ibland av motståndarnas supportrar när de sjunger ”Han är sämre än brorsan, sämre än brorsan”...

– Det där är humor, bara kul. Det ska ju hetsas lite under matcherna. Och det är dessutom svårt att säga emot. Jag har varit med om mycket och vunnit en hel del. Men den karriären Henrik har haft där borta i NHL i så många... Det är klart att jag förstår att motståndarna fans tar chansen att håna mig för det, säger han med ett nytt leende.

”Det är det som driver mig”

Men när det gäller Årets göteborgare 2019 handlar det om lillebror Lundqvist (Henrik är 40 minuter äldre).

Och det är inga dåliga namn som Joel nu tar plats bland.

En av de första att få utmärkelsen var den ende hockeyprofilen som tidigare fanns på listan: Conny Evensson, Frölundas guldtränare från 2003, då Joel tog sitt första av fyra SM-guld.

Övriga idrottspersonligheter är Thomas Ravelli, Mikael Ljungberg, Christian Olsson/Yannick Tregaro, Håkan Mild, och Pia Sundhage.

Joel Lundqvist hade redan googlat fram listan när vi träffades.

– Det är väl en sådan blandning det ska vara. Olika personligheter från olika områden, kommenterar han.

Joel Lundqvist är numera dubbelt så gammal som en del av dem han spelar med. Elmer Söderblom är 18 år, Lucas Raymond bara 17.

Men än är Årets göteborgare inte mätt.

I mars nästa år fyller han 38, månaden efter avgörs det var 2020-talets första SM-guld ska hamna.

– Jag är lika sugen som vanligt på att få komma till Götaplatsen och fira med våra supportrar. Att få vara med om de stunderna... Det är det som driver mig, säger Årets göteborgare Joel Lundqvist. 


'

Årets Göteborgare

Utmärkelsen Årets göteborgare är en hederstitel som tilldelas den göteborgare som under året särskilt utmärkt sig och gjort något berömvärt som många haft glädje av och kunnat känna stolthet över. 


Årets Göteborgare, som har utsetts varje år sedan 1993, är ett samarbete mellan GT, Sveriges Radios P4 Göteborg och Göteborg & CO. 

I kriterierna ingår att Årets göteborgare ska ha gjort något gott, positivt som betytt mycket för många, vara en innerlig, godhjärtad och uppmärksammad person, samt vara en god ambassadör för Göteborg.

Gustavo Dudamel, 2010.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Håkan Mild, 2007.
Foto: JAN WIRIDEN
Jasenko Selimovic med GT:s dåvarande chefredaktör Susanne Hobohm.
Foto: ALLAN KARLSSON
Brottaren Mikael Ljungberg.
Foto: PER WISSING
Viveca Lärn får priset av GT:s dåvarande chefredaktör Stig Hoffman.
Foto: LEIF JACOBSSON
Håkan Hellström 2001.
Foto: LEIF GUSTAFSSON
Yannick Tregaro och Christian Olsson 2005.
Foto: LEIF GUSTAVSSON
Thomas Johansson.
Foto: LENNART REHNMAN
Leif Mannerström.
Foto: LENNART REHNMAN
Lasse Kronér 2013.
Foto: PER WISSING
Miriam Bryant 2015.
Foto: HENRIK JANSSON
Beatrice Fihn, 2018.
Foto: HENRIK JANSSON
Ruben Östlund, 2017.
Foto: HENRIK JANSSON
1 / 13

Tidigare vinnare

1993: Leif ”Loket” Olsson, programledare

1994: Thomas Ravelli, fotbollsspelare

1995: Tomas von Brömssen, skådespelare

1996: Maria Lundqvist, skådespelare

1997: Jan Eliasson, diplomat

1998: Viveca Lärn, författare

1999: Jasenko Selimovic, regissör/politiker

2000: Mikael Ljungberg, brottare

2001: Håkan Hellström, artist

2002: Eva Bergman, regissör

2003: Conny Evensson, ishockeytränare

2004: Christian Olsson och Yannick Tregaro, friidrottare/friidrottstränare

2005: Lotta Engberg, artist/programledare

2006: Ingvar Oldsberg, programledare/journalist

2007: Håkan Mild, fotbollsspelare

2008: Thomas Johansson, konsertarrangör

2009: Nigar Ibrahim, demokratikämpe

2010: Gustavo Dudamel, dirigent

2011: Mia Skäringer, skådespelare

2012: Leif Mannerström, kock

2013: Lasse Kronér, programledare

2014: Laleh, artist

2015: Miriam Bryant, artist

2016: Pia Sundhage, fotbollstränare

2017: Ruben Östlund, regissör 

2018: Beatrice Fihn, nobelpristagare