Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jättetalangen lämnar Frölunda: ”Besvikna”

Fabian Lysell.
Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. En av Frölundas – och hela Sveriges – största talanger lämnar klubben.

Fabian Lysell, 17, är klar för spel i Luleå.

– Det är klart att vi är besvikna, säger Mikael Ström, akademiansvarig i Frölunda, till GP.

Fabian Lysell rankas som en av Sveriges absolut bästa 03:or.

Han har stått på gränsen till spel i Frölundas A-lag och inför sommarens draft till NHL tippar många experter att han kan vara en spelare för topp tio.

Men i mitten av november kunde GT avslöja att den 17-årige talangen är på väg bort från Frölunda och nära en flytt till SHL-rivalen Luleå.

Under måndagskvällen kom Lysell och hans familj till Norrbotten och på tisdagen fanns Frölundalöftet med på Luleås träning.

– Först och främst vill jag säga att Frölunda är en grym organisation och får fram många duktiga spelare. Men jag känner att jag behöver en nystart och en ny möjlighet. Luleå var intresserade och verkade som ett jättebra alternativ, sa han till NSD efter träningen.

Frölundatalangerna Theodor Niederbach och Fabian Lysell.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Visste inte om besöket

Frölunda visste inget.

Lysell hade bett om ledigt och klubben hade läst i tidningen att han var aktuell för Luleå – men att han plötsligt dök upp i Luleås tröja togs emot med förvåning i Frölundaborg.

– Där var vi tvungna att markera. Vi fick höra av oss till Luleå – och frågade hur det kunde bli så. Men det har vi rett ut med Luleå, säger Mikael Ström, som skött förhandlingen då Lysell är junior och inte ingår i sportchefen Fredrik Sjöströms A-lag, till GP.

Han hymlar inte med att det finns en besvikelse i Frölunda över att en så pass stor talang lämnar klubben efter bara ett och ett halvt år på Frölundas hockeygymnasium.

Mikael Ström, akademiansvarig i Frölunda
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Vi tappar en duktig spelare”

– Det är klart att vi är besvikna. Vi funderar själva på vad vi kan göra annorlunda. Det är inte det här som vi vill sitta med. Vi vill ju jobba med spelarna – inte att de ska lämna oss.

Fabian Lysell har setts som den största talangen i Frölunda efter Lucas Raymond, 18, och Frölunda kommer att få kompensation för den utbildning som klubben har stått för. I övrigt vill klubben inte gå in på detaljer i avtalet med Luleå.

– Vi tappar en duktig hockeyspelare som går till en SHL-konkurrent. Vi hoppas att det går bra för Fabian – och han kommer inte spela mer i vår förening. Nu ska vi arbeta med de spelare som vi har kvar här, säger Mikael Ström till GP.

Brynäs har varit i en djup kris med sex raka förluster bakom sig. Då kom laget ut och körde över Frölunda fullständigt – och vann med 7–1.