”Insåg att det skulle leda till min död…”

Marko Jantunen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: - -
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: BILDBYRÅN
Foto: JAN WIRIDEN

Boken om hans liv, Genom helvetet, har sålts i 45 000 exemplar.

Skulderna är betalda.

Den förre Frölunda- och Färjestadsstjärnan Marko Jantunen, 48, har varit drogfri i snart fyra år.

– Och jag har fått tillbaka min familj. Snart åker vi till Spanien på en månads semester. Jag är en lycklig man, säger han.

Marko Jantunen bubblar i telefonen.

Det är svårt att få en syl i vädret när den förre hockeystjärnan pratar om sin nuvarande vardag och det dagliga jobbet för att andra människor ska komma ur, eller slippa hamna i, det helvete av alkohol, droger och kriminalitet som han själv började ta sig ur för snart fyra år sedan.

”Har aldrig varit så lycklig”

När jag efter vårt samtal går igenom mina anteckningar upptäcker jag att han använt ordet ”lycklig” tio gånger.

Oftast med ”jag är” framför.

– Jag har ett bra jobb, ett bra liv och har fått min familj tillbaka. Jag har aldrig varit så lycklig som jag är nu, säger han.

Annat det än den människospillra som stapplade in på Avominne-kliniken i Riihimäki, sex mil från hemstaden Lahtis, 14 september 2015.

Det var då han tog de första stegen för att bryta sig loss från det liv som under flera år dominerats av alkohol, kokain och amfetamin.

Lärt sig leva med sjukdomen

Det liv som ledde till att han var skyldig stora pengar till de som ställt upp med lån för att finansiera hans missbruk. 

Det liv som ledde till att han ett år tidigare hade dömts till tre månaders villkorligt fängelse för åtskilliga narkotika- och trafikbrott.

”Jag har lärt mig leva med min sjukdom”, säger Marko Jantunen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

När Marko Jantunen checkade in på kliniken vägde han 65 kilo och var på väg att dö av sitt missbruk. 

När han ett år senare var klar med programmet var han drogfri – och har varit så sedan dess.

– Jag har lärt mig leva med min sjukdom, för det är vad alkoholism och drogberoende är. Sjukdomen är djävulen, jag vet att jag kommer att bära på den under resten av mitt liv. Jag kan leva normalt, men förutsättningen för det är att jag håller mig undan droger och alkohol, säger han.

Samma rutiner varje dag

Som hockeyspelare var han van vid rutiner. Det är en erfarenhet han har nytta av nu.

– Jag har mina dagliga rutiner. När jag vaknar går jag igenom ett tolvstegsprogram, som tar 10-15 minuter. Jag kollar på det gamla och det nya i mitt liv. Jag bestämmer varje morgon att det ska bli en ny nykter dag, berättar han.

Kommer du att alltid hålla på med det?

– Ja, varje dag så länge jag lever. Jag tar inga chanser, inga risker. Mina dagliga rutiner har gett mig allt jag har i dag, de är mitt ”knark”, säger han.

Är det ett tufft jobb att hålla sig nykter?

– Nej. Jag har verktygen för att ha koll på sjukdomen.

Ingen plan när han kom till NHL

Marko Jantunen hade redan gjort succé i finska ligan och var landslagsman när han värvades till Frölunda 1994.

Efter två starka säsonger, som avslutades med den berömda finalserien mot Luleå, drog han vidare mot målet för sin hockeydröm.

– Ända sedan jag öppnade ögonen den dagen då jag fick höra att jag blivit draftad av Calgary var NHL mitt mål. Jag hade två fantastiska år i Frölunda, men det var bara ett delmål. Det var till NHL jag skulle, säger han.

Men när drömmen var uppfylld på plats i Kanada var Jantunen inte beredd på sin reaktion.

– Jag var nöjd. Jag hade nått mitt mål, jag hade inga nya. Det var det som var felet. Vad skulle jag göra i Calgary, vad ville jag få ut av min tid där? Jag hade ingen plan.

Värvades av Håkan Loob

Efter bara tre matcher i NHL och 23 i AHL hade Marko Jantunen tröttnat. Frölunda tog emot honom med öppna armar.

– Jag ville tillbaka till Göteborg och Frölunda. Jag älskar Göteborg. Folket, Frölunda, supportrarna, Scandinavium. Göteborg är tillsammans med min hemstad Lahtis den stad som ligger mig varmast om hjärtat, säger han.

Jantunen i Frölundatröjan 1999.
Foto: JAN WIRIDEN

Marko Jantunen kom tillbaka i rollen som poängmaskin. Men det var också i Frölunda som alkoholen efter ett tag började ta över hans liv.

När Håkan Loob värvade honom till Färjestad 1999 fanns problemen där – men på isen fortsatte Jantunen att göra sitt jobb.

Spelade även i Timrå

Den delen av karriären avslutades när han efter sin sista match i Färjestad 2003 fick se hur hans förra klubb Frölunda firade finalsegern och SM-guldet.

– Jag stod på blålinjen i Scandinavium och deppade tillsammans med mina lagkamrater. Just då hade jag svårt att glädjas med mina gamla lagkompisar i Frölunda som Stefan Larsson och Patrik Carnbäck, säger han.

Året före hade han själv blivit mästare med Färjestad – hans största seger i hockeykarriären.

Efter nio säsonger i Sverige fortsatte karriären hemma i högsta finska ligan (förutom ett kort gästspel i Timrå).

När hockeykarriären tog slut 2010 tog alkoholen, och så småningom kokainet och amfetaminet, över.

Jantunen inför elitseriestarten 1998.
Foto: JAN DÜSING

Barndomsvän tog honom till kliniken

Hustrun Sari lämnade honom, han tappade också kontakterna med sönerna Jonne och Jesse.

Den onda spiralen drog honom rakt ner i djupet. När han var på botten kom insikten:

– På sommaren 2015 förstod jag att inte kunde leva utan knark. Samtidigt insåg jag att det skulle leda till min död. Jag var fånge i min egen kropp, säger Marko Jantunen.

Det var då en barndomsvän tog med honom till kliniken – och vändningen.

– Första morgonen på rehab återvände jag i sinnet till ögonblicket då jag kom till Calgary och inte hade någon plan. Jag bestämde mig för att inte göra om misstaget. Jag skulle följa planen för att bli stark igen. Nu är detta mitt liv, mitt NHL, säger han.

– Jag tog vara på råden, läste och jobbade som helvete, allt som jag inte gjorde när jag kom till Calgary. Jag var så lycklig att jag hade fått en andra chans att komma tillbaka. När jag bestämde mig för att jobba hårt för hälsan hade jag också en förhoppning om att få tillbaka min familj.

Håller föredrag för att hjälpa andra

Där fanns också en annan motivation, skulderna till de som hade lånat ut pengarna.

– Vad det gäller skulderna hade jag två val, antingen betala eller springa i väg. Nu har jag betalat tillbaka allt, har inga skulder kvar, säger han.

Jantunen i FBK-tröjan 2002.
Foto: RICKARD NILSSON / BILDBYRÅN

Efter en månad på kliniken och ytterligare elva månader med återkommande besök och tillhörande behandling skrevs Marko Jantunen ut.

Resten är närmast en solskenshistoria.

Den egna behandlingen blev startskottet för ett engagemang som gör att Marko Jantunen nu reser runt i Finland och håller föredrag och berättar om sin väg från botten till sitt nya liv med förhoppningen att hans historia ska kunna hjälpa andra.

En klinik finns hemma i Lahtis

– Jag är ute på företag och skolor. Målet är att nå 100 000 elever, lärare och föräldrar med föredraget. Hittills har vi nått 65 000, berättar han entusiastiskt.

Jantunen pratar också om boken Läpi helvetin – Genom helvetet – som journalisten Marko Lempinen skrev om hans liv. 

Han är också engagerad i Avominne, som numera har sex kliniker runt om i Finland.

En av dem finns i Lahtis.

– Jag är så lycklig för att vd:n ville öppna en klinik i min hemstad. Det är genom den jag jobbar, jag är dessutom femtioprocentig delägare, säger han stolt.

Har du någon koppling till hockeyn?

– När jag slutade med missbruket och lämnade drogerna och den kriminella världen sökte jag upp hockeymänniskorna. Och nu är mina hockeykontakter starkare än nånsin.

Spelade en match i vintras

Han berättar om kontraktet med FM-ligan där han och kliniken är officiella samarbetspartners. Om någon i ligan behöver hjälp med drog-, alkohol- eller spelmissbruk är det bara att höra av sig.

Men där finns också ett kontrakt med finska förbundet om föreläsningar för unga spelare, ledare och föräldrar.

– Det här har saknats inom hockeyn. Nu kan spelare kontakta mig direkt. Detta är det största jag har gjort inom hockeyn, säger den förre landslagsmannen och storstjärnan.

På hockeysajten Eliteprospects kan man läsa att du spelade en match i division fyra i vintras. 

– Jag blev inbjuden att spela med min gamle kompis Petteri Nummelin (också före detta Frölunda-spelare). Efter matchen blev jag inbjuden att komma till flera skolor och föreläsa, berättar han.

”Jag hoppas få tid att under nästa säsong åka och se Frölunda och Färjestad spela och träffa gamla kompisar och supportrar.”

Vill åka tillbaka till Göteborg och Karlstad

Det står att du gjorde två mål och stod för en assist?

– Vissa saker förändras aldrig, säger han med ett skratt.

Marko Jantunen har lagt sitt gamla liv bakom sig. Men där finns även minnen från förr som han vårdar.

– Jag såg att Frölunda tog guld och påmindes då återigen hur mycket jag saknar Göteborg. Jag hade en fantastisk tid där och även i Karlstad med Färjestad. När Sari och jag kom till Göteborg var jag en ung pojke, men vi blev så väl mottagna. Det är dags att åka tillbaka och hälsa på. Jag hoppas kunna få tid att under nästa säsong åka och se Frölunda och Färjestad spela och träffa gamla kompisar och supportrar, säger han.

Där finns också en speciell dröm, att få se hockeyspelande sonen Jonne, 22, i ett av sina gamla lag.

– Det är en faders dröm. Jag hoppas han får chansen att spela i Frölunda eller Färjestad. Jag brukar säga att Jonne är en riktig göteborgare, han är född på Sahlgrenska, säger Marko Jantunen.

Till Spanien på semester

Medan Jonne, som spelat för Pelicans i högsta ligan och nu tränar inför nästa säsong, stannar hemma åker fyra år yngre Jesse (”född i Karlstad, därför familjens värmlänning”) snart med föräldrarna på en knappt månadslång semesterresa till Spanien.

– Sari och jag bor inte tillsammans men vi träffas mycket. Jag är så lycklig att jag har fått tillbaka min familj, säger Marko Jantunen.

När vi ska avsluta det timslånga samtalet kommer han med en liten vädjan:

– Du skriver en positiv artikel, va?

Hur skulle jag kunna göra något annat?


LÄS MER: ”Jag var nere på 65 kilo – något skulle ha dödat mig”

LÄS MER: Marko Jantunen valde droger framför barnen

Marko Jantunens poäng i Sverige

Frölunda 1994–1995: 

40 matcher, 53 poäng (29+24) i grundserien. 

5 matcher, 8 poäng (4+4) i kvalserien.


Frölunda 1995-1996: 

40 matcher, 31 poäng (17+14) i grundserien. 

13 matcher, 16 poäng (8+8) i slutspelet.


Frölunda 1996–1997: 

13 matcher, 11 poäng (4+7) i grundserien. 

3 matcher 2 poäng (2+0) i slutspelet.


Frölunda 1997-1998: 

43 matcher, 34 poäng (14+20) i grundserien. 

7 matcher, 3 poäng (1+2) i slutspelet.


Frölunda 1998-1999: 

47 matcher, 33 poäng (12+21) i grundserien. 

4 matcher, 4 poäng (4+0) i slutspelet.


Färjestad 1999–2000: 

50 matcher, 36 poäng (18+18) i grundserien. 

7 matcher, 2 poäng (0+2) i slutspelet.


Färjestad 2000–2001: 

48 matcher, 36 poäng (20+16) i grundserien.

14 matcher, 9 poäng (4+5) i slutspelet.


Färjestad 2001–2002: 

50 matcher, 17 poäng (12+5) i grundserie.

10 matcher, 9 poäng (3+6) i slutspelet.


Färjestad 2002–2003: 

50 matcher, 34 poäng (10+24) i grundserien.

14 matcher, 4 poäng (3+1) i slutspelet.


Timrå 2006: 

11 matcher, 6 poäng (2+4) i grundserien.