Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag kommer aldrig skylla på att vi hade fel spelare”

Ur arkivet: Hör Roger Rönnberg hylla Djurgårdens fans efter Frölundas SM-guld
Roger Rönnberg under pressträffen hos Frölunda efter att coronaviruset stängde ner den svenska hockeysäsongen.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Guldfirande på Götaplatsen för ett år sedan.Foto: HANNA BRUNLÖF

I dag är det ett år sedan Frölunda blev svenska mästare.

Men när den här säsongen skulle ha avgjorts har hela SHL i stället kommit en bra bit med försäsongsträningen.

Kvar finns en undran om hur det skulle ha gått om det precis som varje annat år blivit ett slutspel.

– Jag såg fram mot slutspelet något oerhört, är så nyfiken på hur det skulle ha gått, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg.

Roger Rönnberg under den avslutande matchen mot Djurgården när det inte fanns någon publik i Scandinavium.Foto: ADAM IHSE / TT

När Roger Rönnberg står och coachar Frölunda i Scandinavium är han van vid att få skrika för att göra sig hörd.

Men 12 mars hade han inga problem med att få spelarnas uppmärksamhet.

För i den avslutande grundseriematchen mot Djurgården (seger med 3–2) var det helt tyst på läktarna eftersom publik inte var tillåten.

Några dagar senare bröts säsongen tvärt.

”Jag insåg allvaret”

Roger Rönnberg var då som vanligt inne i den hockeybubbla där siktet de senaste sju åren varit inställt på att få åka öppen buss upp för Avenyn och sedan hyllas av supportarna på Götaplatsen.

Men i år blev det inte en enda slutspelsmatch. 

Rönnberg tvingades lämna bubblan och tankarna på play in-mötet med Växjö och kliva ut i en verklighet som ingen av oss tidigare upplevt.

– Första dagarna gick åt till att sätta sig in i och förstå vad som hände runt om i världen. Jag insåg allvaret, förstod vikten av besluten för att stoppa smittspridningen, säger han.

Svårare att analysera säsongen

Istället för att förbereda spelarna på vad som krävdes för att slå Växjö och ta en kvartsfinalplats gick Roger Rönnberg och hans ledarstab direkt in på analysen av det som hade varit under säsongen.

Roger Rönnberg åkte, som traditionen bjuder, in i duschen med kläderna på efter finalsegern mot Mountfield i CHL. Här med Simon Hjalmarsson.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Men hur analyserar man en säsong som innehöll seger i CHL, en sjundeplats i SHL – och inget slutspel?

– Det är klart att det är lite svårt att analysera en säsong där vi inte fått spela vår examen. Allt vi gör och tränar på handlar ju om att vi ska vara som bäst när det gäller som mest. Och så fick vi inte testa våra krafter, säger Frölunda-tränaren.

Om ni hade vunnit eller åtminstone gått till final hade det väl varit en riktigt bra säsong?

– Vi har lärt oss att vi inte ska styras för mycket av resultaten när vi analyserar. Även under de två säsonger vi tog SM-guld hittade vi många saker som vi ville göra bättre, svarar Rönnberg.

Regerande mästare ett år till

Frölunda gick in i säsongen som en av de stora favoriterna, men hackade rejält då och då.

Inför slutspelet fanns inte så mycket kvar av favoritskapet.

– Det är väldigt synd att vi inte fick se vad laget gick för i slutspel. Jag är obotlig optimist och tycker att vi hade ett gyllene läge att få smyga i vassen. Vi var bra i cupspel i år, speciellt i större matcher. Och vi skulle gått in i slutspelet med en intressant form, säger Roger Rönnberg.

Eftersom det inte blev något slutspel är Frölunda regerande mästare i ytterligare en säsong.

”Nära den perfekta matchen”

När Rönnberg ska plocka fram det bästa från den gångna säsongen hamnar han på CHL, turneringen som Frölunda vann för fjärde gången.

– Vi gjorde det bra i CHL. Det var en fantastisk prestation och resa fram tills att vi vann. Sättet vi vände 2–6 mot Färjestad borta till 8–2 hemma är något jag kommer ihåg resten av livet. Hur skarpt och bra laget var när vi hade kniven mot strupen, säger han.

– Finalen borta mot Mountfield var väldigt nära den perfekta matchen. Det var en oerhörd upplevelse att stå i båset och se killarna prestera i en final.

Roger Rönnberg har inte svårt att hitta saker som inte var lika bra.

– Vi var alldeles för ojämna. Vår högstanivå var tillträckligt bra för att vinna, men lägstanivån var för låg för att vara ett stabilt lag i serien, säger tränaren.

Ett stort ögonblick för Roger Rönnberg. För ett år sedan fick han för andra gången stå på Götaplatsen och bli hyllad med SM-bucklan i handen.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Förra året vann Frölunda också CHL. Firandet i ett fullsatt Scandinavium blev avstampet på färden mot SM-guldet.

– Vi fick inte samma effekt efter CHL, det är den stora skillnaden mot förra säsongen. Vi hade en liknande dålig period före CHL och sedan lyfte det. Kanske fanns det mentalt undermedvetet i laget, att det skulle gå som förra året efter CHL-vinsten. Det kan ha varit så även om vi pratade mycket om att vi inte får tänka så, säger Roger Rönnberg.

”Laget var nog bra, punkt slut”

Hade ni för dåliga spelare?

– Jag utvärderar aldrig på det sättet. Jag som coach får alltid ett lag av föreningen för att kunna vinna, så har det varit under alla mina sju säsonger i Frölunda. Laget var nog bra, punkt slut, svarar han.

– Däremot har varje år sina utmaningar. Vissa år är backsidan stark, men rollacceptansen lite sämre. Vissa år kan man ha total rollacceptans där alla accepterar vad som krävs. Men jag kommer aldrig att skylla på att vi hade fel spelare.

Det här var din sjunde säsong i Frölunda. När det hackade under säsongen, funderade du nån gång på att du kanske kommit till vägs ände, att du kanske inte kan få ut mer av laget?

– Nej, nej. Så tänker jag aldrig, där kommer jag aldrig att hamna. För i så fall har man ju börjat ge upp. Vi lyfter varandra i olika situationer och kämpar tillsammans för nya titlar. Att vinna är som med god mat. Har man hittat en väldigt god pasta vill man äta den igen och igen och igen...

”Detaljplanering till semestern”

Eftersom det inte blev något slutspel har alla hockeyklubbar fått längre tid att förbereda sig inför nästa säsong. Frölunda har precis genomfört sin tredje försäsongsvecka.

– Vi tränar hårt, men gör vad vi kan för att motverka smittspridningen. Rent praktiskt har vi ingen kroppskontakt. Vi håller avstånd, sköter hygienen och använder handsprit. Och vi är noga med att alla som har någon form av sjukdomssymptom håller sig från träningsanläggningen, säger Rönnberg.

Har ni behövt skicka hem någon?

– Nej. Men några spelare och några från övrig personal har fått stanna hemma vid några tillfällen. Men vi har ingen som har testat positivt, svarar han.

CHL har strukit gruppspelet på sensommaren och hösten. Men förhoppningen är att SHL ska kunna börja som vanligt i september.

– Vi har en detaljplanering fram till semestern i juli, därefter har vi en grovplanering. Men den kan förändras efter världsläget, säger Roger Rönnberg.

”Känns väldigt konstigt”

Är du orolig?

– Det är jag absolut. Men jag håller bägge tummarna att vi kommer i gång som vanligt.

Roger Rönnberg har levt med hockey nästan hela sitt liv. Han spelade i många år innan han blev mer framgångsrik som ledare. Och hela tiden har han sett mycket på andra lag än de egna.

Men nu finns ingen hockey att titta på.

– Det är ju vid den här tiden vi brukar ha den svenska säsongens höjdpunkt. Och därefter VM och NHL. Det känns väldigt konstigt att det inte finns någonting, säger han.

Vad gör du i stället?

– Jag läser böcker, läser på om olika spelare, ser gamla matcher. Men den stora skillnaden för mig är att jag har mer tid för familjen, jag tar lite större ansvar hemma än vad jag gör när det är hockey en stor del av dygnet, svarar Roger Rönnberg.

Lite matlagning kanske?

– Ja, jag lagar gärna god mat. En torskrygg med rätt tillbehör, det är riktigt gott...