Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har letat efter kyrkor i varje stad som jag spelat i”

Karl Stollery.Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Frölunda har gått som tåget den här hösten.

Detsamma gäller den nye backen Karl Stollery – som vuxit ut till en nyckelfigur i laget.

I en stor intervju med GT berättar kanadensaren om livet i Göteborg, planerna efter karriären och sin starka tro på Gud som fört honom samman med två lagkamrater.

– Vi möts upp efter träningar för att prata om den aspekten av livet, berättar han.

Han var en av ganska få nyförvärv till Frölunda inför den här säsongen, den 31-årige backen Karl Stollery. 

Efter att det i våras stod klart att Chay Genoway brutit sitt kontrakt och återvänt till KHL tog det inte mer än ett par dagar innan landsmannen Stollery presenterades

Och tämligen omgående har backen fyllt en viktig roll i Frölunda, där han efter 16 omgångar är spelaren som haft mest speltid i hela laget.

– Det har varit en bra inledning på säsongen. Det har varit kul att spela mycket, det uppskattar jag. Jag vill vara en kille som ska kunna spela tunga minuter och vara användbar i alla möjliga olika situationer. Men samtidigt har vi en väldigt bra grupp här, jag tror att alla är kapabla till att ha stora roller. Bredden i det här laget är riktigt bra och en stor anledning till att vi vunnit mycket matcher, säger han.

Bor med sin bror – som spelar i division 2

Hur trivs du?

– Fantastiskt bra! Jag gillar verkligen att bo här i Göteborg. Det finns mycket att göra samtidigt som det är ganska litet. Det är lätt att gå omkring utan att för den sakens skull gå vilse.

Stollery är den spelare som snittar mest istid per match i Frölunda och trivs med tillvaron i Göteborg.Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

För Stollery har den här säsongen varit speciell på flera sätt. Bortsett från att det är hans första år i Sverige så har han också flyttat ihop med sin fem år yngre bror Daniel, som precis som Karl flyttat från Kanada för ishockeyn.

Men i Daniels fall handlar det om spel med Kungälv i division 2.

– Det är en speciell situation, och väldigt roligt att upptäcka Göteborg tillsammans med honom. Under hockeysäsong har det aldrig hänt att vi har bott tillsammans. Vi har alltid spelat i olika delar av världen. Han har spelat i Kanada och jag har spelat i USA och Europa under lång tid. Jag tror inte ens att vi har tänkt tanken att kunna leva i samma stad. Så av den anledningen är det riktigt coolt att den här möjligheten dök upp.

För Daniels del har hockeykarriären inte tagit honom upp på samma nivå som Karl. Men att spela i Europa har länge varit en dröm för honom.

”Det blir en del swedish fika”

– Jag vet att han pratat om det, att han tyckt att det hade varit coolt. Han har tidigare haft en del lagkamrater i Kanada som varit och spelat i Europa och tipsat om det. Det var kul att se att det lyckades på det här sättet. 

Karl Stollery bor tillsammans med sin brorsa Daniel i Göteborg, som spelar med Kungälv i division 2.Foto: SKÄRMDUMP / FRÖLUNDA HC

Vad hittar ni på en ledig dag i Göteborg, du och brorsan?

– Det blir en del ”swedish fika”. Vi har varit på en del caféer runtom i staden, spanat in olika områden. Vi har varit runt mycket, hittat på olika saker.

Precis som två andra nordamerikaner i Frölundas lag, Ryan Lasch och Rhett Rakhshani, så har Stollery också ett annat intresse utöver ishockeyn.

Att besöka kyrkor.

– Det har varit häftigt. Vi har några kristna i laget som har det som en stor del av sitt liv. Att ha tre i samma lag som ser det på samma sätt är speciellt. Vi har gått till kyrkan tillsammans några gånger men även möts upp efter träningar för att prata om den aspekten av livet. Vi tycker allihopa att det ger perspektiv till de viktiga sakerna. Det handlar inte bara om hockey i livet utan finns många saker som är betyder desto mer.

Tillsammans med Ryan Lasch och Rhett Rakhshani har Karl Stollery bildat en kristen grupp i Frölunda.Foto: BILDBYRÅN

”Min mamma läste Bibeln för mig”

Har din tro alltid varit viktig för dig?

– Verkligen! Jag växte upp i ett kristet hem som ung i Kanada. Jag gick på söndagsskola och min mamma läste Bibeln för mig.  Så det är något jag är uppvuxen med. Jag har sprungit runt och letat efter kyrkor i varje stad jag spelat i under min hockeykarriär. Att umgås med kristna människor har varit en stor del av mitt liv. Och det är ett sätt att lära känna folk utanför hockeyn också, vilket har varit bra för mig. Nu har man lärt känna folk över hela världen som delar ens synsätt och värderingar.

Hur fungerar det kring hockeyn? Ber ni inför matcher?

– Jag vet inte vilka rutiner Ryan och Rhett har... Men att be behöver inte vara något man enbart gör i kyrkan utan kan göra överallt. Jag gör det i rinken. Det kanske inte är många som märker det, men före matcher brukar jag alltid be. Jag vill tacka Gud för möjligheten att få spela ishockey, och jag ber för välmående och trygghet.

Karl Stollery i Frölundaborg.Foto: OSKAR LINDWALL

”I Nordamerika har man en egen pastor”

Hur tas sådant emot i ett omklädningsrum? Händer det att man får gliringar eller möts man med respekt?

– Jag vet inte om det är något som folk märker av om jag ska vara ärlig. Jag har aldrig pushat någon om det. Alla är likadana oavsett, men det är häftigt att ha diskussioner om det. Ibland finns det folk som har frågor – och kanske att man kan få någon att hänga med till kyrkan. I Nordamerika har många lag en pastor som kommer ner och ber för dem som vill. Jag, Ryan och Rhett har använt oss av det.

Hockeymässigt då. Du är 31 år, snart 32. Hur ser du på framtiden?

– Man inser att tiden flyger förbi, att dagen man slutar närmar sig allt mer. Men samtidigt älskar jag sporten och känner mig i bra form. Så just nu njuter jag bara av det, att spela hockey. Det är svårt att tänka sig livet efter karriären ibland. Det kommer att bli en utmaning den dagen kommer, det är jag säker på. Allt längre man kommer i karriären tänker man på det mer.

Vill jobba på farm efter karriären

Vad tänker du då?

– Vi har en familjefarm hemma i Kanada, och vi kommer väl behöva ta ett beslut där. Det är en rolig tanke att jobba där... Men än så länge vill jag bara ta ett år i taget, njuta av hockeyn.

Ditt kontrakt med Frölunda går ut efter säsongen, har ni redan nu diskuterat en förlängning?

– Det är faktiskt inte ens något som jag har tänkt på. Jag vet inte vad som händer, och vill inte lägga för mycket energi på det heller. Jag vill bara spela bra, så får vi se vad som händer när tiden är inne.

Karl Stollery har totalt spelat 23 matcher i NHL. Några av dem i New Jersey Devils.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Har du hemlängtan till Kanada eller vill du stanna här?

– Jag ser inte mig själv spela i Nordamerika något mer. Det var något jag ville göra för några år sedan och jag tycker att jag fick uppleva mycket. Jag fick chansen att spela i NHL och det var fantastiskt stort och en stor ära. Sen kommer man till en punkt där man måste inse om det verkligen kommer att bli NHL eller inte. Samtidigt ville jag verkligen komma till Europa och upptäcka det som finns här. Och jag är glad över att ha tagit det beslutet.

Två av spelarna i Frölundas trupp har Stollery varit lagkamrater med tidigare.

Det är Julius Bergman och Brandon Gormley. Båda två lärde han känna under sina år i AHL.

– Det är lite kul med Gormley, han bodde våningen under mig när vi spelade i Albany, och det är samma sak nu i Göteborg. Det är galet hur liten hockeyvärlden är. Oavsett var man kommer så finns det alltid någon man spelat med eller mot tidigare.

Karl Stollery

Ålder: 31 år.

Född: Camrose, Alberta.

Position: Back.

Längd: 180 centimeter.

Vikt: 82 kilo.

Skjuter: Vänster.

Moderklubb: Camrose MHA.

Klubbar: Camrose Kodiaks, Merrimack College, Lake Erie Monsters, Colorado Avalanche, San José Sharks, Worcester Sharks, New Jersey Devils, Albany Devils, Dinamo Riga, Jokerit, Frölunda HC.

LÄS MER: Frölundas poängkung Ryan Lasch om sin tro på Gud 

LÄS MER: Han fann Gud och la av som 31-åring

LÄS MER: OS-backen Karl Stollery klar för Frölunda