Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag är lite i sitsen som Joel var för tio år sedan”

Frölunda-centern Johan Sundström.Foto: BILDBYRÅN
Johan Sundström har gjort 17 A-landskamper och spelade VM 2016.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
En sammanbiten Johan Sundström under en match i Scandinavium.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Joel Lundqvist.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. För tio år sedan fick den då knappt 18-årige Johan Sundström sin plats i Frölundas A-lag.

Då med en 28-årig Joel Lundqvist som lagkapten.

Nu är Johan själv 28 år och ser hur Lucas Raymond, 18, har tagit plats i samma omklädningsrum. 

De är klubbens enda urfrölundaiter som gått hela vägen från hockeyskolan.

– Jag har haft koll på Lucas i många år. Vi bodde grannar, växte upp på samma gata, berättar Johan Sundström.

Johan Sundstöm leder laget på väg mot en av försäsongsträningarna.Foto: TOMMY HOLL / IBL

Johan Sundström har varit runt en del.

Han har spelat i NHL och KHL. Bott i New York och Shanghai. 

Men han har gång på gång återvänt hem. Till födelsestaden Göteborg.

När Frölunda nu glider in i en ny säsong är det självklart att Johan Sundström leder en kedja.

Lika självklart var det inte att just han skulle få en plats i Frölundas A-lag säsongen 2010-2011.

Han minns själv hur det var när kallelsen kom och en plats gjordes i ordning i omklädningsrummet.

– Jag var ingen supertalang, inget stjärnnamn som skulle lyftas. Det fanns andra med bättre cv i både de äldre och yngre kullarna. Jag var en av spelarna som gick lite under radarn, säger Sundström.

Lyftes upp av Kenta Johansson

Säsongen före fick han debutera i elitserien under dåvarande Ulf Dahlén i elitserien.

När Kenta Johansson tog över som A-lagstränare lyftes junioren Johan Sundström upp, han fick då sällskap av bland andra jämngamle, blivande NHL-stjärnan John Klingberg.

– Jag fick jobba mig in i vuxenkostymen. Det första året med Kenta var lärorikt. Och jag lärde mig mycket av de äldre, rutinerade spelarna, säger han.

Där fanns Joel Lundqvist, kaptenen som hade kommit hem från Nordamerika säsongen före.

Där fanns också Niklas Andersson, Tomi Kallio, Pebben Axelsson, Riku Hahl och Frölundas nuvarande sportchef Fredrik Sjöström.

– För mig var det ett gäng rutinerade herrar. Första året handlade om att vara med och lära sig, det andra året fick jag spela mer regelbundet med elva-tolv minuter per match, säger han.

Johan Sundström och Niklas Andersson efter att Sundström kommit upp i Frölundas A-lag för tio år sedan.Foto: LARS ANDERSSON

Lärde sig av Andersson och Kallio

Det var inte bara speltid han fick med sig. Av inte minst Lundqvist, Andersson och Kallio fick han lära sig vikten av att vara noggrann och väl förberedd.

Inte en tejp satt snett, utrustningen var alltid i topptrim och varje muskel som behövde stretchas fick sin omsorg.

Det är en av de tunga anledningarna till att ovan nämnda trio fick så långa karriärer på toppnivå.

– Alla har sitt eget sätt att förbereda sig. Jag har några viktiga delar i mina förberedelser både vad det gäller kroppen och utrustningen. Jag tejpar till exempel alltid klubban på samma sätt, säger han.

En del hockeyspelare är noga med utrustningen, andra kan låna en klubba av vem som helst när de egna inte finns i närheten.

– Jag lånar gärna ut, men vill spela med min egen klubba. Jag har spelat med väldigt många som kan spela med två armbågsskydd för vänsterarmen – det kan inte jag. Jag vill att grejorna ska sitta ordentligt, säger han.

Johan Sundström och nuvarande lagkamraten i Frölunda, Max Friberg, gratulerar varandra till ett mål i junior-VM:s semifinal mot Finland.Foto: OLLE WANDE / EXPRESSEN OLLE WANDE

Tog JVM-guld

Som en hårt arbetande, spelskicklig center (kan även spela på kanten) har Johan Sundström gjort sig ett namn i hockeyvärlden.

Han tog guld med det Roger Rönnberg-ledda JVM-laget 2012, har tre CHL-titlar och ett SM-guld med Frölunda.

Däremot är det ont om individuella utmärkelser. Det finns egentligen bara en, men den är desto tyngre: Stefan Liv Memorial Trophy.

När Frölunda tog SM-guld 2016 fick Johan Sundström utmärkelsen som slutspelets mest värdefulle spelare.

– Artturi Lehkonen och Ryan Lasch hade full show då, men jag fick priset. Det är bland det finaste du kan få i karriären. Jag värdesätter det väldig högt, inte minst med tanke på att det bär Stefan Livs namn, säger Johan Sundström.

– Jag är i grunden en klassisk lagspelare. Jag älskar verkligen att vinna med ett lag, det var därför jag hamnade i en lagsport. Den glädjen och gemenskapen man känner i ett lag, som när vi har vunnit CHL och SHL, är något oerhört fint. Laget går alltid först – men självklart behöver man spetsspelare också.

Johan Sundström med Joel Lundqvist, som var lagkapten redan när Sundström kom upp i A-laget för tio år sedan.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Det har gått otroligt fort”

Tio år efter debutsäsongen i A-laget njuter Johan Sundström av livet som hockeyspelare. Och han har på alla sätt lärt sig att uppskatta det.

– Tiden går så fort. En tränare som jag hade i Nordamerika sa en gång till mig att ta vara på den här tiden. Då förstod jag inte vad han sa. Jag tyckte inte att tiden gick speciellt fort, det var långa säsonger med massor av matcher. Men nu förstår jag. Det har gått otroligt fort. Nu står jag där Joel gjorde för tio år sedan när han var 28 år, säger han.

I dag, två dagar efter SHL-premiären, fyller Johan Sundström själv 28.

Och han gör det omgiven av unga spelare som Karl Henriksson och Linus Nässén. Och Lucas Raymond som, precis som Sundström, gått hela vägen från Frölundas hockeyskola.

– Jag är lite i den sitsen som Joel Lundqvist var för tio år sedan, då var han ett extremt bra föredöme. Jag hoppas att jag kan stötta de unga nu, säger Johan Sundström.

Lucas Raymond är skyldig körningar

Finns där ett speciellt band mellan dig och Lucas Raymond, då ni är de enda urfrölundaiterna i truppen?

– Ja, men inte bara av den anledningen. Vi var grannar, växte upp på samma gata. Vi har gått i samma grundskola. Jag känner hans bror och mamma och pappa. Eftersom jag spelade i Frölundas A-lag när han spelade i de yngre lagen blev det en del snack, säger svarar Johan.

Är du hans mentor i laget?

– Jag har absolut gett honom tips och råd. Min dörr är alltid öppen, men jag låter honom vara. Han vet vad han ska göra, behöver hitta sina egna vägar för att bli en så bra spelare som han kan bli, svarar Sundström.

Lucas Raymond, talangen som växte upp på samma gata som Johan Sundström.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Som dock lägger till att han väntar på en återbetalning från sin unge lagkompis.

– Innan han skaffade körkort fick jag vara taxichaufför. Det blev några sena körningar när vi kom hem från bortamatcher. Jag har några körningar att plocka ut så småningom, säger han med ett skratt.

...och så kom corona

Efter en rekordlång försäsong på grund av corona är SHL i gång igen.

Johan Sundström återvände inför förra säsongen till Frölunda efter att tiden i Shanghai-baserade KHL-lag Red Stars Kunlun hade tagit slut med en skada.

Han spelade mer sparsamt i början, men varvade upp efterhand.

Men så kom corona – och så tog säsongen slut utan slutspel.

– Det var ju tråkigt att det inte blev något. Jag hade en stigande formkurva mot slutspelet, det var min plan hela året. Jag vet vad som krävs för att ta bucklan, säger han.

Det här vill Johan Sundström uppleva igen. Cortègen i den öppna bussen dagen efter att Frölunda säkrat SM-guldet 2016.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Hur bittert var det när det tog slut?

– Tittar man på världsbilden fanns det större problem än att det inte blev någon hockey. Det kom en sjukdom, det handlade om liv och död. Det var bara att släppa hockeybubblan, vilket var jättetråkigt. Men människors hälsa går före.

”Frölunda betyder något extra”

HV 71 i lördags, nu väntar ytterligare 51 omgångar innan det blir slutspel – med Frölunda som regerande mästare från 2019.

– Försäsongen har varit lite upp och ner, vi har vunnit och förlorat. Men vi har tränat hårt och kört på bra, säger han.

Kan du se dig själv likt Joel Lundqvist vara kvar och spela i Frölunda om tio år?

– Jag vill vara här och nu. Jag vill inte försöka spå i framtiden, men tror att jag har mina bästa år framför mig. Och Frölunda betyder något extra, jag har kontrakt till 2023. Visst är det ett alternativ att spela många fler år här, säger Johan Sundström.