Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag är lite av en svamp som vill lära mig saker”

Simon Hjalmarsson.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Frölundas tränare Roger Rönnberg och Simon Hjalmarsson under en träning.Foto: TOMMY HOLL / TT
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Han gör sin fjärde säsong i Frölunda och går mot sin poängbästa.

Bakom Joel Lundqvist har Simon Hjalmarsson, 30, vuxit ut till en av lagets stora ledare. I en intervju med GT berättar forwarden om succén, hur nära han var att skriva på för Växjö, utmaningen att spela med Ryan Lasch och varför han är snabbast i laget på Google.

– Jag är en grubblare, lite av en svamp som vill lära mig saker, säger han.

”Varje säsong jag går in i siktar jag på att göra bättre”, säger Simon Hjalmarsson.Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Debutsäsongen i Frölunda blev en besvikelse.

Men sedan dess har Simon Hjalmarsson trappat upp – och med 25 poäng på 34 matcher går han i år mot sin poängbästa säsong i klubben.

Hans tolv mål gör honom till skytteligaledare i laget och kemin med Ryan Lasch från slutspelet i våras har hållit i sig.

– Alla mina säsonger som jag har spelat så har jag alltid gjort mindre poäng min första säsong i en klubb, sen har det blivit mer från år två och framåt. Det handlar nog om att man känner sig mer bekväm i sin roll och i laget samtidigt som spelsystemet sätter sig. Jag tycker att jag har jobbat hårt och har fått förtroendet. Då blir det lättare göra fler poäng, det går hand i hand det där. Men varje säsong jag går in i siktar jag på att göra bättre, säger han.

”Behövde inte arbeta ihjäl oss i försvarsspelet”

Är det rentav så att du spelar din bästa hockey nu? Är du bättre nu än vad du var när du gjorde 57 poäng i Linköping?

– Jättesvårt att säga. Ligan har förändrats och blivit tuffare att göra poäng i. Men som helhet är jag en bättre spelare nu än då. Sen är det klart, jag kanske hade lite mer spets då, men är lite bättre allround nu. Förr var jag kanske mer offensiv och åren i Linköping behövde vi... kanske inte fuska, men vi behövde inte arbeta ihjäl oss i försvarsspelet. Vi var en renodlad offensiv kedja och behövde egentligen bara fokusera på det. Nu spelar jag i ett fyrakedjorslag som ska pumpa på och där alla ska spela lika bra försvarsspel.

Fyra år i Frölunda nu. Vad är det som gör att du trivs så bra här?

– När jag kom hit så hade jag inte vunnit någonting på klubblagsnivå. Jag var ganska tydlig då med att jag ville komma till en klubb som har chansen att vinna varje år och inte nöjer sig med något annat. Sådant kan förstås vara svårt, men går man till ett bra lag och är på samma plats i flera år så vinner du till slut. Det kanske inte händer varje år, och det kanske inte händer på fem år. Men över en tioårsperiod så har Frölunda ändå två guld på 00-talet och två guld på 10-talet. Det finns många klubbar som jobbar på ett bra sätt och Frölunda är en av dem. Sen har jag också starka känslor till klubben då det var hit jag kom som junior.

När Simon Hjalmarsson valde att flytta hem till Sverige efter tiden i Ryssland ville han till en vinnande klubb, och det stod emellan Frölunda och Växjö.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Men det är inte bara du... Ni är många spelare som varit här länge nu. Är det enbart positivt? Kan det inte hända att man blir för bekväm med varandra?

– Jag ser bara positiva saker med det. Sen är det klart att det måste spetsas utifrån, man kan lära sig mycket av folk som varit i andra klubbar. Frölunda är inte färdigutvecklat på något sätt, inte någon del av organisationen. Vi vill alltid bli bättre. Många lag som vunnit SM-guld tappar tio-tolv spelare. Vi fick behålla i stort sett hela truppen och då står man så klart stadigt. Sen ställer det ju krav på stommen att man aldrig får bli nöjd. Men där har vi ett lok i Joel (Lundqvist) som visar att det inte finns tal om något annat. Han har vunnit fyra SM-guld, tre CHL-titlar och ett antal VM-guld – ändå strävar han efter mer. Vi andra har honom att se upp till. Jag tror inte att det finns någon annan anledning till att han vill fortsätta spela än att vinna mer. Han drivs av det, och det smittar av sig på oss.

Stod mellan Frölunda och Växjö

Innan du skrev på här var det nära att du hamnade i Växjö?

– Jag hade dörrar öppna för det också. Min bror har spelat sju-åtta säsonger där, det fanns connection och jag är smålänning. Växjö är ett lag som kommit upp på senare tid men gjort någonting väldigt bra, då de redan vunnit två guld. Det var mina kriterier när jag sökte mig till Sverige, att jag skulle hamna i en klubb som var där uppe. Sen lutade det över åt Frölunda för jag känner mig hemma i Göteborg just på grund av att jag kom hit som junior och även när jag spelade på andra ställen så var det här min bas på sommaren.

”Han är både lätt och svår att spela med”, säger Simon Hjalmarsson om poängkungen Ryan Lasch.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Du har varit kedjekamrat med Ryan Lasch länge nu. Hur är det att spela med honom egentligen?

– Är det någon spelare som gör det oväntade så är det han. Han är en otroligt skicklig spelare som både är lätt och svår att spela med, om du förstår vad jag menar. Han kan ge mig extremt mycket poäng med sina passningar, men samtidigt får man också ta ett större ansvar. Han är en offensiv artist, och det måste man låta honom vara. Han är här för att vara avgörande i offensiva moment som vi såg i matchen mot Färjestad nyligen. Men då måste jag också ta ett större defensivt ansvar, vilket jag trivs med. Så det är både lätt och svårt, men nu har vi spelat ihop ganska länge och jag känner att jag har tagit stora lärdomar. Nu tycker jag att det fungerar extremt bra, vi vet var vi har varandra på isen, säger han.

Man har förstått att han är väldigt delaktig i powerplay, och tycker att det är roligt med detaljer. Är det han som bestämmer där?

– Jo absolut, han är väldigt delaktig och tycker att det är kul. Han vill göra det bättre hela tiden. Men det är inte en ”onemanshow”. Han vill veta vad vi tycker och vill inte ändra om inte vi är med på det. Han är väldigt lyhörd med alla fem som spelar. Han har mycket idéer och många bra saker som han kommer med, men ser verkligen till att få alla med på det. 

”Jag är en grubblare, lite av en svamp”

Dina lagkamrater beskriver dig som en person med mycket funderingar och tankar. Är du ett coachämne framöver?

– Coachämne vet jag inte... Förhoppningsvis har jag många år till att spela. Men jag är en grubblare, lite av en svamp som vill ta reda och lära mig saker. Och då handlar det kanske inte om praktiska saker, utan mer diskussioner som uppstår i laget och så. Jag vill inte slänga ur mig saker jag inte har en aning om. När jag väl pratar vill jag veta vad jag pratar om, och då vill jag inte låta dum. Då krävs det att man läser på lite. Jag är glad att det finns så tillgängligt på telefonen numera, haha. 

– Men det är samma sak med hockey också. Jag vill inte prata hockeytaktik om jag inte vet att det är något som fungerar. Jag vill inte vara dum när det kommer till att jag pratar. 

Örebros Robin Kovacs har i en intervju sagt att han tycker att Hjalmarsson är SHL:s mest överskattade spelare.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

I en intervju i SHL-podden sa Robin Kovacs att han tyckte att du var ligans mest överskattade spelare. Vad säger du om det?

– Jasså? Vad ska man säga... Alla har en åsikt, jag skulle aldrig säga att någon varken är över- eller underskattad.  Är någon duktig så är han inte underskattad eftersom jag tycker att han är bra, och vice versa. Sen förstår jag att det skrivs mindre om vissa än vad det kanske borde. Jag har ett exempel i Erik Josefsson i Växjö, som är uppvuxen i Gislaved precis som jag. Han får förmodligen aldrig rubriker som han förtjänar och anses då som underskattad. Men eftersom att jag tycker att han är bra så är han inte underskattad för mig.

– Det kommer alltid att finnas folk som tycker att man inte är bra. Även året när jag spelade i Linköping, gjorde 27 mål och mer än en poäng per match så fanns det folk som inte tyckte jag var bra. Du kan aldrig få med dig alla på din sida.

Frölundas tränare Roger Rönnberg i samspråk med Simon Hjalmarsson.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Du har drygt ett år kvar på ditt kontrakt med Frölunda. Hur ser du på framtiden? Vill du utomlands igen sen?

– Jag har faktiskt inte ens funderat på det än, det är så pass lång tid kvar och så otroligt mycket som kan hända under den tiden. Det kanske blir så att man exploderar, öser in mål och får anbud som är svåra att tacka nej till. Men det kan också vara samma sak andra hållet. Om jag är dålig och inte presterar kanske inte Frölunda vill ha kvar mig heller. Men jag trivs i alla fall enormt bra i klubben och i Göteborg så det skulle inte vara några konstigheter om det fortsätter som det gör. Jag känner inget måste över att gå någonstans. Jag har varit i Ryssland i två år, fått den erfarenheten och tjänat större pengar. Att jag stack till Ryssland var mycket på grund av att jag inte ville sitta i den sitsen när jag är 32, att känna att jag behöver ett utlandsäventyr. Jag stänger inga dörrar för utomlands men det är absolut inget måste för mig heller.

Simon Hjalmarsson

Ålder: 30 år.

Längd: 184 centimeter.

Vikt: 78 kilo.

Skjuter: Vänster.

Moderklubb: Gislaveds SK.

Klubbar i karriären: Gislaved, Frölunda, Borås, Rögle, Luleå, Linköping, CSKA Moskva.