Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Innan dess var vi mer som en klump bara”

Magnus Nyström om Henrik Lundqvist: ”En av våra största”
Joel Lundqvist.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Henrik Lundqvist har gjort 15 säsonger i New York Rangers.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Båda två är framstående hockeystjärnor som varit med om mycket i sina karriärer, en i New York Rangers och den andra i Frölunda.

Men det var först när tvillingarna Joel och Henrik Lundqvist flyttade till Göteborg som 16-åringar som folk började se skillnad på dem.

– Innan dess var vi mer som en klump bara, säger Joel Lundqvist till GP.

Han har vunnit fyra SM-guld, tre CHL-titlar och spelat över 1 000 matcher i Frölundatröjan.

Joel Lundqvist, 38, har minst sagt satt stort avtryck i Göteborg under sina 16 säsonger i klubben, varav de tolv senaste har varit som lagkapten.

Parallellt har tvillingbrorsan Henrik Lundqvist blivit ”Kungen av New York” som en av Rangers främsta spelare genom tiderna – och slagit mängder av rekord i världens bästa liga.

Men trots att bröderna lever vitt skilda liv i dag, i olika delar av världen – så har de alltid fungerat som ett stöd åt varandra.

”Betyder fortfarande väldigt mycket”

– Ingen av oss hade varit där vi är i dag utan den andra. Vi drev på varandra varje dag och inte bara på träningarna. Det var samma sak hemma. Vi tävlade i allt, pushade varandra och det stödet som vi hade för varandra och fortfarande har betyder mycket. Han har betytt väldigt mycket för mig och betyder fortfarande väldigt mycket, säger Joel Lundqvist i en intervju med GP.

Henrik och Joel Lundqvist i Frölundaborg.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Frölundas kapten har vid flera tillfällen beskrivit sig själv som lite av en ”tidsfascist”, som är noggrann med att tider ska passas.

När Frölunda ska åka ut på bortamatcher i SHL så går reseplanen alltid genom Joel.

”Då började man märka en skillnad”

En egenskap han byggde upp redan som 16-åring, när han och ”Henke” flyttade till Göteborg tillsammans.

– Redan då började det med tiderna ... det stämmer. Jag var tvungen att hålla lite mer struktur på saker och ting. Det var också när vi flyttade till Göteborg som 16-åringar som man började märka en skillnad på oss som personer. Innan dess var vi mer som en klump bara, säger han.

Trots att tvillingarna fyllde 38 år i mars så är karriärerna inte över än.

 I höstas förlängde Joel sitt kontrakt med Frölunda ytterligare en säsong, och Henrik har ett år kvar på sitt kontrakt med New York Rangers i NHL.

Höjdpunkter från Frölunda–Brynäs i januari där Joel Lundqvist gjorde sin 1000:e match.