Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Inget att hymla om – var en tickande bomb”

Se höjdpunkter från Frölundas träningsmatch mot Leksand
Viktor Stråhle.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Tio spelare i laget är äldre än vad han själv är.

Nu berättar Frölundas nye coach Viktor Stråhle, 29, om första tiden på drömjobbet, vad han vill utveckla i Frölundas offensiv och omställningen från Pantern.

– När jag var där nere var jag van vid att göra allting själv, säger han.

Efter tre säsonger i Frölunda bestämde sig Johan Lundskog för att lämna klubben efter SM-guldet i våras.

Därefter tog det inte lång tid innan ersättaren var klar.

Och det i form av Viktor Stråhle, som senast kommer från ett uppdrag som både tränare och sportchef i allsvenska Pantern.

– Mina första månader här i Frölunda har varit jätteroliga. Det har varit en givande tid och jag upplever definitivt att jag kommer att utvecklas här och bli bättre som ledare. Så jag kan inte säga annat än att jag trivs som fisken i vattnet. Ledarteamet och alla runt laget har varit väldigt välkomnande, säger han.

”Var van vid att göra allting själv”

Stor omställning från tiden i Pantern?

– Det har det verkligen varit. När jag var där nere var jag van vid att göra allting själv, här har vi ett stort team som arbetar tillsammans. När det uppstår ett problem tänker man ”det där måste jag ta tag i”, innan man inser att det inte ingår i ens arbetsuppgifter. Det har varit ganska skönt, men en omställning för mig.

Finns det något du förvånats av så här långt – eller har tiden i Frölunda varit som du trodde?

– Det finns ganska många saker, saker som till och med varit bättre än vad man föreställde sig. Framför allt vad gäller känslan av trygghet. Det finns en stor trygghet i den här organisationen trots att vi tävlar och har krav om att prestera hela tiden, och det är något jag uppskattar. Sen har vi ett fantastiskt ledarteam som är otroligt prestigelöst och där alla får komma till tals, säger han.

”Jag ser det inte som ett jätteproblem”

29 år ung är Stråhle den klart yngsta i Frölundas ledarstab.

Faktum är att tio spelare i laget är äldre än vad den nye anfallscoachen är.

Men det ser han inget problem i.

– Jag är ganska van vid det, jag har haft det så sen jag började som tränare. Jag var väl bara 22 eller 23 år gammal när jag började i division 1, och då fanns det spelare i laget som var runt 35-40 år. Så jag ser det inte som något jätteproblem och tror inte att spelarna gör det heller. Det viktiga är att vi respekterar varandra som personer, sen har åldern mindre betydelse.

Så det uppstår inte ett problem om du ska skälla på Joel Lundqvist, 37, med alla hans meriter?

– Nu tror jag inte att jag behöver skälla på någon i vårt lag. Jag tror sällan att skäll hjälper särskilt mycket. Ibland måste man vara tydlig så klart, men i det stora hela handlar det om ett samspel mellan spelare och coach. Men jag har absolut inget problem i att vara kravställande mot någon som skulle vara etablerad. Vi jobbar båda efter samma ändamål, viljan att bli bäst.

”Pantern har varit en tickande bomb”

Vad är det framför allt som du vill utveckla vad gäller offensiven i Frölunda?

– Jag tycker att vi ska vara det snabbast omställande laget i hela ligan. Vi ska vilja framåt, vilja ta pucken framåt. Vi är redan väldigt jobbiga att möta utan puck, men vi ska också bli minst lika jobbiga att möta med puck, säger han.

I början av juni begärdes allsvenska Pantern i konkurs efter en tid med stora ekonomiska bekymmer.

För Viktor Stråhle kom inte beskedet särskilt oväntat.

– Det är inget att hymla om, tyvärr har föreningen varit en tickande bomb ett par år nu. Det var snarare en tidsfråga när det här beskedet skulle komma än att det kom. De ekonomiska musklerna har inte funnits där och tyvärr var det omöjligt att lösa problemet när finansiärerna inte ville gå in och täppa igen de gamla hål som fanns kvar. Det är tragiskt och jättetråkigt så klart att det blev så här.

Viktor Stråhle

Ålder: 29 år.

Spelarkarriär: Växjö Lakers, Rögle BK, Helsingborgs HC, Mjölby HC, Falu IF.

Tränarkarriär: Falu IF, Malmö Redhawks, IK Pantern, Frölunda.