Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan efter beskedet: ”Det här är så löjligt”

Indiansymbolen utanför Frölundaborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Frölunda skrotar indianen efter en het debatt.

Ett beslut som väcker känslor i supporterled.

– Jag tycker att det är löjligt, säger Marco Vieira, ordförande för supporterföreningen Goa Gubbar.

– Vi lyssnar naturligtvis – men har också gjort en väldigt noggrann konsekvensanalys som ligger till grund för det här, svarar Frölundas ordförande Mats Grauers.

Frölunda skrotar indianen.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Joel Lundqvist med den indianprydda Frölundatröjan efter CHL-titeln i vintras.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Frölunda har bestämt sig för att byta ut sin symbol – en indian med grön, vit, svart och röd fjäderskrud – som blivit starkt förknippad med klubben.

Bakgrunden är dels den debatt som under ett tag pågått främst i USA, där bland annat Washington Redskins bestämt sig för att byta namn, och dels den översyn av hela föreningens varumärke som klubben jobbat med sedan tidigare.

– Det här beslutet som styrelsen har tagit är nog ett av de svåraste beslut som vi har tagit någonsin. Det är både känslor, ekonomi och annat inblandat. Vi i Frölunda har alltid föreningens bästa för ögonen och det är vår uppgift att alltid ha det. Vi pratar om en logotyp nu, inte om ett varumärke. Vi har en karaktär och byter inte karaktär men vi kommer byta logga nästa sommar, säger Frölundas ordförande Mats Grauers när GT träffar honom under torsdagen.

En som reagerar på beslutet är Marco Vieira. Han är ordförande för supporterföreningen Goa Gubbar och har starka känslor för klubbens logga.

Nu är han besviken.

– Det känns nästan som att man ska börja heja på ett nytt lag nästa år. Alla framgångar har varit med indianen. Det är indianen folk kommer ihåg. Åker du ut i Europa och har Frölundatröjan på dig så vet alla vad det är. De säger inte ”kolla indianen” – de säger ”kolla Frölunda”. Många som skriker efter den gamla loggan var inte ens födda då.

Varför tror du att klubben väljer att göra så här?

– Jag har faktiskt ingen aning. Jag tycker att det är så löjligt att överhuvudtaget ta upp frågan. Alla som har indianer – ska de lägga ner nu, då? Får inte High Chaparral (en västerninspirerad temapark i Småland) ha indianer heller?

Marco Vieira är ordförande för supporterföreningen Goa gubbar.
Foto: Privat / Marco Viera.

”Väldigt stereotyp idé”

Fredrik Portin, som är postdoktor i politisk teori, etik och religionsfilosofi vid Göteborgs universitet, har tidigare berättat att även om man anser att orden används med en positiv tanke blir det fel.

– Även om man pratar om de positiva egenskaperna så bygger det samtidigt på en väldigt stereotyp idé om hur ursprungsbefolkningen är och som har sin förankring i en tidigare föreställning av ursprungsbefolkningen som en primitiv och våldsam vilde. Att använda de här orden som ”indian” och ”redskins” förstärker omedvetet en redan problematisk stereotyp som många i ursprungsbefolkningen inte vill kännas vid.

– Man måste ha en förståelse för att de här namnen är förankrade i minnen och traditioner hos supportrarna. Man kan förstå varför man är ovilliga att släppa det här. Men man får nya minnen, och traditioner är till sin natur så att de hela tiden förändras, sa han tidigare i somras.

Marco Vieira tycker däremot inte att symbolen är kränkande.

– Nej, det tycker jag inte. Det är så jävla känsligt med allting i dag. Vad man än säger och tycker så ska alla börja gråta. Jag tycker att det finns andra grejer som är viktigare.

Beslutet om att skrota indianen väcker känslor i supporterled.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Indianen gör hela grejen”

Hur påverkar det här beskedet ditt supporterskap?

– Jag vet inte det än. Jag blir bara besviken över att de tar bort indianen.

Tycker du att indianen definierar Frölunda så pass mycket?

– Ja, faktiskt, det gör jag. Det är indianen som gör hela grejen. För min del är det faktiskt så. Många kanske inte vet vad Frölunda är, men de vet vad indianen är. Sen tänker jag på alla barn som köpt souvenirer och allting. Det finns många som har börjat gilla Frölunda bara för indianen.

Marco Vieira berättar att en stor anledning till att han fastnade för Frölunda var just klubbmärket.

– Jag började gilla Chicago Blackhawks för 40 år sedan när jag såg deras indian. Det var den jag fastnade för. Sen började jag följa dem lite och fastnade för laget. Det var likadant med Frölunda. Jag tycker att Frölunda skjuter sig själva i foten nu.

Tror du att det här kan bli förödande för Frölunda?

– På ett eller annat sätt, ja. När de tog bort indianen som spelarna åker ut genom på isen så blev det ett jävla liv. Varför tog de tillbaka den? Jag hade en Facebook-sida som hette ”Vi som vill ha tillbaka indianen” och jag vet inte hur många tusen medlemmar vi var. Jag tror att det kommer bli likadant nu.

Tycker du att ni supportrar har blivit hörda i den här frågan?

– Nej. Det har varit undersökningar både här och där, men jag tycker bara att det är fördel för indianen överallt. Det är en liten grupp som gapar och skriker.

Frölundas ordförande Mats Grauers.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Svaret: ”Noggrann analys”

Frölundas ordförande Mats Grauers om kritiken:

– Vi lyssnar naturligtvis – men har också gjort en väldigt noggrann konsekvensanalys som ligger till grund för det här. Med det som underlag är vi tydliga med att det är rätt att byta, sen är jag övertygad om att indianen kommer att leva kvar och det ska den göra. Men inte i vårt namn. 

Av praktiska och ekonomiska skäl kommer Frölunda att spela med indianen på bröstet den här säsongen – men klubbens ambition är att ha en ny logotyp på plats till säsongen 2021/22.

– Det är inte möjligt att byta ut detta på kort tid, det är matchställ och hela ungdomsverksamheten och en otroligt stor process. Vi kommer vara väldigt transparenta i hela processen och erbjuda en stor delaktighet i framtagandet av nya loggan, säger Grauers.

HELA PRESSMEDDELANDET FRÅN FRÖLUNDA

Frölunda HC:s styrelse har beslutat att föreningen byter logotyp, men inte karaktär.

Indianen, som varit föreningens logotyp sedan 1995, kommer att bytas ut.

Styrelsens beslut grundar sig i den konsekvensanalys om föreningens namn och logotyp som organisationen arbetat fram och presenterat.

Att byta logotyp blir ingen lätt process och inget föreningen heller tar lätt på.

Styrkan i det kommande förändringsarbetet är att föreningens varumärke, värdegrund och själ inte vilar i en symbol.

Frölunda HC är så mycket mer och större än så och det skall föreningen använda sig av i processen.

Tillsammans med supportrar och partners kommer föreningen att hitta rätt väg framåt.

Styrelsen inser att det här beskedet väcker känslor, men vilar samtidigt tryggt i att beslutet är en investering i framtiden – kom ihåg att Frölunda HC haft fyra klubbmärken sedan föreningen bildades 1944.

Frölunda HC kommer av praktiska och ekonomiska skäl att spela med indianen på bröstet den här säsongen – det finns i föreningens pandemidrabbade verksamheten vare sig ekonomi eller tid att agera på något annat sätt.

Ambitionen är att ha en ny logotyp på plats till säsongen 2021/2022.

DÄRFÖR BLEV DET EN INDIAN

■ Indianen på bröstet har blivit starkt förknippad med Frölundas hockeylag. Det var under de framgångsrika åren på 60-talet som allt startade.


■ På den tiden kallades klubben ofta för ”Vilda västern” för sin hårdföra spelstil. Man hade många amerikaner i laget och dessutom Anders Broström, klubbprofilen som var känd som en riktig tuffing.

Till en början hade klubben en idé om att ha en cowboy med pistol som logga, men då det anspelade för mycket på våld så ändrade man sig.


■ Inför säsongen 1995/1996 antogs smeknamnet ”Indians”. Att valet till slut föll på en indian var till stor del tack vare NHL-klubben Chicago Blackhawks, som man influerades av.


■ Under årens gång har klubbens logga och namn varit ämne för kritik vid flera tillfällen. 2015 blev Frölunda, precis som speedwaylaget Indianerna, anmälda till diskrimineringsombudsmannen (DO) för sitt namn och sin symbol. Men anmälan togs inte vidare eftersom det ansågs falla utanför diskrimineringslagens skydd.


■ I år har frågan väckts till liv igen bland annat på grund av Black lives matter-rörelsen. Frölunda har i sommar gjort en konsekvensanalys av klubbmärket.

Historia

■ Västra Frölunda IF 1944-1984

■ Västra Frölunda HC 1984-2004

■ Frölunda HC 2004-


SM-GULD

■ 1965

■ 2003

■ 2005

■ 2016

■ 2019