Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon åker 70 mil för att se Frölunda – varje match

Frölundasupportern Anna Agdestein reser 70 mil per match.
Foto: Privat
Det brukar vara välfyllt i Scandinavium när Frölunda spelar.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Anna Agdestein, 56, föll pladask för Frölunda när hon tittade på en träning 2013.

Sedan dess har hon varit en trogen årskortsinnehavare och försöker se samtliga matcher på plats.

Dilemmat? Hon har 35 mil till Scandinavium – enkel resa.

– Det är värt det! Ju fler matcher jag ser desto roligare blir det, säger hon.

Anna Agdestein flyttade från Göteborg till Eskilstuna i början av 2000-talet. Trots det fann hon kärleken för Frölunda – tio år senare. Nu pendlar hon 70 mil per match för att se laget i sitt hjärta.

– Det sliter lite grann, men det är värt det! Det här är ett intresse som jag har haft länge nu och det växer bara allt mer, säger hon.

– Vi är ett gäng som hänger och det ger mig väldigt mycket. Både vad gäller vänskapsförhållande och laget och matcherna – det är viktigt. Det är vad jag prioriterar.

”Wow, de är ju på riktigt”

Anna började gå sporadiskt på Frölundas matcher 2008 tillsammans med en vän. Men det var inte förrän 2013 som intresset både sköt i höjden och cementerades.

– Det var en kompis som tog med mig på en träning, hon hade säkert tjatat på mig sedan 2008 att vi borde göra det. Jag tänkte ”hur kul kan det vara?”. Men det var ju jätteroligt!

Några spelare var redan ute på isen när Anna gick in i Frölundaborg för att se sin första Frölunda-träning.

– Spelarna hörde när vi kom så de vände sig om och tittade. Då kände jag att ”wow, de är ju på riktigt, de är inte bara några gubbar man ställer in i en garderob mellan matcherna utan de finns på riktigt”, säger Anna skrattandes.

– Den 27 september 2013, där blev jag såld på riktigt! Jag tog faktiskt ett ganska roligt foto med Joel (Lundqvist) som är daterat med klockslag och allting, så jag vet när det var.

Fotot med Joel Lundqvist som 2013 blev starten på Annas stora supporterskap.
Foto: Privat

”Då kan det komma lite fula ord”

Före pandemin lyckades Anna Agdestein se alla hemmamatcher under en och samma säsong. I år har hon endast missat fem stycken. Ett medvetet val – för att kroppen ska orka med.

Anna jobbar som dietist och lägger sitt schema utefter Frölundas matcher. För att ta sig till Scandinavium reser hon drygt 35 mil med tåg. En resa som tar tre timmar. Sen ska hon givetvis hem också.

På matcherna, där hon har suttit högt upp på ena långsidan sedan 2014, lever hon sig in i allt som sker på isen ordentligt.

– Jag kan tjoa en del, det kan jag. Det beror så klart lite grann på hur matchbilden ser ut. Man vill så klart att sitt lag ska vinna, men är det inte bra... då kan det komma lite fula ord (skratt).

– Men vi står med vårat lag verkligen, så även om de inte vinner så backar ju inte vi som supportrar ifrån dem.

Frölunda firar SM-guldet i Skellefteå 2016.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Hur påverkas du om Frölunda vinner?

– Då blir ju hemresan dagen efter väldigt lätt. Då är det inga problem att gå upp tidigt!

Och om de förlorar?

– Då blir det så klart tyngre. Man har inte lika mycket energi då. Det påverkar ju. Sen försöker man skaka av sig det där för snart kommer det en ny match, och då måste man ju ladda för den.

Har du något knep för att skaka av dig förluster?

– Man kan inte gå och älta hur länge som helst. Man får vara lite upprörd, men sen får man tänka att ”snart är det ny match – då vinner dem”.

Anna var med hela vägen när Frölunda vann SM-guld både 2016 i Skellefteå och 2019 i Stockholm. Nu vill hon vara med om ett guld vunnet i Göteborg.

– Att vinna guld, det är magiskt. Det är helt otroligt. Det jag skulle vilja se är ett guld på hemmaplan!