Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hjälten som sköt Frölunda till semi

Foto: URS LINDT / FRESHFOCUS BILDBYRÅN
Foto: URS LINDT / FRESHFOCUS BILDBYRÅN

Två mål på 17 sekunder tog Frölunda till förlängning mot Biel-Bienne.

Efter 5.53 kom 3–5 – målet som tog de regerande mästarna till semifinal mot Luleå i CHL.

– Det var en fruktansvärt skön känsla att få göra ett sådant mål i ett sådant läge, säger målskytten Patrik Carlsson.

Frölunda förlorade mot Färjestad borta med 3–6, men vände och vann med 8–2 i åttondelen.

I kvartsfinalen mot schweiziska Biel-Bienne stod göteborgarna för ännu en vändning att skriva in i historieböckerna.

2–3-underläget från matchen i Göteborg för en vecka sedan hämtades in under första perioden i returen i Schweiz. Med 2–0 i ryggen hade Frölunda greppet om semifinalen.

– Vi fick en väldigt bra start. Inför matchen hade vi pratat mycket om att vi måste komma in mer på mål än vad vi gjorde hemma. Och det lyckades direkt. När Ryan Lasch gjorde vårt första mål var deras målvakt skymd, säger Patrik Carlsson.

”Det går fort i hockey”

Kändes det som att ni hade kontroll efter första perioden?

– Nej. Vi hade ju öppnat bra, men det går fort i hockey. Och Biel är ett bra lag, svarar Carlsson.

Schweizarna gjorde 1–2 i andra perioden.

Men det var i den tredje det rasade för Frölunda när hemmalaget gjorde 2–2 efter tolv minuter och 3–2 med bara knappt fyra minuter kvar och hade tagit över semifinalplatsen igen.

Frölunda behövde göra två mål för att få till en förlängning.

– Självklart var det surt att dom kunde vända så. För vi hade stundtals spelat bra och skapat en del situationer, säger Patrik Carlsson.

Hade en växel till

Men Frölunda hade en växel till att kasta in. Biel-Biennes 3–2 blev signalen till en sällan skådad comeback.

Målet kom efter 16.02 – när rätt läge uppstod 14 sekunder senare plockade tränaren Roger Rönnberg ut målvakten Johan Mattsson och satte in en utespelare till.

54 sekunder senare satte poängkungen Ryan Lasch upp Patrik Carlsson till 3–3.

– Alldeles innan var Biel nära att göra ett mål till, att vi gjorde det i stället visar hur små marginaler det kan vara i hockey. Men kvitteringen gav oss tro och hopp igen, samtidigt som Biel började tveka lite, säger Carlsson.

Lennström gjorde 4–3

Bara 17 sekunder senare satt ledningsmålet. Theodor Lennström, som blev av med pucken när Biel kvitterade till 2–2, drog in pucken framspelad av Max Friberg.

4–3 – jublande Frölunda-spelare kramade om varandra, men var ännu inte nöjda. De behövde ju ett mål till för att gå vidare.

I slutet av den tredje perioden gick de för ett avgörande.

– Vi fick en jävla boost av det fjärde målet och en tro på att vi skulle nypa det här. Vi försökte verkligen avgöra där, säger Patrik Carlsson.

Målvakten såg inget

Men avgörandet kom istället 5.53 in på förlängningen när det återstod fem sekunder av utvisningen på hemmalagets Yannick Rathgeb.

Och det kom på det sätt som Frölunda pratat om att det måste göra för att få hål på första matchens supermålvakt Jonas Hiller.

När Patrik Carlsson sköt agerade medspelarna efter planen. 

– Nicklas Lasu stod framför honom, målvakten såg nog inte pucken förrän det var för sent. Det var en fruktansvärt skön känsla att få göra ett sådant mål så att vi får chansen att behålla trofén, säger matchhjälten.