Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har varit min stora dröm ända sedan jag kom hit”

Karl Henriksson.Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Henriksson under junior-VM i vintras.Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Han är draftad av New York Rangers och det stora målet är att ta sig till NHL.

Men först och främst ska Frölundas talang Karl Henriksson, 19, sätta avtryck i SHL – då han blivit belönad med ett tvåårskontrakt.

– Det har varit min stora dröm ända sedan jag kom hit, säger han.

Det är speciella tider för spelarna i Frölunda, som normalt sett skulle befinna sig mitt inne i ett brinnande slutspel så här års.

Men i stället har säsongen fått ett abrupt slut, och spelarna tränar på egen hand i väntan på att starta förberedelserna inför säsongen 2020/21.

– Familjen mår bra, och jag mår bra. Det är det viktiga. Men allting är väldigt konstigt så klart. Man försöker träna så gott man kan hemifrån, säger Frölundas Karl Henriksson.

Men trots att säsongen blev betydligt kortare än vad som var planerat, så har Frölundas 19-åriga forwardslöfte en intensiv säsong att se tillbaka på, med mycket som hänt.

”Har varit en väldigt lärorik säsong”

Förutom spel i Frölundas J20-lag där han inledde säsongen, blev det en sejour till allsvenska Södertälje, junior-VM med Sverige och även SHL-spel med Frölunda.

– Det har varit en väldigt lärorik säsong, man har varit på många olika ställen och testat på spel på olika nivåer. Det har hjälpt mig mycket i min egen utveckling, säger han.

Nästa säsong är tanken att 19-åringen ska ta nästa steg. I förra veckan belönades han med ett tvåårigt A-lagskontrakt med Frölunda – och planen är att han ska vara en ordinarie SHL-spelare till hösten.

– Det har varit min stora dröm ända sedan jag kom hit. Så det känns jättekul att få förtroendet och man ser verkligen fram emot säsongen som kommer.

”Kommer vara en stor omställning”

Upplever du att du är redo för det nu?

– Absolut! Annars skulle jag aldrig skrivit på. Sen är det klart att det kommer att vara en stor omställning, men man får växa in i det, säger han.

Normalt sett brukar Henriksson spela center, men säsongen som kommer räknar han med att få göra ett positionsbyte.

Med spelare som Jan Mursak, Joel Lundqvist, Johan Sundström och Nicklas Lasu i truppen är det svårt att ta plats centralt i banan.

– Tanken är att jag ska vara forward, men det ser jag bara som positivt. Det är bra att kunna vara flexibel också, säger han.

Drömmer om spel i Rangers

Förra sommaren draftades Henriksson av New York Rangers i andra rundan, som spelare nummer 58 totalt.

Den långsiktiga målbilden är förstås att slå sig in i världens bästa liga.

– De brukar höra av sig ungefär en gång i månaden, höra hur det går och så där. Men just nu har jag fullt fokus på Frölunda, det känns fortfarande som att NHL är en bit bort. Jag vill etablera mig på seniornivå först och främst.

Med tanke på situationen som är nu – blir det extra mycket fysträning i sommar?

– Ja absolut blir det så, men det är bara positivt för min del. Det kommer att bli tufft med en hel SHL-säsong och jag behöver bygga upp mig, bli uthålligare och starkare.

Karl Henriksson

Ålder: 19 år.

Längd: 176 cm.

Vikt: 79 kg.

Skjuter: Vänster.

Klubbar: Karlskrona HK, Frölunda HC, Södertälje SK (lån).

Meriter: Guld U18-VM, brons U20-VM, CHL-guld.