Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Frölundas guldlag – med betyg på alla spelare

Frölunda är svenska mästare.

Frölunda är svenska mästare för femte gången i klubbens historia efter finalsegern mot Djurgården.

GT har gått igenom guldlaget 2018/19 spelare för spelare – med betyg och kommentarer.

MÅLVAKTER:

Johan Mattsson.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

33. Johan Mattsson, 26 (fyra getingar)

Kommentar: Har tagit stora kliv under säsongen och belönades i slutet av grundserien med ett nytt kontrakt. Mattsson gick in i slutspelet som given etta och övertygade stort. Men en skada satte stopp i finalserien och därefter fick Johan Gustafsson förtroendet.

Johan Gustafsson.Foto: ADAM IHSE / TT

37. Johan Gustafsson, 27 (tre getingar)

Finns få målvakter i ligan som är bättre på att kliva fram när det gäller som mest. Spelet i grundserien var inget man höjde på ögonbrynen åt, men att han återigen kliver fram stort i ett slutspel imponerar. Lägg därtill att han också storspelade i CHL-finalen i februari.

 

BACKAR:

Chay Genoway.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

5. Chay Genoway, 32 (fyra getingar)

Nyckelback offensivt. Spelskicklig och rörlig vid offensiva blå. Har dock haft förmågan att stundtals vara övermodig med puck. Men kanadensaren har, precis som många andra i det här laget, lyft sig enormt i slutet av säsongen. Gör ett riktigt bra slutspel där poängen rasslat in.

Jacob Moverare.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

3. Jacob Moverare, 20 (tre getingar)

Är förmodligen den spelare (tillsammans med Anders Grönlund möjligen) som vuxit mest under säsongen, och skaffat sig en helgjuten plats i laget. Inte på något sätt den back som sticker ut mest, men står alltid för bra prestationer.

Anders Grönlund.Foto: TOMMY HOLL / IBL

15. Anders Grönlund, 30 (tre getingar)

Wow, vilken fyndvärvning av Frölunda! 30-åringen plockades in från allsvenska Pantern och lyckades ganska snabbt i höstas ta en ordinarie plats i backuppsättningen. Därefter har han tagit steg för steg hela vägen.

Mattias Nörstebö.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

18. Mattias Nörstebö, 23 (en geting)

Skadehelvetet förföljer norrmannen som precis som i fjol har fått säsongen förstörd av olika skador. Sitter på utgående kontrakt och kommer att lämna klubben. Var petad och fick inte spela en minut i slutspelet.

Jonathan Sigalet.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

56. Jonathan Sigalet, 33 (fyra getingar)

Sett över hela säsongen har han varit Frölundas bästa back. Spelar uppoffrande, har sällan en dålig match och bidrar också offensivt med jämna mellanrum. Extremt noggrann och beskrivs som Frölundas ”lagpappa”. Men nu lämnar han för rivalen Brynäs.

Gustav Lindström.Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

10. Gustav Lindström, 20 (två getingar)

En godkänd debutsäsong, även om man kanske hade förväntat sig lite mer i offensiv väg med tanke på det skott han besitter. Är kontrakterad av Detroit Red Wings och mycket talar för att han lämnar nu. Konkurrensen blev för tuff i slutspelet då speltiden blev en bristvara.

Brandon Gormley.Foto: ADAM IHSE / TT

36. Brandon Gormley, 27 (fyra getingar)

Värvades in till Frölunda i januari och lyckades tämligen omgående acklimatisera sig till spelet. Stor, rejäl och spelar förtroendeingivande i båda änderna av isen. Fyllde inte minst en viktig roll i Frölundas så framgångsrika powerplay.

Viktor Ekbom.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

8. Viktor Ekbom, 29 (tre getingar)

Defensiv kugge som stått för precis det han värvades in för, hårt och enkelt spel i egen zon. Dessutom en nyckelfigur i Frölundas boxplay. Men Ekbom är den enda spelaren i Frölunda som lämnar den här säsongen utan något mål.

David Printz.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

55. David Printz, 38 (två getingar)

Var från vissa håll hårt kritiserad redan innan han satt sin fot i Göteborg. Men belackarna har fått sig en knäpp på näsan. Veteranvärvningen från Timrå har spelat precis så enkelt och tufft som han ska göra, och har fyllt en viktig roll i slutspelet.

 

FORWARDS:

Samuel Fagemo.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

11. Samuel Fagemo, 19 (tre getingar)

Wow! Här har Frölunda säsongens stora glädjeämne. Fagemo slog sin in i A-laget under försäsongen och har därefter skaffat sig en given plats i Roger Rönnbergs lag. Är en målskytt av rang vilket han bevisat både i grundserien och slutspelet. 

Max Friberg.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

12 Max Friberg, 26 (fyra getingar)

En av lagets absolut bästa spelare i slutspelet. Att han kan jobba hårt och vara framgångsrik i boxplay visste vi tidigare. Men den här säsongen har Friberg också varit en offensiv motor som gjort mål på alla möjliga olika sätt.

Simon Hjalmarsson.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

59. Simon Hjalmarsson, 30 (fyra getingar)

En av de stora ledarna i årets Frölunda – som tar stort ansvar såväl på som utanför isen. Har flyttats runt i en del olika omgivningar, men gör sig numera bäst som center. Har bildat en stark kedja med Lasch och Fagemo, som öst in poäng tillsammans.

Mats Rosseli Olsen.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

51. Mats Rosseli Olsen, 27 (två getingar)

Arbetsinsatsen går sällan att klaga på vad gäller den riviga norrmannen, den finns där varje kväll. Och han är nyttig i boxplay. Ytterligare en spelare som nådde formtopp i slutspelet.

Pathrik Westerholm.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

7. Pathrik Westerholm, 27 (tre getingar)

En bra säsong på det stora hela. Men givetvis kantas den av den tunga skadan som han åkte på i kvarten mot Malmö. Därefter blev det inget mer spel för Westerholm.

Ponthus Westerholm.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

27. Ponthus Westerholm, 27 (tre getingar)

Ett stort steg framåt mot föregående år. Är tillsammans med brorsan stark med pucken och skicklig på att befästa press i anfallszonen. Är en retsticka av rang som lyckades komma under skinnet på motståndarna i slutspelet.

Patrik Carlsson.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

72. Patrik Carlsson, 31 (tre getingar)

Började säsongen riktigt starkt då han också fick bra poängutdelning. Men efterhand har centern mattats av lite grann och poängen har inte alls trillat in lika frekvent. Men precis som många andra lyfte han sig i slutspelet.

Rhett Rakhshani.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

49. Rhett Rakhshani, 31 (fyra getingar)

Värvar man Rhett Rakhshani så vet man alltid vad man får. Man får en slutspelskung. Startsträckan i höstas blev betydligt längre än vad både han själv och klubben hoppats på. Men efter nyår började amerikanen få sitt lyft, och i slutspelet kom formtoppen.

Joel Lundqvist.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

20. Joel Lundqvist, 37 (fem getingar)

Det är bara att lyfta på hatten, vilket slutspel! 37 år gammal men än i dag bär han Frölunda på sina axlar. Går i bräschen med sitt hårda jobb, vinner tekningar och stänker in puckar som aldrig förr.

Ryan Lasch.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

81. Ryan Lasch, 32 (fem getingar)

Oj, vilken mästarklass han har visat den här säsongen! Ryan Lasch vinner poängligan i såväl SHL som CHL och SM-slutspelet. Ett helt enastående facit och frågan är väl om amerikanen någonsin varit bättre?

Sebastian Stålberg.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

17. Sebastian Stålberg, 29 (två getingar)

En arbetshäst som är välskolad i Frölundas spelsystem. Gör sällan en dålig match och är en sådan spelare som har trivts som allra bäst i slutspelet.

Joel Mustonen.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

40. Joel Mustonen, 26 (två getingar)

Har flyttats från centerposition till ytterforward och där får han ut ännu mer av sin största styrka: Farten. Har fungerat väldigt bra ihop med Lundqvist och Friberg som samtliga har samma inställning till det hårda jobbet. 

Jacob Peterson.Foto: ADAM IHSE / TT

44. Jacob Peterson, 19 (två getingar)

Efter succésäsongen i Björklöven kom han in till Frölundas lag inför slutspelet, och anpassade sig extremt fort. Har varit lite av en joker för laget i slutspelet då han bidragit med både mål och assist. 

Oliwer Fjellström.Foto: ADAM IHSE / TT

46. Oliwer Fjellström, 20 (en geting)

Har haft en ganska otacksam roll så till vida att han alltid placeras som 13:e forward. Men Fjellström bidrar med fart och fungerar bra i just den rollen där han kan komma in med energi.

Linus Nässén.Foto: TOMMY HOLL / IBL

22. Linus Nässén, 18 (en geting)

Slog sig precis som Fagemo in i truppen under försäsongen. En väldigt klok center med bra spelförståelse. Men den senaste tiden har speltiden varit knapp och han har främst fått chansen som extraforward.

 

Bedöms ej: Tex Williamsson.