Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han lär vara förlorad för Frölunda efter succén

STUDIO GT om Frölundas framfart i CHL: “Överkörning”.
Foto: BILDBYRÅN & TT

Som regerande mästare har Frölunda öppnat säsongen 19/20 starkt – och är ett av ligans hetaste lag efter tio omgångar.

GT har listat spelarna som överraskat så här långt – och dem man kan förvänta sig mer av.

En femtedel av grundserien i SHL har passerat.

Som tabelltvåa och med sju segrar på de åtta senaste matcherna har Frölunda haft en säsongsinledning som övertygat.

Och bland spelarna finns det många positiva glädjeämnen så här långt, men även spelare man förväntar sig mer av.

Niklas Rubin.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

NIKLAS RUBIN, 23, målvakt

Vem förväntade sig att den här 23-åringen, som faktiskt har ett väldigt litet arbetsprov i SHL, skulle kliva in och spela så förtroendeingivande direkt? Med en räddningsprocent på över 92 ligger han i toppen av ligan – och var inte minst tungan på vågen när ett något skakigt Frölunda fick med sig tre poäng från Oskarshamn i förra veckan.

Visst att Johan Mattsson fortfarande är det säkrare kortet av de två – men utifrån det vi har sett i inledningen så kommer Frölunda få möjlighet att rotera på samma sätt som man gjorde i fjol med Johan Gustafsson. Och då ska vi ha i beaktning att målvaktsposten var betydligt mycket dyrare.

Theodor LennströmFoto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

THEODOR LENNSTRÖM, 25, back

Niklas Rubin i all ära, men det största utropstecknet så här långt har varit Theodor Lennström. Att Frölunda hade höga förhoppningar rådde det ingen tvekan om, men att han redan nu, i oktober, skulle vara en ledande back som sticker ut i match efter match – det har till och med förvånat Roger Rönnberg.

Styrkan är och har alltid varit offensiven, men även defensivt har backen acklimatiserat sig väl till Frölundas spel. Faktum är att Lennström endast varit inne på ett baklängesmål så här långt – vilket är en anmärkningsvärd notering. Det skulle förvåna oerhört om inte 25-åringen finns med i Tre Kronor i vinter.

Men succén har också en baksida, i alla fall för Frölundas del. 

Redan i somras rapporterade den initierade journalisten Darren Dreger att det fanns NHL-intresse för Lennström.

Då blev det aldrig av – men med tanke på den här succén lär inte intresset svalna. Frölundas supportrar ska nog räkna med att stockholmarens sejour i Göteborg bara blir ettårig.

Jacob Peterson.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

JACOB PETERSON, 20, forward

På andra sidan av myntet finns det också spelare som man förväntar sig mer av. Talangen Jacob Peterson är en av dessa. Med tanke på succén i slutspelet i våras är det många som förväntat sig ett genombrott i år. Det har inte kommit, än i alla fall. 

Och här finns det givetvis flera faktorer som spelar in. Inte minst istiden (6.38 i snitt). Det är svårt att göra någon större skillnad när speltiden är så sporadisk och matcherna ofta blir hackiga. Men även att han får gå som ytterforward i stället för center som är den naturliga positionen.

Peterson har hamnat i en tuff situation där han har SHL:s starkaste centerkvartett att konkurrera med. Och frågan är om han kommer vara kvar hela den här säsongen? Han har trots allt kvalitéer att kunna vara en ledande spelare i allsvenskan, men även i något av de sämre lagen i SHL.

Lucas Raymond.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

LUCAS RAYMOND, 17, forward

En annan talang som inte heller fått sitt riktiga lyft i inledningen är Lucas Raymond. Att han besitter en enorm spets offensivt visar han i stort sett varje match. Men precis som för Peterson har speltiden varit sporadisk i många matcher, och känslan är att Samuel Fagemos hemkomst från Los Angeles Kings var det sämsta beskedet som Raymond kunde få.

Ofta får man känslan att han vill visa lite för mycket under matcherna och tar svåra alternativ. Lite liknande som fallet var för Tim Söderlund för ett år sedan.

Det är möjligt att han behöver få varva med spel i J20 för att få upp självförtroendet. Att han spelmässigt är tillräckligt bra för SHL råder det inga tvivel om. Men han behöver få i gång produktionen, bidra offensivt för att det ska lossna.