Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han blev ilsken – det brydde jag mig inte om”

Lasse Falk.Foto: OLIVIA ÅKERLUND
Lasse falk på ryggen på Göran Sjöberg under ett upptåg med Frölunda. Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN LUNDBERG
Christian Ruuttu.Foto: OLLE WANDE
Christian Ruuttu.Foto: TOMMY HOLL
1 / 7

Han skickade spelare till duschen som inte skötte sig under matcherna.

Han skällde ut stjärnor inför hela laget.

Hockeytränaren Lasse Falk väjde inte för något.

– Hade det funnits tio avenyer i Göteborg kanske jag kunnat stanna längre i Frölunda, säger Lasse Falk, 72, i en stor intervju med GT.

Hockeytränaren Lasse Falk stängde båsdörren för sista gången för snart två decennier sedan.

I januari fyller han 73 år.

– Jag äter en del mediciner. Mot hjärtat och blodtrycket. Jag har ätit medicin i 30 år. Det började redan när jag var tränare. Men jag körde bara på.

Det var bara ishockey som gällde för den stenhårde och skicklige tränaren.

– Hockeyn var viktigare än någon annat. Hälsan fick komma i andra hand, säger Lasse Falk.

Han började träna hockeylag i Huddinge, fortsatte till Djurgården där han var med och föra klubben till tre SM-guld.

Lasse Falk gjorde avtryck. Han var kontroversiell. Sa alltid vad han tyckte och passade det inte så slutade han direkt.

Lasse Falk, 72, flyttade från Göteborg till Stockholm. ”Hade det funnits tio avenyer i Göteborg kanske jag kunnat stanna längre i stan.”Foto: OLIVIA ÅKERLUND

”Det var som att be om att få sparken”

Så var det när chansen kom att åka till Schweiz och Kloten.

– Det blev inte som jag hade tänkt mig. Ägaren i laget hade sina söner med. En av var inte så vass, men han skulle enligt sin pappa ändå spela. Det var aldrig något drag när vi tränade heller.

Vad menar du?

– Spelarna var bortskämda. De brydde sig inte utan var nöjda med att tjäna bra. De ville inte utvecklas. Jag hade ett tvåårskontrakt, men redan innan den första säsongen var slut gick jag till ägaren och ville förhandla om. Det var som att få be om sparken.

Du gick miste om en massa pengar?

– Ja, jag fyrdubblade min lön i Schweiz, men jag brydde mig inte om pengarna. Jag ville träna ett lag som hade ambition. Och inte bara spelare som åkte omkring och gled på träningarna.

Frölunda väntade. Det blev två säsonger i klubben.

Lasse Falk hade tänkt börja bygga laget i lugn och ro. Men han tvingades hoppa rätt in i laget under ett avgörande kvalspel mot Rögle.

– Frölunda var illa ute. De ville att jag skulle ta över som coach direkt tillsammans med Lars-Fredrik Nyström. Han hade tagit över under säsongen efter Ulf Labraaten.

Lasse Falk tog Frölunda till SM-final 1996.Foto: BJÖRN LUNDBERG

Lasse Falk sa vad han tyckte

Lasse Falk räddade kvar Frölunda i SHL.

1996 förde han Frölunda till SM-final. Det blev 3–1 i finalserien till Luleå.

Spelarna i Frölunda fick känna på Lasse Falks stenhårda ledarskap. Han sa vad han tyckte i alla lägen.

Var spelarna rädda för dig?

– Nej, det tror jag inte. Killarna i Frölunda var duktiga. De fattade och gjorde vad som helst för att vinna. Och så länge det gick bra accepterade spelarna vad som helst. Det är ju inte så där väldigt trevlig att gå omkring på Avenyn i Göteborg när man håller på att åka ur en serie.

Hur ofta skällde du ut spelare?

– Det var mest under periodpausen. Jag hade inte tid att göra det under matcherna. Jag var rätt skarp i tonen.

Christian Ruuttu.Foto: TOMMY HOLL
Christian Ruuttu.Foto: BILDBYRÅN

”Herr Ruuttu ska flytta sin bil”

Här kommer två historier om Lasse Falk från tiden i Frölunda.

– Vaktmästarna i Scandinavium hade varit på mig om att de sagt till den finländske stjärnan Christian Ruuttu att hans fel alltid stod felparkerad. Det hjälpte tydligen inte.

Vad gjorde du?

– Inför en träning när alla spelarna satt ombytta och klara i omklädningsrummet för att gå ut på isen sa jag att träningen kommer att bli försenad. Herr Ruuttu ska flytta sin bil först innan vi går ut och tränar.

Vad hände?

– Han blev ilsken, men det brydde jag mig inte om. Jag var tvungen att markera. Sedan om det var rätt eller fel, det vet jag inte.

Under en annan match skickade han av sina största stjärnor av isen efter ett byte.

– Vi hade dragit på oss onödiga utvisningar i tidigare matcher för att spelarna inte tålde en smäll. De skulle upp med handskarna i ansiktet och då blev det utvisningsbåset direkt.

Lasse Falk i samtal med Ola Josefsson under sin tid som tränare i Djurgården. Foto: OLA JOSEFSSON / BILDBYRÅN

”Alla skulle snacka hockey”

Nu väntade Djurgården.

– Alla killar visste vad som gällde, men Petteri Nummelin och Christian Ruuttu började boxas och trycka sina handskar på några djurgårdare. När de kom tillbaka till båset sa jag bara att de skulle åka av och gå och duscha.  Vi vann matchen.

Hur trivdes du i Göteborg?

– Vi hade fantastiska möjligheter till att träna. Men jag kände inte samma förtroende i klubben som jag hade haft i Djurgården.

På vilket sätt?

– Jag kände mig ensam. Jag hade inte samma trygghet att falla tillbaka på i Frölunda som i Djurgården. Sedan fick jag inte vara i fred heller.

Hur menar du?

– I Stockholm kunde jag röra mig fritt. Det kunde jag inte i Göteborg. Alla skulle komma fram och snacka hockey. Det var jobbigt, speciellt när vi inte vann.

Lasse Falk lotsade Frölunda till SM-final 1996.Foto: BILDBYRÅN

Gillar Roger Rönnberg

Lasse Falk vände hem till Stockholm igen efter två år.

– Jag trivs i Stockholm. Jag är uppväxt där och har bott i stan större delen av mitt liv. Hade det funnits tio avenyer i Göteborg kanske jag kunnat stanna längre i stan. Göteborg kändes litet.

I dag följer Lasse Falk Frölunda på nära håll.

– Jag ser många matcher på tv, sedan hela slutspelet. Jag bor borta i Spanien tre månader under vintern. Åker i december och kommer hem när hockeyn drar ihop sig.

Vad tycker du om dagens tränare i SHL?

– Jag gillar Roger Rönnberg i Frölunda. Jag tycker han var junioraktig i sitt sätt att vara i början, men han har växt till sig. Rönnbergs sätt att lära sig hur Djurgården spelade i SM-finalen i våras blev avgörande. Jag uppskattar en tränare som jag ser har en viss metodik i spelet som fungerar.

Falk vann tre SM-guld med Djurgården

Namn: Lasse Falk.

Född: 31 januari 1947.

Bor: Stockholm.

Yrke: Pensionerad hockeytränare.

Familj: ”Jag är särbo med en tjej jag träffade 1972. Hon heter Ulla”. 

Tränarkarriär: 1980-1987: Huvudtränare och assisterande tränare i division 1 och juniorlaget i Huddinge IK. 1987-1993: Först två år som assisterande tränare - sedan huvudtränare i fyra år i Djurgården i SHL. 1993-1994: Huvudtränare i Södertälje i division 1. 1994-1995: Assisterande tränare i EHC Kloten i Schweiz och Västra Frölunda. 1995-1997: Huvudtränare i Frölunda. 1997-2000: Huvudtränare i division 1 och allsvenskan med Huddinge IK.

LÄS MER: Lasse Falk ser hockey utan ljud

LÄS MER: Lasse Falks sågning av miljonärerna