Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Han är ett bra knep för att skilja på jobb och privatliv”

Johan Mattsson. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Johan Mattsson och sonen Charles. Foto: Skärmdump / Instagram

Det var höga toppar, men också djupa dalar i livet vid sidan om hockeyn.

Frölundas målvakt Johan Mattsson, 27, ser tillbaka på en säsong där han har utvecklats mentalt.

– Det är det största, att bli pappa och allt som det medför, säger han.

Sportsligt var förra säsongen en stor succé för Frölundas målvakt Johan Mattsson som tog stora kliv i sin utveckling och stundtals bar sitt Frölunda på sina axlar under SM-slutspelet i våras.

Inför årets säsong, som blir hans tredje i klubben, vill han fortsätta framgångsvågen.

– Ja jag vill fortsätta spela så bra som jag gjorde, helst ännu bättre. Förhoppningsvis får jag stå ännu fler matcher i år och kan se till att hålla samma nivå, säger han.

Nya målvaktsduon: ”Schysst kille”

Även fast Mattsson var den som fick förtroendet mellan stolparna i slutspelet, så delade han och Johan Gustafsson på ansvaret i grundserien.

Inför årets säsong har ”JG” försvunnit – och Niklas Rubin har plockats in från Luleå.

– Det har varit bra, även om jag gillar ”JG” som fan också. Men Niklas har kommit in bra i gruppen, han är en schysst kille som är lätt att snacka med och kommer bra överens med ”Kribba” också”. Så det känns som att vi kommer sporra varandra den här säsongen, säger Mattsson.

Mattsson firar med Frölundas fans i Scandinavium. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Utifrån sett så går ju du in i den här säsongen som etta, så har det inte sett ut tidigare säsonger. Hur ser du på det?

– Även om ”JG” kanske var förväntad att stå mer än mig förra säsongen så har inte jag riktigt haft den synen själv. Jag har höga krav på både mig själv och laget. Epitetet förste- eller andrekeeper struntar jag i om jag ska vara ärlig. Det är den hetaste målvakten som står och jag vill se till att vara hetast.

Mattssons svåra tid i privatlivet

Men trots att fjolårssäsongen sportsligt var en framgångssaga för Mattsson som alltså kröntes med ett SM-guld – så gick han i våras igenom en av livets tyngsta perioder.

I slutet av januari uppstod komplikationer i sambon Carolines graviditet samtidigt som parets hund, Franklin, avled endast fyra år gammal.

Något som ledde till svåra migränattacker för 27-åringen som tvingades ta en en kortare paus från hockeyn.

”Är en utmaning att kunna skilja på jobb och familjelivet” Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Upplever du att du mentalt har blivit starkare efter det som hände?

– Ja, det är nog det största. Att ha blivit pappa och allt som det medför, samtidigt som man vill prestera bra på isen. Det är en utmaning att kunna skilja på jobb och familjelivet men jag tycker att jag gjorde det väldigt bra, säger han.

Hur trivs du i papparollen?

– Bra! Han (Charles) är ju sju månader nu och kryper omkring, eller försöker krypa runt åtminstone. Det är lite mer action där hemma nu än tidigare.

”Han är ett bra knep”

Upplever du att han kan hjälpa dig att få perspektiv på saker och ting? Att du får enklare att kunna distansera dig från hockeyn när du är hemma?

– Ja, eller förra säsongen kanske det inte var så mycket så, till viss del bara. Men nu när han har blivit lite äldre och inte bara sover, äter och skiter så blir det ännu mer så. Nu är det en liten person som man lär känna där bakom. Man umgås med honom och lär sig vad han gillar för saker. Så han är ett bra knep för att skilja på jobb och privatliv, och det uppskattar jag.

Johan Mattsson

Ålder: 27 år.

Längd: 193 centimeter.

Vikt: 89 kilo.

Plockhandske: Vänster.

Moderklubb: Huddinge IK.

Klubbar: Huddinge IK, Södertälje SK, Sudbury Wolves, Tri-City Storm, Djurgårdens IF, IF Björklöven, Timrå IK, Frölunda HC.