Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hade jag varit själv hade jag varit mer avslappnad”

Robin Alvarez.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Att vara kontraktslös sommaren 2020 har inte varit det enklaste.

Fråga bara Frölundas nyförvärv Robin Alvarez, 33, som trots en framgångsrik säsong i ryggen tvingades vänta till september med ett nytt avtal – och betydligt lägre lön.

– Det som har varit jobbigt är att jag har en familj. Hade jag bara varit själv hade jag varit mer avslappnad, säger han.

Fjolårssäsongen var Robin Alvarez poängmässigt bästa någonsin i SHL.

Han svarade för 29 poäng (14+15) på 50 matcher i Skellefteå – och normalt skulle det innebära flera kontraktserbjudanden att ta ställning till.

Men i sommar har det varit tyst. Coronapandemin har satt djupa spår i SHL-klubbarnas ekonomier och Alvarez har tvingats leva i ovisshet.

– Jo, så har det verkligen varit. Tur i oturen var att jag gjorde en väldigt bra säsong förra året, med den i ryggen kände jag att det kommer lösa sig. Men ju längre tiden gick och man fick höra att klubbarna var tvungna att avvakta och vänta, desto tuffare blev det. Man vill ju vara med från start, säger han.

När samtalet från Frölunda till sist kom blev 33-åringen överraskad. Och dagen efter bokade han in ett möte med assisterande sportchefen Björn Liljander i Halmstad, där 33-åringen har tränat de senaste veckorna.

Alvarez gjorde sin första match för Frölunda i genrepet mot Rögle förra veckan.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Var i kontakt med en annan klubb

– Det var kul, det kom från ingenstans. Jag hade någon klubb som jag snackade med. Jag ska inte säga att man var inställd på något, men tankarna springer ju lätt i väg. Man tänker: ”jaha, nu ska jag flytta dit, spela inför den publiken och bo i den staden..”

– Sen när det här dök upp, jag hade inte hört någonting tidigare. Och de ville ha ett möte med mig dagen efter. Det var väldigt roligt, men man blev lite överraskad, säger Alvarez.

Vilka klubbar är det du har snackat med som var relevanta?

– Det har varit i Sverige. Eller ja, Tyskland också. Men där har man märkt att det varit oklart när och om de skulle komma i gång. Så mitt fokus blev Sverige allt eftersom tiden gick.

Har tvingats gå ner i lön

Du har fått gå ner i lön. Det har gått att läsa i GP att det rör sig så mycket som en tredjedel?

– Det har varit mycket skriverier. Men jag sa väl snarare att i utlandet har man snackat om att de befintliga kontrakten skulle ner en tredjedel. Sen sa jag att det nog gäller även här i Sverige, man blir permitterad och klubbarna har tvingats skära ned även vad gäller de befintliga kontrakten. Så det är klart att det drabbar alla, både de som har kontrakt – men kanske framför allt vi som skriver nytt nu. Vi måste gå ner i lön.

Robin Alvarez kommer från två poängmässigt starka säsonger i Skellefteå.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Under de första två veckorna i Göteborg har Alvarez bott på hotell, i väntan på att hitta boende. Familjen är än så länge kvar i Malmö.

Och det har inte blivit tal om någon mjukstart i Frölunda. Redan efter en träning kastades han in i hetluften, när Frölunda hade sitt genrep borta mot Rögle.

”Är inte enbart en poängspelare”

Forwarden får därmed nöja sig med en träningsmatch innan SHL-premiären mot HV 71 på lördag.

– Jag har en bit att gå tills jag är på den nivån andra i laget är. Man får kriga på helt enkelt och försöka komma in i det så snabbt som möjligt.

13 och 14 mål de två senaste åren i Skellefteå. Din ambition är att fortsätta vara en produktiv spelare här?

– Absolut, det är inget att hymla om. Vi hade ju snack innan jag skrev på, hur dom såg på mig och hur jag ser på mig själv som spelare, vilken roll jag vill ha i laget och så. Och där är vi samma plan. De ser mig som en offensiv spelare som ska producera. Och det är klart, jag brukar spela hyfsat högt i hierarkin – men samtidigt ser jag mig inte som enbart en poängspelare. Jag ska kunna bidra med mycket annat också. Fart, storlek och tyngd, säger han.

Tittar man på Alvarez statistik genom karriären så har han alltid varit mer av en målskytt än en framspelare.

Men säsongen 2018/2019 i Skellefteå nådde det hela en ny nivå.

Udda statistikraden: ”Är svårt att ta in”

På 50 matcher gjorde han 13 mål – och noll (!) assist.

– Haha, ja det har varit mycket snack om det där... Spelmässigt, om man jämför den säsongen med förra så var det inte så att jag spelade på ett annorlunda sätt. Det var inte så att jag passade mer förra säsongen. Jag ska inte sticka under stol med att jag hellre skjuter än passar. Det kanske syns i statistiken också, haha. Men ofta brukar ju skott leda till retur som det blir mål på, och en andraassist brukar ju komma lite här och var. Det är än i dag svårt att ta in att jag inte gjorde en enda assist på 52 matcher.

Robin Alvarez

Ålder: 33 år.

Längd: 188 centimeter.

Vikt: 89 kilo.

Skjuter: Vänster.

Moderklubb: IK Pantern.

Klubbar: Malmö Redhawks, IK Pantern, Djurgårdens IF, Skellefteå AIK, Frölunda HC.