Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fysiska förvandlingen: Byggt mycket muskler

Lucas Raymond.Foto: TOMMY HOLL / IBL
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Fjolårssäsongen var tuff – men utvecklande mentalt.

Nu är Lucas Raymond, 18, redo för sitt genombrott i SHL – och en hög position i NHL-draften.

I sommar har han gått upp flera kilo.

– Jag har fått grym hjälp av ”Pärra” (Pär Edlund, fystränare), vi har kört riktigt hårt och jag har byggt mycket muskler, säger han.

Lucas Raymond har varit hockeytalangen på allas läppar under flera års tid.

Det stora erkännandet kom i finalen av U18-VM för ett och ett halvt år sedan, när han gjorde hattrick och såg till att Småkronorna vann sitt första VM-guld någonsin.

Under fjolåret var målsättningen att han skulle etablera sig i SHL på allvar. Men i Frölundas i forwardskonkurrens blev speltiden ofta en bristvara.

Inte minst kom en tuff motgång i CHL-finalen mot Mountfield i februari, då han var petad ur truppen.

– Det var tufft så klart, man vill alltid spela. Det var inte roligt när det hände, men när det lägger sig och man får perspektiv på det så kan man komma stärkt ur det, säger han.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Raymond jagar genombrottet

I år däremot så finns alla förutsättningar för Lucas Raymond att få sitt stora genombrott i ligan.

Han har fått en betydligt högre position i laget, vilket hans omgivning på isen indikerar. Under försäsongen har han parats ihop med Jan Mursak och Simon Hjalmarsson i en tilltänkt toppkedja.

– Det är kul att komma in med lite andra förutsättningar att verkligen kunna köra. Vi har ett grymt lag i år och konkurrensen är tuff på forwardsplatserna nu också.

Har gått upp flera kilo i sommar

Hur ser du på att få vara i den omgivningen?

– Det är kul. Mursak och ”Hjalle” är båda två grymma lirare som är smarta på isen och enkla att spela med. Det känns bra än så länge, och ska bli grymt kul att fortsätta bygga vårt spel tillsammans, säger Raymond.

Som de flesta talanger vid ung ålder så har det varit styrkan som prioriterats för Lucas Raymond i sommar. Han har byggt på sig muskelmassa och är flera kilo tyngre.

I dag visar vågen 83 kilo.

– Jag har fått grym hjälp av ”Pärra” (Edlund, fystränare), vi har kört riktigt hårt och jag har byggt mycket muskler. Jag har ökat mina värden i stort sett i alla grenar. Så jag känner mig stark och fräsch inför säsongen.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Tippas gå topp fem i NHL-draften

Känner du själv av styrkan på isen, eller är det mest fysvärdena som ökat?

– Det tycker jag att man känner av. Man får lite mer självförtroende vilket kan leda till goda saker.

Ett normalt år så hade Lucas Raymond tillhört ett NHL-lag vid den här tidpunkten. Men i och med att draften har blivit förskjuten till i höst, så har 18-åringen den stora händelsen framför sig.

Av de flesta tippas han bli vald topp fem.

– Man är väldigt spänd på det så klart, jag ser fram emot det mycket.

Har du hunnit fundera mycket på det i sommar?

– I och med att det har kommit nya direktiv och varit ovisst när det ska vara så har man funderat på det en del. Men det har inte varit överdrivet mycket. Jag har kunnat ha bra fokus på min träning och även hunnit koppla av en del i sommar.

Lucas Raymond

Ålder: 18 år.

Längd: 179 centimeter.

Vikt: 83 kilo.

Skjuter: Höger.

Moderklubb: Frölunda HC.

Klubbar: Frölunda HC.