Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frölundas svar: ”Det är ett stort intäktsbortfall”

Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler.Foto: DANIEL STILLER BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Ingen publik på kvällens match – och slutspelet skjuts upp.

Det är vad Frölunda och övriga SHL-klubbar har att förhålla sig till just nu.

– Det är klart ett stort intäktsbortfall, konstaterar Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler.

– Samtidigt känns det skönt att vår organisation har byggt upp vårt kapital och vi är trygga i att vi kommer att klara det här, säger ordförande Mats Grauers om den ekonomiska aspekten.

Allt fler länder ställer in resterande del av hockeysäsongen som en följd av coronavirusets spridning.

Sverige väljer att försöka fullfölja slutspelet – men det kommer att ske förändringar.

SHL meddelade under torsdagen att slutspelet till att börja med skjuts upp ett par veckor och åttondelsfinalerna kommer inte att spelas förrän om tolv dagar, den 24 mars. För att ha tid för slutspelet kommer dessutom samtliga matchserier från kvartsfinaler och framåt att kortas ned. I stället för det klassiska upplägget med bäst av sju kommer lagen att göra upp i bäst av fem matcher.

– Det är myndighetens direktiv så det är bara att förhålla sig till. Det bästa som kunde göras var att flytta fram slutspelet, säger Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler.

– Jag har suttit med på mötena. För oss är det en självklarhet att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation. Vi måste ha respekt för det. Sen påverkar det idrotten generellt väldigt, väldigt mycket förstås. Det kommer att påverka samhället också i stort, men idrotten kommer att ta mycket stryk och det är inte bra, speciellt för våra ungdomar, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.

Frölundas ordförande Mats Grauers.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Tomma läktare mot Djurgården

När Frölunda möter Djurgården i SHL:s sista grundserieomgång under torsdagskvällen är det inför tomma läktare i Scandinavium.

Många klubbledare upplever just nu en oro att hela säsongen kan komma att ställas in. Hur ser du på det?

– Det är klart att det är ett av många alternativ. Jag tycker att det första beslutet var klokt, att vi skjuter på allt i tio dagar och skär ned till bäst av fem matcher. Då får vi se lite vad som händer. Det går inte att utesluta att beslutet omprövas. Sen kanske det händer att man till och med minskar det till bäst av tre, vad vet jag. Den yttersta möjligheten är ju att inte spela över huvudtaget. Det finns många olika tänkbara scenarion. Men i dag tror vi att tio dagars förskjutning är ett bra alternativ, säger Mats Grauers.

Vad innebär det i rent inkomstbortfall – hur stort slag är det för er att ni tvingas spela kvällens match utan publik?

– Det är klart ett stort intäktsbortfall att vi inte får ha någon publik i kväll. Samtidigt känner vi att det är självklart att våra supportrar ska få möjlighet att återköpa sin biljett. Sen gäller det för oss att minimera kostnaderna, så är det, säger Christian Lechtaler.

Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Trygga i att vi kommer klara det här”

Mats Grauers:

– Jag har ju haft tjurigheten att vi måste bygga en trygghet för två nedgångar. Sen hoppades vi givetvis inte att det skulle bli några nedgångar, men det känns samtidigt skönt att vår organisation har byggt upp vårt kapital och vi är trygga i att vi kommer att klara det här. Sen kommer vi inte att göra det utan ansträngningar, förstås.

Vad är det för ansträngningar du syftar på då?

– När man går in i slutspel kan det bli att man flyger med charter, klubbar har ofta bonussystem beroende på hur långt man går. Sen är det många klubbar där ute som har budgeterat för slutspel. För dem slår det ju hårdare än mot oss i Frölunda som budgeterat för att få ett positivt resultat efter grundserien. Varje klubb har sin ekonomi och sitt sätt. Men vi är väldigt trygga i den resan som vi har inlett och att vi kommer att klara av det här.

Frölunda möterFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Kan inte bara tycka synd om sig själv”

Både Christian Lechtaler och Mats Grauers lider med supportrarna.

– Ja, verkligen. Det är jättetråkigt att de inte får möjligheten att komma till arenan och se matchen i kväll, säger Lechtaler.

Grauers:

– Det är ju den roligaste tiden för spelarna, för organisationen i stort och givetvis för våra fans. Idrott går ut på att tävla och att någon vinner, och fans vill följa den resan. Det gäller inte bara hockeyn utan all idrott. Men sen måste man sätta det i perspektiv, det är många människor som blir sjuka och arbeten kan förloras. Man kan inte bara tycka synd om sig själv i ett sådant här läge. Det är tråkigt och jobbigt men all respekt för att människans hälsa går först.

Om en spelare eller ledare i laget blir sjuk – finns det en beredskapsplan för hur ni agerar då?

– Vi har alltid en beredskapsplan vad gäller magsjuka, influensa och allting. Så det är en hypotes. Men vi har en plan för det mesta, säger Christian Lechtaler.

Kommer samtliga lag i föreningen att spela vidare? Eller blir det några åtgärder för juniorlagen?

– Informationen som vi har nu, och det vi vet i dag, är att juniorlag, A-lag och alla ska spela vidare.