Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frölundas ilska efter regeringens besked

Frölunda får vänta på att öppna Scandinavium för publik.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren på presskonferensen under torsdagen.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Besvikelsen är stor hos Frölunda och resten av hockey-Sverige efter regeringens besked i dag. 

Begränsningen på 50 åskådare ligger kvar på grund av smittoläget.

– Vi är fruktansvärt besvikna, säger Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler.

För en tid sedan gick regeringen ut med ett förslag om en ökad publikgräns till 500 sittande åskådare. Det blir inte av nu, meddelade regeringen på en presskonferens om coronapandemin under torsdagen. 

– Vi ser en mer allvarlig spridning – en trend som är särskilt allvarlig. Utvecklingen i Europa visar att hela sjukvården kan bli hårt pressad igen. Många fler kan behöva intensivsjukvård och många fler kan avlida, säger Lena Hallengren, socialminister, och fortsätter:

– Därför måste vi nu ta nya tag.

Den 15 oktober skulle 500-gränsen träda i kraft – men beslutet kommer att dröja.

SHL-klubben Frölunda tog emot regeringens besked med besvikelse.

– Vi har en plan och ett protokoll för hur vi skall genomföra ett säkert arrangemang, men nu får vi inte chansen att göra det, säger Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler till klubbens hemsida.

Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Vi får inte chansen”

Han utvecklar varför dagens besked kan bli förödande för idrotten i allmänhet och Frölunda i synnerhet.

– Vår verksamhet bygger på interaktion och gemenskap mellan våra partners, supporters, publik och föreningen. Det är själva grunden. Men beslutet påverkar ju vår ekonomi också. Ingen publik betyder betydligt mindre intäkter och då behöver vi titta över kostnadssidan. Osäkerheten är också en faktor, vi är i något sorts pausläge.

Anders Larsson, ordförande för Svenska ishockeyförbundet, säger i ett pressmeddelande:

– Dagens besked från regeringen är givetvis en stor besvikelse och skapar stor osäkerhet för våra föreningar. Vi alla hade hoppats på ett positivt steg i att ta in mer publik i våra arenor och ishallar redan den 15 oktober. Att nu ligga kvar på 50 personer innebär betydande ekonomiska utmaningar för våra föreningar.

Både från ishockeyns och fotbollens sida har det tidigare även väckts kritik mot siffran 500. I stället borde det finnas en procentuell siffra att förhålla sig till, menar vissa.

– Det är stora skillnader mellan en stor och en liten aktör och förutsättningarna till att bedriva trygga evenemang. Därför är en procentbaserad höjning framöver att föredra. Sett till våra förutsättningar till att bedriva trygga evenemang inom SHL anser vi att vi kan ta in upp till 50 procent i våra arenor, säger SHL:s vd Michael Marchal.

TV: Publikbegränsningen ligger kvar