Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Supertalangen om JVM: ”Det kom som en chock”

Simon Edvinsson i Juniorkronorna.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

I onsdags ställdes junior-VM in och alla lag fick åka hem.

En knapp vecka senare laddar Frölunda-backen Simon Edvinsson, 18, upp för kvartsfinal mot Rögle i CHL.

– Den värsta besvikelsen har lagt sig. Nu är det bara Frölunda som gäller, säger han.

Simon Edvinsson hann visa lite av de kvaliteter som gör att förväntningarna är högt när det så småningom blir dags att åka över och börja spela för Detroit Red Wings i NHL.

I den första matchen, mot Ryssland, var Simon både målskytt och spelmässigt dominant.

– Det var roligt att spela och det ville vi ju fortsätta med. Men nu blev det som det blev, inget jag kan göra något åt, säger han.

Tufft på planet hem

Efter 6–3 mot Ryssland och sedan en 3–0-seger mot Slovakien fick coronasmittan arrangörerna att blåsa av turneringen innan det var dags att spela mot Schweiz.

Hur lång tid tog det att komma över besvikelsen?

– Det kom ju som en chock. Att några matcher skulle flyttas fram kunde man ju ana, men inte att hela turneringen ställdes in. På planet hem var det tufft. Men i söndags slutade jag tänka på det sättet, nu är det bara att köra på här i stället, säger Simon Edvinsson.

Direkt efter beskedet om att hela JVM var inställt började det pratas om att det kan spelas senare i år.

– Det är klart att det skulle vara kul att spela. Men det får bli efter den vanliga säsongen i så fall, för under våren finns det ju inte tid, säger han.

”Det är extremt tråkigt”

Edvinsson, som fyller 19 år om en månad, har en chans kvar att få spela JVM. För de i laget som är födda 2002, som lagkamraten Theodor Niederbach, var årets turnering sista chansen.

– Det är klart att det är jättetråkigt. Jag snackade med ”Theo” om det. Han tyckte att det var jättetråkigt att dom stängde ner. 02-orna har haft det väldigt tufft med turneringar som har försvunnit under corona. Det är extremt tråkigt, säger Simon Edvinsson.

Juniorkronorna hade precis börjat vänja sig vid att spela i Nordamerika, där Frölundas supertalang väntas få en framgångsrik karriär i Detroit.

Trots den stympade turneringen – fanns något att ta med sig hem till Frölunda för spel i CHL och SHL?

– Vi spelade på liten rink. Det blir en annan hårdhet och man måste tänka snabbare. På stor rink är det ju ett annat spel. Det var bra att få testa hur det är när rinken är mindre, säger han.

”Bra tempo och bra spel”

Kom representanter för Detroit och hälsade på?

– Nej. Vi fick inte träffa någon utanför vår bubbla, svarar han.

Sedan Simon Edvinsson kom hem från Kanada har corona återigen börjat ställa till problem även i SHL. Under måndagen kom beskedet att Frölundas bortamatch mot Malmö på trettondagen måste spelas någon dag längre fram.

Är det jobbigt att det blir inställt här också?

– Jag har inte tänkt på det. Det är match mot Rögle först, det är den jag fokuserar på, svarar den store backen.

Edvinsson och Niederbach har alltså spelat två matcher med juniorkronorna sedan 14 december. Lagkamraterna har gått utan matcher i tre veckor. 

Ser det ringrostigt ut?

– Det får vi se när matchen mot Rögle börjar. Men det känns inte så på träningarna i alla fall. Det har varit bra tempo och bra spel. Mot Rögle är det slutspelspelsmatch, då gäller det att vinna, svarar han.

Tillbaka med Folin

Simon Edvinsson tar tillbaka sin plats bredvid Christian Folin i det första backparet.

Mattias Norlinder, som försvann till Montreal efter SHL-premiären i höstas, har kommit tillbaka och får spela med Jens Olsson. I powerplay, där Olsson har varit framgångsrik, tar Norlinder tillbaka backplatsen i förstauppställningen.

I det tredje backparet finns Filip Johansson och nye Andreas Borgman.

– Jag har snackat en del med honom de här två dagarna sen jag kom tillbaka. Det är en skön kille som är grym på hockey, säger Simon Edvinsson.