Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frölunda vann svängigt möte med Oskarshamn

Se målen från Frölundas seger
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Mats Rosseli Olsen hyllades inför nedsläpp. Här med Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Frölunda hade vunnit fem av sina sex senaste matcher – Oskarshamn fyra av sina fem senaste.

När de två formstarka lagen möttes i kväll drog göteborgarna det längsta strået inför 9 310 åskådare i Scandinavium.

Matchen slutade 6–3.

Inför nedsläpp hyllades Joel Lundqvist, som gjort flest SHL-matcher genom tiderna, och Mats Rosseli Olsen, som nu passerat 700 matcher totalt i Frölundatröjan.

Lundqvist inledde sedan matchen med att göra ett långt första byte (en och en halv minut!) medan Rosseli Olsen fick bästa tänkbara start när han snyggt serverade Nicklas Lasu till 1–0 efter knappt fyra minuters spel.

Fyra minuter senare fick Mats Rosseli Olsen öppet mål efter att Oskarshamns målvakt Joe Cannata släppt retur på Andreas Borgmans skott. Norrmannen kunde enkelt sätta 2–0.

Frölunda dominerade spelmässigt, men med tre minuter kvar av första perioden visades Joel Lundqvist ut för en knätackling. Oskarshamn behövde bara 25 sekunder i powerplay för att reducera till 2–1. Målskytt: Antti Suomela.

”Det gör man inte i varje period”

Målet kom som en blixt från klar himmel för Frölunda som fram till dess haft ett kraftigt spelövertag.

– Ja, det hade vi – men sen bestämde domaren sig för att jämna ut det lite. Jag tycker inte att det var utvisning och det gör nog ingen annan heller. Men det spelar ingen roll nu. Vi hade önskat att vi haft en större ledning, men nu är det som det är och då får vi jobba från det, säger Mats Rosseli Olsen till C More efter första perioden.

Om sin egen första period säger norrmannen:

– Ett plus ett gör man inte i varje period, så det ska jag vara nöjd med. Men det är mycket hockey kvar, så jag får lägga det bakom mig och se framåt. Det var en bra period – nu har vi två kvar.

Nilsson stänkte in 3–2

I mitten av andra perioden kvitterade smålänningarna efter att Lasse Johansson släppt retur rakt ut på Jiri Smejkals skott. Cameron Brace kunde relativt enkelt raka in 2–2 när Frölundamålvakten var ur position.

Med två minuter kvar av perioden fick Frölunda sitt första powerplay. Det dröjde inte länge innan Jacob Nilsson tog saken i egna händer och sprätte upp 3–2 i krysset bakom en av Max Friberg skymd Joe Cannata i Oskarshamns mål. 

– Otroligt skönt! Vi har snackat en del här i veckan om att ta attacken och bli lite mer aggressiva, berättar målskytten Nilsson i C More och fortsätter:

– Max gör det fantastiskt framför målet med en skymning. Målvakterna i dag är så pass bra att det behövs en screen eller en åkning förbi om det inte blir ett direktskott.

Omdiskuterad utvisning

Att Oskarshamn är ett hypervasst lag i powerplay är välkänt. 

I tredje perioden fick smålänningarna en ny chans i den spelformen efter att Nicklas Lasu åkt på en omdiskuterad utvisning för tackling mot huvudet. Efter en stunds överläggning kom domarna fram till att Frölundaforwarden skulle få tillbringa två minuter i utvisningsbåset – till hemmalagets stora ilska.

Patrik Karlkvist passade då på att göra sitt 14:e mål för säsongen och det betydde 3–3.

Med tre minuter kvar av matchen slarvade Oskarshamns Hynek Zohorna med pucken. Max Friberg snodde påpassligt åt sig den och fintade bort Joe Cannata i målet innan han la in pucken i nät.

Joel Lundqvist stänkte sedan in 5–3 innan Patrik Carlsson satte spiken i kistan med sitt 6–3-mål.

Roger Rönnbergs skämt med kommentatorn