Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frölunda tror på ny vändning i returen

Nicklas Lasu besviken för förlusten – nöjd med de avslutande målen.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Rönnberg fundersam i båset.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. När Frölunda krossade Färjestad i CHL:s åttondel gjorde Nicklas Lasu tre mål.

När det såg som mest kritiskt ut mot schweiziska Biel-Bienne i kvartsfinalen var det han som till slut fick hål på gästernas målvakt Jonas Hiller.

– Våra två mål kan bli väldigt värdefulla, säger han efter 2–3-förlusten mot schweizarna.

Frölunda vet att det går att vända en förlust till sammanlagd seger i utslagsrundorna av CHL.

Det var därför som deppandet i omklädningsrummet var relativt begränsat, trots förlusten mot nederlagstippade Biel-Bienne.

– Tro bara inte att vi är nöjda. Det här är absolut inget resultat vi vill ha, säger Nicklas Lasu.

Det kunde ha varit värre

I åttondelen mot Färjestad låg Frölunda under med 3–6 efter bortamatchen. Nu är det 2–3 – inför bortamatchen.

Men läget kunde ha varit mycket värre.

När Frölunda gled ut till tredje perioden och direkt åkte på 0–3-målet syntes för första gången under matchen hängande huvuden i hemmalaget.

– Ja, den var jobbig. Men Färjestads-vändningen gör att vi vet att vi kan, vi kör bara vidare oavsett vad det står, säger Joel Mustonen.

Det stora Frölunda-problemet stavas Jonas Hiller, målvakten som håller klubban i vänster hand och plocken i den andra.

”Inte tillräckligt bra framför mål”

När Nicklas Lasu med ungefär nio minuter kvar att spela hoppade ur båset och gled in i anfallszonen bakom sina kedjekompisar hade Hiller tagit 44 skott.

– Vi hade pucken mycket, men var inte tillräckligt bra framför mål. När en målvakt står på huvudet som han gjorde måste vi skymma honom mer och skapa mer oreda framför honom, säger Nicklas Lasu.

Var det ni som gjorde honom bra?

– Han gjorde en kanonmatch, det ska vi inte ta ifrån honom. Men en del av våra avslut var dumma och dåliga. Flera gånger fick han pucken rakt på sig utan att någon skymde honom, svarar Lasu.

Höll ljudnivån uppe

Men när Patrik Carlsson hittade en nyss inbytte Nicklas Lasu var det inte något snack. Lasu drog till direkt förbi Hiller som inte han flytta uppmärksamheten och kroppen från den högra till den vänstra stolpen.

– Jag fick ett bra pass. Det var väldigt skönt att få den första kassen, säger Frölunda-veteranen.

Många av de 3182 (några tillresta schweizare) på Frölundaborgs läktare hade hållit ljudnivån hyfsat uppe trots motgångarna.

När Lasus mål kom ökade volymen för att piska fram fler fullträffar under de lite drygt nio minuter som återstod. 

Och det hjälpte. Bara 1.14 senare var det Joel Mustonens tur att bidra med ökat hopp.

”Mycket kvar att spela”

Ett dragskott i krysset senare fick Hiller i Biel-Biennes mål böja sig ner en gång till och plocka ut pucken medan Frölunda-spelarna dansade runt som om de just hade avgjort.

– Jag hade en back framför mig och försökte utnyttja det när jag sköt. Jag vet inte om pucken touchade eller gick direkt i mål. Men det spelar ju ingen roll, säger han.

Det som såg ut att bli ett nytt tremålsunderläge inför returen hade plötsligt förvandlats till bara ett mål bakom schweizarna inför matchen i Biel-Bienne på tisdag.

Men Frölunda behöver vinna med två mål i returen för att ta en plats i semifinalen.

– Vi låg under mot Färjestad och vände, det hjälper oss att ha varit i den här sitsen tidigare när vi åker till Schweiz, säger Joel Mustonen.

– Det är mycket tid kvar att spela, minst 60 minuter. Vi gjorde mycket bra, men till returen måste vi bli bättre framför deras mål, säger Nicklas Lasu.