Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frölunda om namnbyte: ”Vi följer utvecklingen”

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Washington Redskins uppmanas i USA att ta byta namn.Foto: NICK WASS / AP FR67404 AP
Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Washingtons NFL-lag pressas att ta bort Redskins ur sitt namn.

I Sverige följer Frölunda Indians debatten i Nordamerika.

– Vi jobbar ständigt med utvecklingen av vårt varumärke och hur vi ska hantera det, säger Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler till SVT.

I flera år har det amerikanska NFL-laget Washington Redskins namn diskuterats och klubben har uppmanats att byta till något mindre stötande. Men lagets ägare Daniel Snyder har vägrat.

Efter protesterna mot rasism i USA har trycket på Daniel Snyder ökat. Flera politiker har gått ut och begärt ett namnbyte, liksom klubbens största sponsor.

”Vi har inte fått till oss någon ny fakta”

SHL-laget Frölunda Indians har, precis som speedwaylaget Indianerna, blivit anmälda till diskrimineringsombudsmannen (DO). 2015 ansåg en anmälare att deras symboler och namn var kränkande. 

Frölunda har inte upplevt någon press på att byta namn.

– Vi har inte fått till oss någon ny fakta om att det skulle finnas kritik eller uppror kring vårt varumärke och vårt namn. Däremot jobbar vi ju ständigt med utvecklingen av vårt varumärke och hur vi ska hantera det, säger Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler till SVT.

– Vi lyssnar, tar åt oss och följer utvecklingen, framför allt i Nordamerika just nu.

Anmälan från 2015 togs inte vidare eftersom det ansågs falla utanför diskrimineringslagens skydd.